Win een reis naar Linköping en Norrköping

De plaatsen Linköping en Norrköping ten zuid-westen van Stockholm zijn verrassend pittoresk en liggen in een spectaculaire natuur. Tussen tientallen meren, eilandjes en oerbossen liggen deze nijverheidsplaatsen met gezellige restaurants, een openluchtmuseum en mogelijkheden om in de stad te vliegvissen op zalm.

ulf-lundin-kano-zweden

VisitSweden verloot een weekend weg naar Linköping en Norrköping voor 2 personen. Je vliegt met KLM naar Linköping, stapt daarna in je klaarstaande huurauto en hebt alle tijd om dit heerlijke stukje Midden-Zweden samen te ontdekken. En natuurlijk zorgt VisitSweden ervoor dat je overnacht en dineert in de leukste hotels in de regio. De actie loopt tot 1 mei via Facebook.

Kruiden in Skåne

Blauwbloeiende lavendelvelden, zo ver het oog reikt. Dat zou je eigenlijk alleen in de Franse Provence verwachten. Maar je vindt het ook midden in Skåne. Het familiebedrijf Österlenkryddor, buiten Ystad bij Köpingebro, verbouwt op ca. acht hectare een ongelooflijke veelzijdigheid aan kruiden. Tijdens een wandeling door de landerijen ruik je de tijm, salie, oregano, munt en de dragon. Op een rondleiding langs de geneeskrachtige planten kom je van alles te weten over de gezondheidsbevorderende werking van citroenmelisse, rozemarijn en goudsbloem. Deze rondleidingen zijn altijd op zondag. Vooraf aangemelde groepen kunnen in het café van de boerderij genieten van een door kruiden geïnspireerd menu en met een kopje thee en een tijmkoek genieten van het zicht op de kruidenvelden. Recepten voor theeën en zalfjes en de kant-en-klare producten zijn te krijgen in het boerderijwinkeltje. Want alle planten en kruiden worden hier ter plekke verwerkt.

Dichtste populatie aan beren in Hälsingland & Gästrikland

De streek Midden-Zweden: Hälsingland-Gästrikland, ten noorden van Stockholm gelegen aan de Botnische golf, is een grote regio waar je uitstekend tot rust kunt komen, simpelweg omdat de stroom aan toeristen dit gedeelte van Zweden nog niet heeft ontdekt. Voor wildlifeliefhebbers is er veel te ontdekken. Zo kun je hier bevers, beren, wolven, elanden, veelvraten een lynxen tegenkomen in het wild. In deze regio leven de meeste bruine beren van Zweden. Er zijn voldoende safaritochten te boeken, dus toeristen hoeven niet bang te zijn. Met een ervaren gids die hen rondleidt zijn ze veilig.

Favoriet kampeerland

Zweedse campings zijn er in alle soorten en maten, maar hebben één ding gemeen; ze staan voor vrijheid, rust, gezelligheid, comfort. Het is dan ook niet voor niets dat Zweden een van de favoriete kampeerlanden is bij kampeerliefhebbers. In Zweden betekent kamperen dat je hoe dan ook nooit ver weg bent van de eindeloze natuur in het land. Elke dag lekker buiten bezig. Met de Camping Key Europe Card krijgen kampeerders kortingen. Bestel de kaart hier.
campinggids-zweden

 

ZIE OOK: Welke Zweden vakantie past bij jou

 

Vakantie aan een stalendraadje in Småland

Bij de grootste zipline van Europa (1550 m lang), in het Zuid-Zweedse Småland, suist de ‘vliegende gast’ met hoge snelheid (maximaal 70 km/uur) over bomen en meren (maximale hoogte 50 meter). Deze razendsnelle rit zorgt voor een pure adrenalinekick. Er zijn mensen die vanaf de stalen draad zelfs elanden hebben gespot. De zipline is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Bij de tussenstations geven gidsen uitleg over de planten en dieren die in Småland leven. Op de route liggen elf tussenstations die zijn gevestigd in bomen, torens en op rotsen. De zipline is geschikt voor personen vanaf 7 jaar en bestaat uit twee varianten. De gezinsvriendelijke variant duurt circa een uur. Bij het reguliere traject hang je ongeveer twee uur in de lucht.

 

 

Verder staat de regio Småland bekend om zijn glasfabrieken en glasstudio’s waar eigen glaskunstwerken geblazen kunnen worden. In de ovens zie je hoe het gloeiend hete, gesmolten zand wordt omgezet in glaskunst. Daarnaast is Småland beroemd vanwege de schoonheid van de natuur: bossen en meren, geschikt voor wandelen, vissen en uren kano- en kajakvaren.

Comments are closed.