Betaalbare zonbestemming populair

Deze zomer gaan 10,8 miljoen Nederlanders één week of langer op zomervakantie. Dat aantal is lager dan vorig jaar. Toen waren dat er bijna 11 miljoen. Circa 2,9 miljoen vakantiegangers vieren vakantie in eigen land. Bijna 7,9 miljoen landgenoten kiezen voor een buitenlandse vakantiebestemming. Frankrijk is voor de Nederlandse vakantieganger nog steeds de onbetwiste koploper als zomervakantiebestemming. Deze zomer zijn betaalbare, zonzekere bestemmingen als Turkije, Griekenland en Spanje in trek. Verre bestemmingen zijn dit jaar minder populair.

strand-zon-zee-zand-palmbomen

De top 5 zomer- vakantiebestemmingen met reizigersaantallen:

1. Frankrijk 1.510.000
2. Spanje 950.000
3. Duitsland 925.000
4. Italië 655.000
5. Turkije 640.000

Stijgers en dalers

De grootste stijgers dit jaar zijn: Kroatië (+9%) Turkije (+6%) en Griekenland (+5%). Vooral De grootste dalers dit jaar zijn de verre bestemmingen (-10%), waaronder de VS (-9%). Binnen Europa is Zwitserland (-8%) de grootste daler.

Prijsbewust

Ook dit jaar zien we dat Nederlanders later gaan boeken en op zoek gaan naar een zonzekere en betaalbare vakantiebestemming, daardoor zijn all-inclusive vakanties populair. Zonnige bestemmingen als Spanje, Griekenland, Portugal, Egypte en Turkije zullen volgens de ANWB profiteren van het slechte voorjaar in Nederland. Nederlanders die nog moeten boeken gaan op zoek naar de beste deal, waarbij waar voor je geld heel belangrijk is. Nederlanders die geen all-inclusive vakantie ondernemen zullen ter plekke prijsbewust zijn.

Verre bestemmingen

Circa 700.000 Nederlanders kiezen voor een intercontinentale vakantie. Dat is minder dan vorig jaar, toen kozen 780.000 Nederlanders voor een verre bestemming. De populairste verre bestemming is, ondanks de daling, ook dit jaar de Verenigde Staten en zal ongeveer 245.000 Nederlandse vakantiegangers begroeten. Andere populaire bestemmingen zijn: Indonesië (55.000), Canada (43.000), Nederlandse Antillen (35.000) en Thailand (31.000).

Autovakanties

Het aantal buitenlandse autovakanties is deze zomer gelijk aan vorig jaar: 4,2 miljoen vakanties worden met de auto ondernomen. Populairste landen om met de auto naartoe te gaan zijn: Frankrijk (1,4 miljoen), Duitsland (780.000), Italië (470.000) en Oostenrijk (355.000).

Accommodatie

Populairste accommodatie voor de zomervakantie in Nederland is een bungalow, ruim 1 miljoen Nederlanders kiezen voor deze accommodatie. Voor het buitenland is het hotel meest geliefd (2,3 miljoen), al ziet de ANWB hier wel een lichte daling ten op zichte van de jaren ervoor. De laatste jaren wint een verblijf in een bungalow, vakantiehuisje of villa (1,3 miljoen) in het buitenland terrein.

Kamperen

Een kampeervakantie blijft favoriet voor bijna 3,5 miljoen Nederlanders. De ANWB verwacht dat er naar schatting 2,4 miljoen vakantiegangers kiezen voor een kampeervakantie in het buitenland. Kamperen in het buitenland neemt dit jaar iets toe, vooral de (sta) caravan is een populair verblijf. Populaire kampeerbestemmingen zijn: Frankrijk, Duitsland, Italië en Kroatië. Voor kamperen in eigen land ligt dat aantal op iets minder dan 1 miljoen Nederlanders. Uiteraard zal het weer een grote rol spelen: bij goed weer zullen de kampeerders die nog niet geboekt hebben eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland.

Cruises

Net als voorgaande jaren stijgt ook het aantal cruisevakanties dit jaar met circa 10 à 15%
De meest populaire bestemmingen zijn cruises in de Middellandse Zee en in de Noord-Europese gebieden. Het maken van een cruise past bij prijsbewuste Nederlandse vakantieganger; er komen ter plekke niet of nauwelijks kosten bij waardoor de reizigers een goed overzicht heeft van de vakantiebesteding.

Bronnen: ANWB, ANVR, CVO Vakantieplannen 2013

Comments are closed.