Verfrissend veelzijdige voorjaarsvakanties in de Lorraine

Met drie nationale parken in de Lorraine is een wandel- of fietsvakantie in het voorjaar het moment om het ontwaken van de natuur te ervaren. En zeker in de maand april wanneer de mirabelpruimboomgaarden volop in bloei staan. Gaan Nederlanders prat op hun bloemencorso’s, Frankrijk laat zich ook niet onbetuigd: het tweejaarlijkse narcissencorso in Gérardmer mag gezien worden, dit jaar op zondag 12 april. Liefhebbers van tuinen genieten van de 15 tuinen met het predicaat ‘Jardin Remarquable’ of snuif met je gezin de frisse lucht op tijdens een wandeltocht met een ezel of lama.

Narcissencorso Gérardmer

Al sinds 1935 wordt dit corso om de twee jaar georganiseerd, dit jaar dus voor de 47ste keer. De cijfers zijn indrukwekkend. Rond de 2000 jongeren plukken iedere keer de miljoenen narcissen die nodig zijn, zo’n 25 praalwagens rijden mee in de optocht en gemiddeld versieren zo’n 350.000 bloemen een wagen en sinds de eerste corso zijn er inmiddels 2191 wagens opgetuigd. Het is een monnikenwerk om de gele bloemen een voor een in het gaas te steken. Behalve de corso worden ook in tuinen en parken narcissenvoorstellingen opgesteld. De avond ervoor is het al een levendige bedoening in de stad met vele muziekbands. Arrangementen zijn er al vanaf 45 euro persoon met 2 overnachtingen en een gereserveerde plaats voor het defilé.

 

ZIE OOK: LINK“>Verrassende vakantie-ideeën in de Lorraine

 

Mirabelbloesem

Zeg Lorraine en je zegt mirabel; het is een van de weinige streken ter wereld waar deze boom groeit. Maar liefst 70% van de mirabelproductie van dit kleine goudgele pruimpje komt hier vandaan. Plukseizoen is eind augustus en de vruchten worden verwerkt in taarten, jams, brandewijn, thee, snoep, toetjes en wat al niet meer. Zelfs in massageolie en peelings. Maar los van het hele pluk- en productieproces is er een andere periode in het jaar dat de mirabel oogverblindend mooi is; het voorjaar. De witte bloemen exploderen in een schitterende bloesem. Er zijn twee regio’s waar men de bloesempracht kan bewonderen: langs de Côtes de Meuse en de omgeving van Saxon-Sion. Hotel De Lac de Madine in Heudicourt sous les Cotes heeft een speciaal mirabel-arrangement met wandelingen door boomgaarden.

Wandelen met een ezel of lama

Het voorjaar is ook een mooi seizoen om te gaan wandelen en fietsen. Dat laatste kan sinds enkele jaren ook met e-bikes in bijvoorbeeld het heuvelachtig Vogezen. Wandelen met jonge kinderen krijgt een extra dimensie wanneer Jason, Junon, Kacao, Itou, Mona of andere namen meelopen. Zo heten de ezels die je kunt huren bij Anes Art’Gonne in het bos van Argonne. Je kunt kiezen uit een halve dag wandelen, een hele dag of meerdaagse tochten.

 

 

Nog een tikkeltje aparter is wandelen met een lama: een dagje op stap waarbij de lama je picknickmand vervoert of zelfs meerdaagse tochten met kampeeruitrusting maken is mogelijk. Auberge Le Couchetat nabij La Bresse is behalve een hotel, restaurant en winkel ook het adres voor een kennismaking met lama’s en alpaca’s.

Koken met eetbare bloemen

Veronique Verdelet weet alles van bloemen en vooral hoe je ze in gerechten kunt verwerken. Tussen februari en juli geeft zij verschillende kooklessen, op haar website vind je de data. Ze heeft ook een chambre d‘hôtes dus je kunt blijven logeren. Locatie is het plaatsje Eulmont ten noorden van Nancy.

Comments are closed.