Champagne Ardenne

De luxe van de Champagne streek met haar rijke gastronomie, in combinatie met de groene natuur en eindeloze meren, maken de Champagne Ardenne een zeer diverse vakantiebestemming. Maak een ontspannen wandel- of fietstocht door het schilderachtige landschap. Wandelend langs de wijngaarden en chateau’s merk je nauwelijks dat de steden van deze streek bol staat van de historie en cultuur. Eenmaal in de historische, bloemrijke steden als Reims, Troyes en Sedan laat je alle indrukken tot je door dringen. De Champagne Ardenne is zinnenprikkelend.

Bezienswaardigheden

Notre-Dame-en-Vaux

De regio Champagne-Ardenne speelt een belangrijke rol in de lange geschiedenis van Frankrijk en zelfs Europa en heeft vele bezienswaardigheden.

Eten & Drinken

Wie Champagne-Ardenne zegt, zegt champagne. De streek vormt het hart van de champagnestreek en telt tientallen champagne huizen.

Kunst en Cultuur

Musée du Pays du Der

Dompel onder in kunst en cultuur in de regio Champagne Ardenne

Natuur

Champagne-Ardenne is aaneenschakeling van natuurgebieden. Of je nu op zoek bent naar landelijke vakantiebestemming of omringd wilt worden door natuurschoon.

Overnachten

De Champagne-Ardenne biedt talloze overnachtingsmogelijkheden, van charmante kasteeltjes en karaktervolle bed & breakfasts.

Shopping

Châlons-en-Champagne-centrum

In de Champagne Ardenne zijn veel grote en kleine steden te vinden waar je heerlijk kunt winkelen in de ontelbare boutiques.

Sport en Vrije tijd

De Champagne-Ardenne regio is bij uitstek geschikt voor sportievelingen. Wandelaars, fietsers, watersporters en natuur- en visliefhebbers komen aan trekken.

Vervoer

De regio Champagne-Ardenne ligt in het noordoosten van Frankrijk en is zowel met de auto als de Thalys trein goed bereikbaar.

Bezienswaardigheden in Champagne Ardenne

De Champagne streeks heeft ontelbare bezienswaardigheden. Reims mag je niet missen. De oorsprong van de Champagne.

De Champagne Ardenne

De wijngaarden van de Champagne Ardenne

De Champagne-Ardenne streek bestaat uit zeven steden: Reims, Epernay, Troyes, Châlons-en-Champagne, Chaumont, Charleville-Mézières en Langres. In het historische Reims kun je ronddwalen door de champagnekelders van prestigieuze champagnehuizen als Piper-Heidsieck, Taittinger en Veuve Clicquot en probeer je een glaasje bubbel in één van de vele proeverijen. De stad Châlons-en-Champage dankt haar bijnaam ‘Klein Venetië’ door de vele kleine riviertjes en kanalen die kriskras door de stad lopen. Zowel voor fanatieke winkelaars, je vind nergens zoveel outlet winkels, als voor architectuur-liefhebbers is Troyes een perfecte reisbestemming. Epernay ligt in het hart van de wijnstreek en ademt champagne. Onder de bekende Avenue de Champagne lopen meterslange kelders van onder andere Moët & Chandon, Perrier Jouët en Mercier, waar een glas champagne en een rondleiding op je wachten. Door de vele kerktorens, de imposante vestigingstoren en de hoge omwalling kun je de stad Langres van veraf zien liggen. Deze stad staat bekend als de kunststad van deze streek en wordt gezien als één van de vijftig mooiste steden van Frankrijk.

Reims

De Champagne Ardenne begint bij het vorstelijke Reims, de stad waar maar liefst 33 Franse koningen gekroond werden. Reims is een zeer karakteristieke stad met veel culturele bezienswaardigheden zoals de indrukwekkende Gotische kathedraal de Notre Dame de Reims. Wandel door de stad en laat je betoveren door de bloemenpracht die de talloze parken, tuinen en boulevards elk seizoen presenteren. Snuif de geur van verse bloemen op en kom direct tot rust. Bijvoorbeeld in het Parc de la Patte d’Oie dat vol staat met fonteinen. Of bewonder de Hortus Pierre Schneiter met zowel een Franse als Engelse tuin en een enorme hoeveelheid boomsoorten.

Reims

Reims

Tip van het verkeersbureau: Maak een rustgevende wandeling door het Parc de Champagne, opgericht in 1910 en geopend op initiatief van de markies van Polignac, tevens directeur van het bekende Champagnehuis Pommery.

 

Dit zijn de hotspots in de Champagne Ardenne

Download nu handige tips over de Champagne Ardenne. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Brasserie Flo in Reims

Brasserie Flo in Reims

Place Drouet in Reims

Place Drouet in Reims

Notre Dame de Reims

De Notre-Dame kathedraal gebouwd in 1211, is de plek waar de koningen werden gekroond en het historische verhaal van Jeanne d’Arc haar sporen naliet. De ‘lachende engel’ op de gevel is het symbool van de stad. De Notre-Dame de Reims heeft van heel Europa het grootste aantal beelden verwerkt in de versiering van een kathedraal. Samen met de St. Remi Basilica en het Palais du Tau, voormalig verblijf van de aartsbisschop van Reims, behoort de Notre Dame tot een van de drie werelderfgoed (UNESCO) gebouwen.

Notre Dame de Reims

Notre Dame de Reims

Troyes

Bezoek Troyes, de stad van de kunst en geschiedenis. Met een groot cultureel erfgoed en maar liefst 10 kerken is de stad een en al bezienswaardigheid. Troyes wordt goed onderhouden door de gemeente en haar inwoners en wordt gesierd door tal van bloemen in parken, op pleinen en langs prommenades.

Het bloemrijke Troyes

Het bloemrijke Troyes

De Vesting van Sedan

Laat je imponeren door de grootste vesting van Europa met een oppervlakte van 35.000 m2 en 7 niveaus. Het majestueuze en enorme 16e eeuwse kasteel werd door de eeuwen heen telkens versterkt en bijgebouwd. Nu wekt het kasteel vooral ontzag door de 40 meter hoge muren en de 4 grote bastions. De vesting kent een lange historie aan militaire gebeurtenissen en ontwikkelingen die vandaag de dag nog goed zichtbaar zijn in de architectuur. Tegenwoordig worden er in de Vesting van Sedan ook andere activiteiten gehouden voor een divers publiek. Zo bezoek je er een expositie of ga je terug in de tijd met riddertoernooien, middeleeuwse feesten en rondleidingen met fakkels.

Musea in Champagne Ardenne

Treed in de voetsporen van de jonge Napoleon Bonaparte en bezoek de Koninklijke militaire school in Brienne waar hij van 1779 tot 1784 een opleiding volgde.
Tegenwoordig doet de school dienst als museum dat volledig in het teken staat van Napoleon I en de Franse Veldtocht. Het museum heeft een bijzondere verzameling historische voorwerpen in het bezit, zoals wapens, kaarten en uniformen. Vanuit de stad is het 18e eeuwse kasteel van Brienne goed zichtbaar. Het blijft helaas wel bij kijken want het kasteel is niet open voor bezoekers.
Maak kennis met de historie van de architectuur en het erfgoed van Reims in het Musee le Vergeur gevestigd in het 13e Eeuwse Hôtel le Vergeur.
Alles over de natuur, historie en gebruiken leer je in het openluchtmuseum Museé du Pays du Der aan het gelijknamige meer.

Fietsroutes in Champagne Ardenne

Pak de fiets en ontdek de schitterende fietsroutes van de Champagne Ardenne. Vanwege het ruime aanbod aan routes noemt het verkeersbureau de fietsroute van Troyes naar de meren van het Forêt d’Orient, als voorbeeld. Deze groene route neemt je mee langs bossen en meren, via de wijngaarden van Aube en het historische Troyes naar de meren van Forêt d’Orient. Vanwege het vlakke landschap is dit een zeer geschikte route voor jong en oud.

Verken de Champagne Ardenne op de fiets

Verken de Champagne Ardenne op de fiets

fiets midden door d e wijngaarden

fiets midden door d e wijngaarden

Natuur en watersport

De Champagne-Ardenne is een regio met een rijk en divers natuurlandschap. Trek erop uit in de natuur, dit kan zowel op het platteland als in de steden. Bezoek de parken en tuinen die bekend staan om hun bloemenpracht, en vergaap je aan de schilderachtige landschappen met wijngaarden. Met 10.000 hectare aan water maak je in de Champagne Ardenne een ontspannen boottocht, ga je heerlijk zwemmen, of actief watersporten.

Park Mairie d’Epernay

Het stadhuis van Epernay was voorheen het huis van de champagne familie Auban-Moët. De tuin is een deel van het voormalige park van het herenhuis. Het park is door de jaren heen al veel veranderd, maar de belangrijkste elementen van toen, zijn er nog: ontdek bijvoorbeeld de oranjerie, de fontein met prachtige versieringen en de gietijzeren beelden van Noord-Frankrijk. De beschutting van bomen en bloemperken maken de tuin van het stadhuis tot een heerlijk en koel park. Achterin het park is een grot met een waterval, daarbovenop staat de Temple d’Amour, welke lijkt op de tempel in het park van het Petit Trianon in Versailles. Het park is het hele jaar door geopend en de toegang is gratis.
Tip van het verkeersbureau: Ook de Jardin Châlons-en-Champagne, de Promenade Blanchefontaine in Langres, de tuin van de Vallée suisse in Troyes, het Parc de Champagne in Reims en de Botanische tuin in Sedan, zijn prachtige groene plekken binnen de steden van de Champagne-Ardenne.

Park Mairie d'Empernay

Park Mairie d’Empernay

Het meer ‘lac du Der’

Met een oppervlakte van 4800 hectare is dit het grootste kunstmatige meer van Europa. Huur een catamaran, optimistje, kite-surf of windsurf- board bij een van de vele verhuurbedrijven. Al het nodigde materiaal is beschikbaar. Het meer heeft drie havens waar je een aanlegplaats kunt huren en je het hele jaar door je boot kan laten liggen. Ook opslag en reparatieplaatsen zijn volop aanwezig.

Het uitgestrekte Lac-du-Der

Het uitgestrekte Lac-du-Der

Activiteiten in de Champagne Ardenne

Stap in een luchtballon om je op 1000 meter hoogte te laten meevoeren door de wind, over de prachtige wijngaarden van de Montagne de Reims. Of verleg je grenzen door je aan een parachute sprong te wagen. Sta je liever met je beide benen op de grond? Ga er dan alleen of met een groep op uit langs de 5000 km wandel- en fietsroutes die de Champagne Ardenne rijk is. Of loop een dag over een van de vele golfcourses voor de ideale combinatie tussen natuur, sport en ontspanning.

Champagne & Gastronomie

In de Champagne Ardenne drink je uiteraard Champagne maar ook de overige specialiteiten op culinair gebied prikkelen je zintuigen. Zoals de Boudin Blanc uit Rethel, de Andouillette uit Troyes (een Franse delicatesse met zeer uitgesproken smaak red.) of de beroemde Ardennerham. Vergeet ook niet de varkenspootjes uit Sainte Ménehould. Als dessert eet je de lokale kazen uit Chaource of Langres, de knapperige biscuitjes uit Reims met daarbij een glaasje cider uit het Pays d’Othe of wijn uit Les Riceys of Coiffy. Voor, tijdens of na al dit heerlijks drink je uiteraard een goed glas champagne van de hellingen van de Champagne, uit Bouzy of Cumières. Van boeren streekproducten tot de meest culinaire gerechten, geniet vooral van de Franse Bourgondie en laat je verrassen!

Champagnehuis Pommery is in Reims gevestigd

Eet bij Chex Max in Empernay op z’n Frans zoals het hoort: in een klein maar fijn traditioneel restaurant, zelfs een tikje kneuterig met een top service en een keuken om je vingers bij af te likken.
In Reims is ga je ‘A Table’ bij Anna (‘aan tafel bij’ red.) tevens een Franse keuken maar in een moderner jasje gerund door een jong stel. Neem heerlijk een salade ‘du chevre’ (geitenkaas) vooraf, kies als hoofdgerecht voor Canard Confit (gegrilde eend) of Saumon (zalm) met als dessert de ‘4e ettappe van de Tour de France van de kazen’: een plateau met heerlijke kazen uit de Franche Comté.

Chamapagne Route

Chamapagne Route

Le Phare de Verzenay

Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Reims midden tussen de champagnewijngaarden, staat de vuurtoren van Verzenay Na een bezoek aan het bijbehorende wijnmuseum, Musee de la Vigne, ben je een echte kenner van alle wijngaarden van de Champagne. In de 4 zalen kom je alles te weten over druivensoorten, de bodem van de Champagne en zie je foto’s en maquette’s van het gebied. De vuurtoren zelf geeft een mooi uitzicht op de Montagne de Reims.
Tip van het verkeersbureau: Maak in Verzenay een tochtje met paard-en-wagen door de wijnvelden en zie hoe het werk in en om de wijngaard er aan toe gaat.

Het bevestigen van een kurk op een champagne fles bij Daniel Savart

Het bestigen van een kurk op een champagne fles bij Daniel Savart

Hotels in Champagne Ardenne

Waan je terug in de Middeleeuwen door te slapen op het kasteel van fort Sedan. Door het Middeleeuwse karakter en charme van zowel het gebouw als de kamers is het alsof de tijd even stil staat.

Teras van Hotel fort Sedan

Teras van Hotel fort Sedan

Voor overnachten met een cultureel tintje slaap je in Essoyes, de stad waar de beroemde schilder Renoir een huis had en enkele van zijn meesterwerken maakte. Verblijf in het comfortabele Hôtel-restaurant Les Canotiers bovenin het dorp. Geniet vanuit de eetzaal of het verwarmde zwembad van het prachtige uitzicht over het landschap dat de schilder inspireerde in zijn werk. Vanuit het hotel bezoek je het centrum Du côté des Renoir, dat geheel in het teken staat van de schilder met onder andere zijn atelier.
Tip van het verkeersbureau Voor de ultieme luxe ‘champagne beleving’ overnacht, lunch of dineer je op het prachtige 5* Châteu Les Crayères

Blijf op de hoogte van Champagne Ardenne met onze inspirerende nieuwsbrief vol Champagne tips!

Beste tijd om te reizen naar Champagne Ardenne

In de Champagne Ardenne schijnt altijd de zon. Weer of geen weer je vindt altijd de zon in een goed glas champagne. Het klimaat kent niet hele grote verschillen en is zacht met invloeden van de Atlantische Oceaan. In de zomermaanden zijn de temperaturen aangenaam warm zo rond de 21°C. In de wintermaanden kan het nat en koud zijn in de Champagne Ardenne. In september en oktober valt de meeste neerslag.

De zon in een glas Champagne

De zon in een glas Champagne

5 Tips van het verkeersbureau van Champagne Ardenne

Om uw verblijf in Champagne Ardenne goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau u de volgende 5 tips

  • Op Booking.com vind je voordelige en goede hotels in de Franse Champagne Ardennen
  • in Frankrijk is de lokale valuta Eur. Je hoeft voordat je op vakantie gaat niet langs bij het GWK om geld te wisselen. Vraag wel een reis- en annuleringsverzekering aan
  • Boek een truffelarrangement in hotel Terminus Reine bij Chaumont leer je alles over deze heerlijke en populaire delicatesse, en maak je kennis met de technieken van de truffelkwekers.
  • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Champagne Ardenne
  • Proef de heerlijke Bouchons de Champagne bij patisserie La Petite Friande. Deze heerlijke bonbons hebben niet alleen de vorm van een champagne kurk maar zijn ook nog eens gevuld met heerlijke marc de champagne. Een lust voor het oog en genot op de tong.

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Champagne Ardenne om in de vakantiestemming te komen!

Verkeersbureau’s in de Champagne Ardenne

CDT des Ardennes

24, place Ducale – B.P. 419
08107 Charleville-Mézières Cedex
T (0)3 24 56 06 08 – F (0)3 24 59 20 10
www.adrennes.com 

CDT de l’Aube

34, quai Dampierre – 10000 Troyes
T (0)3 25 42 50 00 – F (0)3 25 42 50 88
www.aube-champagne.com

CDT de la Marne

13 bis, rue Carnot – B.P. 74
51006 Châlons-en-Champagne Cedex
T (0)3 26 68 37 52 – F (0)3 26 68 46 45
www.tourisme-en-champagne.com

Maison Départementale du Tourisme de la Haute-Marne

Cours Marcel Baron – CS 52048
52902 Chaumont Cedex 9
T (0)3 25 30 39 00 – F (0)3 25 30 39 09
www.tourisme-hautemarne.com

Bekijk hier de overige Verkeersbureaus en VVV in Franse Ardenne

Vliegtickets naar Champagne Ardenne

Zowel KLM als Air France vliegen naar de luchthaven van Parijs CDG. Op verkeersbureaus.info vindt u voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Parijs. Bekijk de ticket aanbiedingen! Lees meer tips over vervoer naar en in de Champagne-Ardennen.

Kaart van Champagne Ardenne

[google-maps width=574 height=400]