Ontdek de veelzijdigheid van Virginia

‘Virginia is for lovers’ luidt de slogan van de staat Virginia. Gelukkig valt er ook voor singles genoeg te beleven. Harmke ging van een whisky tasting door naar een wijnproeverij en maakte een wandeltocht langs de woelige Potomac River.

Harmke bij de Potomac River

Selden Market | Norfolk

Vanuit mijn suite in het Hilton in Norfolk in Virginia, een modern hotel met grote ramen, kijk ik uit de haven en op Battleship Wisconsin, een van de grootste slagschepen uit de VS en nu een toeristenattractie. Het symbool van Norfolk is de zeemeermin. Onder de noemer Mermaid Art zijn er in deze stad meer dan honderd beelden en afbeeldingen van zeemeerminnen te vinden. Naast het Hilton zit de Selden Market. In deze markthal krijgen culinaire en creatieve start-ups een kans zich te profileren. Voor hen kan het een springplank zijn naar succes. Zo drink ik een cortado bij café Geneviève, proef ik een marshmallowcake bij S’Mores Amore en bewonder ik de decoratieve kaarsjes van Lotus Co.

Café Geneviève

Selden Market in Norfolk

Koffie en macarons

 

Glaskunst en street art | Norfolk

Het Chrysler Museum of Art toont naast schatten uit het oude Egypte en andere kunst ook veel glas. Norfolk staat bekend om z’n glaskunst. Ook bij Glass Light Hotel & Gallery zijn prachtige items te zien van glas. Daarnaast is er in Norfolk, met name in het NEON-district, veel street art. NEON staat voor New Energy of Norfolk. Het begon rond 2010 met een studenteninitiatief. Veel van de murals hebben een diepere betekenis. De zwart-witte mural met gouden sterren van Cedric roept op in harmonie te leven. De sterren verwijzen niet alleen naar het logo van het bedrijf in dit pand (een ‘moetje’), maar ook naar de ruimtevaart. In het heelal zijn we één: daar zijn we immers allen aardbewoners.

Sierglas bij Chrysler Museum of Art in Norfolk

Het NEON-district

De mural van Cedric

 

 

IJshoorn van Doumar | Norfolk

Begin twintigste eeuw werd de ijshoorn uitgevonden. Het patent ligt bij iemand anders, maar het verhaal wil dat een zekere Abe Doumar (een van) de uitvinder(s) is van de ijshoorn. Op een kermis op Coney Island zou hij iemand die toetjes verkocht, maar geen bakjes meer had, hebben geholpen door een wafel op te rollen tot hoorntje. Doumar verkaste naar Norfolk en startte zijn ijssalon Doumar. De machine waar de huidige wafelbakker de ijshoorntjes mee maakt, is nog het origineel uit de begintijd. “Degelijk en solide als een oldtimer-auto,” lacht de wafelbakker. Doumar’s Cones & BBQ is inmiddels niet alleen befaamd om de ijshoorntjes, maar ook om de broodjes geroosterd vlees.

Op naar Doumar’s

Harmke bij Doumar’s Cones & BBQ

De wafelbakker van Doumar

 

Oesters en wellness | Virginia Beach

In de badplaats Virginia Beach kun je wandelen over een 5 kilometer lange boardwalk langs het strand. Mijn bezoek Virginia Beach begint echter bij Pleasure House Oysters bij Lynnhaven, een duurzame oesterfarm die de oesters handmatig selecteert, schoonmaakt en verpakt. Wie wil, kan mee met een boottochtje op de Lynnhaven River inclusief een oesterproeverij aan boord. Virginia Beach is ook de plaats waar Edgar Cayce Health Center & Spa is gevestigd. Deze holistische spa baseert zich op de readings van de helderziende Edgar Cayce (1877-1945). Voorheen heette het The Cayce Hospital. Het werd gebouwd in 1928 en kwam voort uit de droom van Cayce om anderen te helpen.

Lynnhaven in Virginia Beach

Vijf kilometer strand

Beeld van Neptunus naast het Hilton

 

Hippe wijk Carytown | Richmond

Door naar Richmond! Het is de hoofdstad van Virginia en ik overnacht hier bij het Quirk Hotel, een hip adres met roze als themakleur. En dat past wel bij Richmond. Een van de meest bruisende wijken hartje stad is Carytown. Carytown met zijn diverse kleurrijke boetiekjes en eclectische restaurants wordt wel de Mile of Style genoemd. Je vindt er veel kleinschalige lokale winkels, die uniek zijn. In Carytown staat verder het historische The Byrd Theatre. Deze bioscoop uit 1928 is vernoemd naar William Byrd, stichter van Richmond. Ook tennislegende Arthur Ashe (1943-1993) kwam uit Richmond. Hij was de eerste zwarte tennisser die werd geselecteerd voor het Davis Cup-team van de VS.

Shoppen in Carytown, Richmond

De entree van het Quirk Hotel

Ontbijt bij het Quirk Hotel in Richmond

 

Whiskystokerij Catoctin Creek | Purcellville

Becky en Scott Harris maken al dertien jaar whisky, gin en brandewijn. Catoctin Creek Distilling Company heet hun familiebedrijf. De stokerij en winkel met tasting room zit in het plaatsje Purcellville in Loudoun County. De whisky wordt gestookt op basis van rogge. “Er wordt in Virginia al sinds 1607 Rye Whisky gemaakt,” vertelt Scott. “Rond 1790 was het de populairste sterke drank in Amerika. Na de drooglegging verplaatste de industrie zich echter naar Europa. Maar sinds 2009 blazen Becky en Scott bij Catoctin Creek Distillery de eeuwenoude traditie van Virginia Rye Whisky nieuw leven in. Puur is het spul mij wat te sterk, maar in de cocktail met cranberry kan ik het zeker waarderen!

Whiskystokerij Catoctin

Eigenaar Scott Harris vertelt

Proeverij

 

Wijngoed Sunset Hills | Loudoun County

Van Richmond ga ik op weg naar Sunset Hills Winery. De rit gaat door een glooiend landschap langs veel paardenfarms. Virginia’s countryside. Pas sinds een jaar of dertig à veertig is er een serieuze wijncultuur in Virginia. Thomas Jefferson, die groot fan was van Franse wijn, wilde hier in zijn tijd al een wijnindustrie starten. Zonder succes. Inmiddels telt de staat echter ruim 50 wineries. De druif van Virginia is de viognier. Sunset Hills is een duurzaam wijngoed op zonne-energie. Na binnenkomst beland je in een oergezellige bar met live-muziek. De tasting room is in het souterrain. Ik proef viognier, cabernet, petit verdot, mosaic. All good! Sunset Hills is van alle markten thuis.

Virginia’s Loudoun County

Gezelligheid bij Sunset Hills Winery

Wijnen van Sunset Hills

 

Huis van Marshall | Leesburg

Wat bijzonder om hier te zijn! Dat is wat ik denk als ik door de vertrekken loop van Dodona Manor in Leesburg. Het is het huis van niemand minder dan George C. Marshall, de man achter het succesvolle Marshallplan. Deze Amerikaanse generaal en staatsman besefte als geen ander hoe belangrijk de wederopbouw van Europa was na WO II, óók voor de VS. In 1941 kochten George en zijn vrouw dit huis. Hij wilde met pensioen gaan, maar werd door president Truman naar China gestuurd. Tot zijn dood in 1959 bleef dit huis in Virginia zijn thuisbasis. Zijn stiefdochter bewoonde het tot 1988 en nu is het een museum. Marshall ligt begraven op Arlington, de militaire begraafplaats in Virginia.

Het huis van George Marshall

Cover uit 1950

Marshall’s werkruimte

 

Great Falls Park | Fairfax County

Great Falls Park in het noorden van Virginia, strekt zich uit langs de oevers van de Potomac-rivier. Deze onstuimige rivier is zo’n 652 kilometer lang en kronkelt zich door een rotsachtig landschap. Bij verschillende look-outs neem ik een kijkje. Kale rotsen steken omhoog uit het snelstromende water. In ontelbare kleine watervalletjes stort het water naar beneden. De blauwachtige vogeltjes die rondfladderen tussen de bomen zijn Eastern Blue Birds. In andere delen van de VS komen Western Blue Birds en Mountain Blue Birds voor. Je kunt wandelen over de Potomac Heritage National Scenic Trail, een heel netwerk aan paden, waarbij je in de voetsporen van George Washington treedt.

De onstuimige Potomac River

Eastern Blue Bird in Great Falls Park

 

 

Harmke bij een look-out

 

Luchtvaartmuseum Smithsonian | Washington

Washington Dulles International Airport ligt in feite in Virginia. Heb je tijd over voordat je vliegt, neem dan zeker een kijkje bij het Steven F. Udvar-Hazy Center, vernoemd naar een Amerikaans-Hongaarse zakenman uit de vliegtuigindustrie. Deze dependance van het Smithsonian Air and Space Museum in Washington zit in een grote hangar bij de luchthaven. Je kijkt er je ogen uit. Honderden toestellen die een rol in de geschiedenis van de lucht- en ruimtevaart speelden, zijn er te bewonderen: van de Concorde tot de Space Shuttle Discovery en (een replica van) een toestel van de Wright Brothers. In de observatietoren kun je live meeluisteren met de berichten van de verkeerstoren.

Air and Space Museum

De Nomad N22 E

Antieke modellen

 

Meer informatie: virginia.org en Verkeersbureau Virginia.

 

Sunset Hills Winery

 

Met Icelandair naar Virginia

Een voordelige manier om naar Washington Dulles International Airport in Virginia te vliegen is via Reykjavik met Icelandair. Deze airline biedt je de mogelijkheid een stop-over van 1 tot 7 dagen in IJsland zelf te maken zónder bijbetaling voor je ticket! Dus kun je op weg naar Amerika bijvoorbeeld genieten van de geothermische baden in IJsland en heb je kans het noorderlicht te zien. Icelandair denkt alvast met je mee, want op hun website vind je kant-en-klare stop-over-routes, zodat je je tijd in IJsland optimaal kunt benutten. Van het bezoeken van watervallen en geisers tot zwemmen en paardrijden. Hier lees je er alles over.

Icelandair

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.