Stop voor deze evenementen in Lorraine en Champagne-Ardenne

De regio’s Lorraine en Champagne-Ardenne liggen in het noordoosten van Frankrijk en bieden vakantiegangers talrijke bezienswaardigheden, attracties, campings, leuke accommodaties en evenementen. Maar vaak – vooral in de zomermaanden – razen veel Nederlandse en Belgische automobilisten er over de snelwegen doorheen op weg naar het zuiden. Minder eens vaart en ga van de snelweg af om een evenement te bezoeken is het devies van de verkeersbureaus. Hieronder een selectie van evenementen waar je graag voor op de rem trapt.
x epernay-foto-crtca

Jeanne d’Arc festival in Reims 6 & 7 juni

Een Middeleeuwse markt en op zondag een optocht van zo’n 800 figuranten moeten de kroning van Karel VII in Reims in 1492 nabootsen waar hij in gezelschap van Jeanne op 16 juli arriveerde en de dag erna gekroond werd. Zie www.reims-tourisme.com.
jeanne-d-arc-12-juli-1

 

ZIE OOK: Verfrissend veelzijdige voorjaarsvakanties in de Lorraine

 

20ste klank en lichtshow De slag bij Verdun

Een magistrale licht en klankshow die de bloedige veldslag bij Verdun nabootst. 250 acteurs, 900 kostuums, 1000 projectoren en spectaculaire effecten geven de voorstelling in de buitenlucht een zeer realistische kijk op deze oorlog die 300 dagen duurde en meer dan 300.000 levens kostte. Een indrukwekkende show voor jong en oud, het vindt plaats in Haudainville en het evenement is uitstekend bewegwijzerd. De voorstellingen vinden iedere vrijdag- en zaterdagavond plaats van 19 juni tot en met zaterdag 25 juli. De 1½ uur durende ‘From flames to light’ voorstelling begint bij het vallen van de duisternis rond 22.00 – 22.30 uur. Nadere info op www.spectacle-verdun.com.

Jeanne D‘Arc klank en lichtshow in Domremy

Een ander indrukwekkend klank en lichtshow is die over het leven van Jeanne D’Arc, de nationale heldin van Frankrijk. Op 2, 3, 4, 5 en 8, 9, 10 en 11 juli worden iedere avond om 22.15 uur een indrukwekkende Jeanne d’Arc openluchtvoorstelling gegeven. Ruim 200 figuranten treden op met een geluid en lichtshow tegen de gevel van de basiliek van Domrémy, haar geboorteplaats. Voor nadere info en tickets zie: www.spectaclemonumental-jeannedarc.fr.
jeanne-d-arc-12-juli-2

Grootste luchtballonshow ter wereld in Chambley

Het spotten van een luchtballon heeft altijd iets intrigerend, maar zo’n 1000 heteluchtballonnen tegelijkertijd aanschouwen is wel een heel bijzondere ervaring. Iedere twee jaar wordt in de Lorraine – in Chambley (tussen Nancy en Metz) – de grootste ballonvaartshow ter wereld georganiseerd. Bent u een van de tienduizenden toeristen die in de zomermaanden langs de autoroute du soleil naar het zuiden van Frankrijk razen, dan loont het de moeite om een of twee rustdagen in de Lorraine in te plannen. Ballonvaarders uit 70 landen verzamelen zich 10 dagen lang om het luchtruim te kiezen met heteluchtballon in alle vormen, kleuren en maten. Dit jaar vindt het Lorraine Mondial Air Ballons evenement plaats van 24 juli tot en 2 augustus. Er verrijst een compleet tentendorp met horeca en infostands. Parkeren is gratis. Nadere info op www.pilatre-de-rozier.com.

chambley-plan-eau

Renaissance festival in Bar-le-Duc

Begin juli stroomt de renaissancewijk van Bar-le-Duc vol met allerlei toneelgezelschappen en minstrelen. Dit festival is een heerlijke combinatie van straatkunst, circus acts en oude muziek. De meest uiteenlopende optredens, komisch of serieus, maar steeds verfrissend. Nadere info op www.festivalrenaissances.fr.

Warhol Underground tentoonstelling in Centre Pompidou-Metz

Warhol produceerde het debuutalbum van de Amerikaanse rockband Velvet Underground en tekende de legendarische banaan voor de hoes. De tentoonstelling gaat in op de samenwerking tussen de kunstenaar en de popgroep. Van 1 juli tot 23 november.

 

 

Tevens is tot 14 september een tentoonstelling te zien van de Franse dichter en schrijver Michel Leiris. Onder de naam ‘Leiris & Co. Picasso, Masson, Miró, Giacometti, lam, Bacon…’ zijn meer dan 350 werken tentoongesteld van hem en zijn tijdgenoten. Zie www.centrepompidou-metz.fr.

Legendarische filmauto’s te zien in Saint-Dizier 17,18 en 19 juli

Een topuitje voor een vader-zoon weekend. Denk aan de Ford Gran Torino uit de Starsky & Hutch serie, de Delorean BTTF2 uit Back to the Future, de Jeep Wrangler uit Jurassic Park, de Buick Grand National uit Fast & Furious 4, de Dnepr Sidecar uit Indiana Jones en de gedenkwaardige Citroen DSpecial taxi in Back to the Future Part II. Het is een selectie van het indrukwekkende autopark dat bewonderd kan worden in het plaatsje Saint Dizier tussen de steden Reims en Troyes. Foto´s van de auto´s zijn nu al te zien op http://voitures-cinema.10200zimages.fr.
citroen-ds-taxi

Green Cabaret Rock Festival in Charleville-Mézières

Het muziekfestival trok in 2014 meer dan 94.000 bezoekers in het Bayard stadion van Charleville-Mezieres. Dit jaar vindt het plaats van 20 tot 23 augustus. Dagkaarten of meerdaagse kaarten met of zonder een kampeerplaats zijn te koop. Optredens van onder meer Paul Kalkbrenner, Limp Bizkit, the Chemical Brothers, the Toy Dolls en Selah Sue. Volledige programmering en nadere info op www.cabaretvert.com.

Mirabellenfeest in Metz van 23 augustus – 6 september

Zeg Lorraine en je zegt mirabel; het is een van de weinige streken ter wereld waar deze boom groeit. Maar liefst 70% van de mirabelproductie van dit kleine goudgele pruimpje komt hier vandaan. Plukseizoen is eind augustus en de vruchten worden verwerkt in taarten, jams, brandewijn, thee, snoep, toetjes en wat al niet meer. Zelfs in massageolie en peelings. Twee weken lang staat de vrucht centraal tijdens het jaarlijkse mirabellenfeest in deze stad. Voor het programma zie www.fetesdelamirabelle.fr.

metz-fete-de-la-mirabelle

Groots poppenfestival in Charleville-Mézières

Sinds de eerste versie in 1961 is dit poppenfestival de allergrootste ter wereld. Je kunt met recht spreken over een Ardenner offensief maar in dit geval betreft het een leger aan marionetten en poppen die de stad overnemen, dit jaar van 18 tot en met 27 september. Inzendingen uit meer dan 20 landen transformeren het centrum, de straten, winkeletalages, theaters en andere locaties tot een mega marionettenspektakel. Nadere info op www.festival-marionnette.com.

cabaret-vert

Nancy Jazz Pulsations 7 – 17 oktober

Voor jazzliefhebbers staat dit jaarlijks jazzfestival dat lange tijd onder auspiciën stond van Ray Charles hoog op het verlanglijstje. De eerste namen zijn bekendgemaakt: Yael Naim, Maceo Parker, Marcus Miller, Ibrahim Maalouf, Jeanne Added en Avishai Cohen. Volledige programmering binnenkort op www.nancyjazzpulsations.com.

Magistrale Natuurfototentoonstelling in Montier en Der

Voor het 19e jaar op rij wordt in Montier-en-Der, in het departement Haute Marne van de Franse regio Champagne-Ardenne, het Internationale Wildlife and Nature Fotofestival Montier georganiseerd. ‘s Werelds beste natuurfotografen tonen hun werk op deze tentoonstelling. Ruim duizend foto’s zijn er te bewonderen. Het festival vindt plaats van 19 – 22 november. Deze data zijn niet toevallig gekozen, tienduizenden kraanvogels foerageren dan in het nabijgelegen Lac du Der. Nadere informatie is te vinden op www.festiphoto-montier.org.

Champagne feest in Epernay – 12-14 december

Met tal van feestdagen is december de uitgelezen maand voor een champagnefeest in Épernay, de champagnehoofdstad. Het festival ‘Habits de Lumière’ vindt plaats van 12 – 14 december en staat in het teken van prachtige lichtversieringen, het proeven van de champagnes van vooraanstaande namen als Moët et Chandon en Pol Roger, maar ook culturele voorstellingen, muzikale optredens en demonstraties. Een mooie gelegenheid om de perfecte fles champagne te vinden om te serveren tijdens de feestdagen.
epernay-avenue-de-champagne-foto-crtca

Feeëriek autoroute langs kerstkribben in 40 dorpjes – december

Een winters tripje: een autotocht langs kerstkribben die in zo’n 40 dorpjes en steden in de omgeving van Reims, Châlons-en-Champagne, Epernay en Fismes. Plaatselijke bewoners of verenigingen bouwen ze in allerlei vormen en maten, hetzij buiten en soms binnen in bijvoorbeeld een kerk. Sommige geven één scene weer en andere ruim 100 waaronder die in Magenta in de buurt van Epernay en die in Ville-en-Selve. Ook het gebruikte materiaal varieert enorm – soms zeer modern uitgevoerd en andere weer met de hand uit hout gesneden. Een aantal kerstkribben komt zelfs uit het buitenland.

centre-pompidou-metz

Comments are closed.