Lorraine

De regio Lorraine ligt in het noordoosten van Frankrijk. Bekend van onder meer de steden Metz en Nancy en uiteraard de mirabel en de Quiche Lorraine. Naast deze toeristische trekkers biedt de streek een keur aan verrassende evenementen, ludieke accommodaties en attracties en voor gezinnen met jonge kinderen biedt de streek een bonte verzameling aan vermaak.

Sport & Activiteiten

sport-icoon-verkeersbureaus

Een schot in de roos: het cowboypark Fraispertuis City

Dit attractiepark staat vrijwel volledig in het teken van het Wilde Westen. In het park staan verschillende achtbanen, waterbanen en kinderattracties die allemaal zijn gethematiseerd met de Verenigde Staten in de tijd van de goudkoorts. Ook is er een Wild-West dorp centraal in het park, Las Vegas City geheten. Het park is geschikt voor het hele gezin maar pa en zoon gaan zeker in Le Timber Drop, een van de steilste achtbanen ter wereld. Het ligt in Jeanmenil op zo’n 30 km van Épinal. Zie www.fraispertuis-city.fr.

Duik in een zwart gat: het mijnwerkersmuseum in Le Carreau Wendel

In de 19e eeuw was de steenkoolwinning een gigantische industrie in de Lorraine. Een spannend uitje is een bezoek aanhet mijn werkersmuseum Le Carreau Wendel, genoemd naar de Wendel familie die vrijwel alle concessies bezat om het zwarte goud te ontginnen. Een indrukwekkend kijkje in het leven van de mijnwerkers en hun gezinnen. Naast het museum kan men ook in de mijnen zelf afdalen. Dan gaat men een kooi omlaag zoals de mijnwerkers dat zelf ook deden voor een excursie door de gangen en naar de verschillende werkplekken waar gedolven werd met graafmachines, laadmachines en andere werktuigen. Aan het einde van de rondleiding ziet men een 3D film over het werk van de kompels. Locatie is Petite Rosselle, zie www.musee-les-mineurs.fr.

Avonturenpark Bol d’Air

Voor waaghalzen die een keer willen vliegen zonder vleugels is het avonturenpark Bol d’Air in La Bresse the place to be. Je wordt in een speciaal tuig vastgemaakt waarna je hangend aan een kabel met een topsnelheid van meer dan 100 km per uur over een afstand van zo’n 1330 meter over boomtoppen naar beneden raast. Nieuw dit jaar is een duo sprong zodat bijvoorbeeld een vader een kind kan meenemen (max gewicht is 140 kg). Ook Big Air Jump is kicken: kleintjes springen van een lage springplank op een enorme kussen, stoere jongen springen van de hoge plank. Nadere informatie via www.bol-d-air.fr.

Een fort vol avontuur

Uniek in Frankrijk: een avonturenpark gevestigd in een negentiende-eeuws fort (oppervlakte 70.000 m²). Speciale routes en activiteiten voor kinderen vanaf 3-5 jaar, 6-11, 12-17 en ouder dan 18 jaar. Reuzetokkelbanen, speurtochten, indoor doolhoven, tokkelbaanroute, katapult jump, langs rotswand klimmen. In de zomermaanden alle dagen geopend, in september op woensdagen, zaterdagen en zondagen. Het fort ligt in Bainville sur Madon.
lorraine-fort-aventure

WWI komt tot leven in ondergrondse citadel van Verdun

Spectaculair maar dan in een andere betekenis van het woord. De onderaardse gangen onder de citadel van Verdun werden gegraven tussen 1886 en 1893 en fungeerden als schuil- en leefplaats voor de Franse soldaten. Toeristen krijgen door middel van een rondleiding door het gangenstelsel in een treintje een zeer realistische en indrukwekkende kijk op het leven in deze onderaardse gangen.

Bezoek poppenfabriek Petitcollin

Nicolas Petitcollin startte in 1860 met de fabricage van onder meer kammen, haarspelden en baleinen voor corsetten. De fabriek was gevestigd in het Franse Etain, in het departement Meuse (Lotharingen). Achtendertig jaar later, in 1898 om precies te zijn, begon Petitcollin met het gebruik van celluloid. Dit nieuwe materiaal bood een heel nieuw scala van mogelijkheden, waaronder die van de fabricage van poppen. In 1901 rolde dan ook de eerste celluloid pop van de band waardoor de poppenfabriek van Nicolas Petitcollin zou uitgroeien tot één van de belangrijkste Franse poppenfabrieken. Honderd jaar poppen maken gaan aan uw ogen voorbij. Niet alleen de fabriek is te bezoeken, ook het daarnaast gelegen museum is een openbaring: rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur. Zie voor openingstijden www.petitcollin.com.

Houttreintje van Breschviller

Het stoomtreintje van Abreschviller baant zich een weg langs de Rode Saar door de bossen van de Donon naar het hoger gelegen gehucht Grand Soldat. Anderhalf uur genieten van een schitterende natuur en een bezoek aan een zagerij in het gehucht waar romanschrijver Alexandre Chatrian het daglicht zag. Een leuk uitje voor groot en klein, het treintje rijdt tot en met oktober..

Boomklimpark France Aventures Nancy

Geschikt voor kinderen van 2 tot 18 jaar: klimmen van boom naar boom met tokkelbaan, touwbrug, tarzanjump, en tientallen overgangen. Er zijn zes routes met ieder een eigen kleur die geschiktheid voor een bepaalde leeftijd aangeeft. Ook leuk is het blotevoetenpad, een ‘prikkelende’ tocht door het bos over kiezelsteentjes, dennenappels, lemen knikkers, bamboe en vele andere materialen. Het park is geopend tot eind september ligt in Pompey iets ten noorden van Nancy. Zie www.france-aventures.com.

Sleeën op rails – de Schlitte Mountain

Een leuke zomer- en winterattractie in het skigebied La Bresse-Hohneck is de nieuwe sleebaan. Je roetsjt in een slee op rails over een afstand van bijna 700 meter met veel bochtwerk naar beneden, geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Zie www.labresse.net.

Chocoladeliefhebbers – dit adres is een omweg waard

Zeg Lorraine en smulpapen beginnen te watertanden. Quiche Lorraine is een van de meest geliefde hartige taarten. Maar Lorraine staat bij ‘chocoholics’ ook bekend voor een andere lekkernij. In Frankrijk bekend maar bij buitenlandse toeristen nog een goed bewaard geheim: patisserie Fresson in Metz – vernoemd naar eigenaar Franck Fresson. Geroemd door collega patissiers in Frankrijk is de winkel aan 17, Rue de Grand Cerf in Metz zonder meer een omweg waard. De gebakjes en bonbons zijn stuk voor stuk oogstrelende kunstwerkjes en zorgen voor smaakexplosie in de mond. En ja –hoewel vrouwen een grotere voorliefde voor chocola hebben zijn mannen in de winkel ook welkom. Zie www.fresson-chocolatier-patissier.fr.

Zoete kinderen? Ga naar een snoepfabriek

De snoepjesfabriek van de Hoge Vogezen staat sinds 1986 in Plainfaing. In deze fabriek worden jaarlijks duizenden kilo’s zuurtjes geproduceerd. Dit familiebedrijf telt op het ogenblik 21 medewerkers en maakt bergamotsnoepjes, de traditionele zuurtjes uit de Vogezen van dennenknoppen, bosbessen, klaprozen en meer. In totaal worden er 35 soorten snoepjes en andere zoete lekkernijen gefabriceerd. De fabriek is het hele jaar open voor bezoek behalve op zondagen tussen 10.00 en 12.00 en 14.00 en 18.00 uur. Zie www.cdhv.fr.

Even genoeg van de kinderen?

Wanneer het even tijd is voor quality time zonder kinderen dan is een weekend naar een van de kuuroorden in de Vogezen een aanrader. Épinal, Amnéville-les-Thermes, Vittel, Contrexéville, Bains-les-Bains en Plombières-les-Bains zijn de kuursteden in de Lorraine.