Dichter bij Rimbaud: heropening Rimbaud museum in Charleville-Mézières

Als er één Fransman is geweest die in de 19e eeuw de literaire wereld wist te shockeren, dan was dat wel Arthur Rimbaud. Dichter, rebel, ontdekkingsreiziger, vernieuwer, opstandig, intelligent en een stormachtige verhouding met Paul Verlaine.
rimbaud-museum-franse-ardennen-artikel

Gedicht Ophelia

Zeg Rimbaud en je zegt de Franse Ardennen. Hij werd in 1854 in Charleville-Mézières geboren en studeerde er. Een van zijn docenten – Georges Izambard – stimuleert de 15-jarige Rimbaud zich toe te leggen op poëzie. Het is in deze periode dat hij zijn bekendste gedicht Ophelia schrijft. De Noord-Franse regio plaatst de visionaire dichter op een voetstuk met de opening van het compleet vernieuwde Rimbaud museum begin juli. Een onstuimig leven vol romantiek, decadentie en reislust zijn slechts drie woorden die centraal staan in de tentoonstelling ‘Arthurmania, 100% Ardennes’ tot 17 mei in het Ardennen Museum in Charleville-Mézières. Andere leuke Rimbaud-gerelateerde uitstapjes zijn een speciaal uitgezette Rimbaud wandeling door de stad, een bezoek aan het fort van Sedan, het proeven van speciale chocolades en bieren of de Rimbaud-Verlaine autotocht.

 

ZIE OOK: Elfendorp toont mysterieuze legenden van de Franse Ardennen

 

Een kijkje in het onstuimige leven van Arthur Rimbaud

In het Musée de l’Ardenne staat tot 17 mei 2015 de tentoonstelling ‘Arthurmania’ centraal over het leven en werk van Rimbaud. Werken uit het Rimbaud Museum, maar ook van andere kunstenaars uit de Ardennen regio, komen samen in dit museum in Charleville-Mézières. De tentoonstelling brengt bezoekers dichterbij Rimbaud en zijn verbondenheid met de Franse Ardennen.
rimbaud-museum-franse-ardennen-artikel2

In de voetsporen van de dichter

Lopen in de voetsporen van Rimbaud kan via een stadswandeling langs de belangrijkste Rimbaud-gerelateerde locaties in Charleville-Mézières. Hieronder zijn geboortehuis, school, begraafplaats en enkele standbeelden. De VVV heeft een Nederlandstalige folder met de route. Informatie over de route is ook te vinden op: nederlands.charleville-mezieres.org. Voor wie liever in de auto wil toeren, kan de bewegwijzerde 150 km lange Rimbaud-Verlaine route volgen langs onder andere Charleville, Juniville, Roche en Bouillon.

 

 

Rimbaud voor smulpapen

Wie ondertussen trek gekregen heeft kan kiezen uit aan keur aan Rimbaud-lekkernijen. Zo heeft restaurant ‘La Table d’Arthur’ – gelegen tegenover het geboortehuis van Rimbaud – de ‘Mac Arthur’ op het menu staan en kan men een speciaal ‘Cuvée d’Arthur’ bier proeven in de brouwerij van het fort van Sedan. ‘Pâtisserie du Mont Olympe’ verkoopt een boek met speciale Rimbaud-chocolades.

Comments are closed.