Bourbon, boksen & paarden in Kentucky

Elvis zong over de blauwe maan en de regen in Kentucky, maar hoe is Kentucky echt? Harmke bezocht de staat in het zuiden van de VS. De hoofdstad is Louisville. Bokslegende Muhammad Ali kwam ervandaan.

Harmke en ‘Ali’

Heaven Hill Distillery

Kentucky is de staat van Bourbon, een soort whiskey, maar om Bourbon te mogen heten moet het aan specifieke eisen voldoen, zo leer ik bij Heaven Hill Distillery in Bardstown, een plaatsje ten zuiden van Louisville. Ik sta in het pakhuis van 7 verdiepingen waar duizenden vaten Bourbon liggen te rijpen. Een voorwaarde is dat Bourbon rijpt in nog ongebruikte vaten van White Oak. Ik mag proeven: een amberkleurige Bourbon rechtstreeks uit het vat met tonen van vanille. Sterk spul zeg! Heaven Hill heeft ook een restaurant, met daaronder een winkel en proeflokalen. Wie wil, kan hier zelf een fles Bourbon vullen en labelen.

Harmke bij Heaven Hill Distillery

De bar van Heaven Hill

Old Fashioned van Heaven Hill

 

James B. Beam Distillery

Net als Heaven Hill is ook James B. Beam een familiebedrijf. Deze distilleerderij onder de rook van Louisville maakt al Bourbon sinds 1795 en wil duurzaam zijn. Zo maakt Beam zich sterk voor hergebruik van de vaten voor andere drank. De achtste generatie staat aan het roer. Vooral het inpandige restaurant The Kitchen Table is een openbaring! Dit restaurant heeft een fabuleuze seizoenkeuken. Het heet zo, omdat de grootvader van de eigenaar altijd thuis aan de keukentafel Bourbon aan het proeven was. Het eten is vers, lokaal en duurzaam. Ik eet er onder meer een heerlijke salade van zoete aardappel en geroosterde spruitjes.

James B. Beam Distillery

Organic food bij Beam’s restaurant The Kitchen Table

Een cocktail met Bourbon

 

Kentucky Derby

Een fenomeen uit Louisville is de Kentucky Derby. Deze paardenrace is het langslopende onafgebroken sportevenement ter wereld. Geen editie werd in de bijna anderhalve eeuw overgeslagen! De eerste winnaar was Aristides op 18 mei 1875. Op een wand zijn alle winnaars afgebeeld in karikatuur. Tot en met 2018, want toen overleed de maker. Het hele jaar kun je een tour doen in het stadion van de Kentucky Derby en het bijbehorende museum. Er is onder meer een miniatuurstadion van handgeblazen glas te zien met paarden, jockeys en publiek. Lady Di zou glaskunstenaar Craig Colquhoon hebben aangespoord het te maken.

Entree van het Kentucky Derby-stadion

Elk jaar in mei is de paardenrace

Tekening van de eerste winnaars van de derby

 

Louisville

Blue Moon of Kentucky, zong Elvis, van oorsprong een hit van Bill Monroe, de uitvinder van Bluegrass-muziek. Die blauwe maan zie ik niet, maar het Omni, waar ik logeer, is een uitstekend hotel in Downtown Louisville (spreek uit: Lou-e-vul), Kentucky’s hoofdstad. Andere aantrekkelijke wijken zijn het historische Old Louisville met z’n Victoriaanse huizen en New Louisville alias Nulu. In deze upcoming wijk vind je restaurants als de Garage Bar in een oude werkplaats en La Bodeguita in een voormalig uitvaartcentrum. Clayton & Crume is een mooie leerwinkel en de beste koffie heeft Please & Thank You. ‘No decaf’ is hun motto!

Main Street in Louisville

Upcoming neighborhood Nulu

Restaurant La Bodeguita in Nulu

 

Ali Center

Muhammad Ali kwam uit Louisville. Natuurlijk is er een Muhammad Ali Blvd, maar ook een Ali-museum. Dit Ali Center eert de legendarische bokser en zijn idealen. Ali koos zelf de plek voor het museum uit, namelijk aan de Ohio River die de scheiding vormde tussen het zuiden met zijn slavernij en het vrije noorden. Hij deed afstand van zijn ‘slavennaam’ Cassius Clay en bekeerde zich tot de islam. Het indrukwekkende museum vertoont onder meer een film over het leven van Ali. Hij was meer dan een succesvol bokser en deed veel goeds voor de wereld. Het gedicht ‘If’ van Rudyard Kipling was zijn inspiratiebron: “If you can dream…”

Harmke bokst tegen Ali

Muhammad Ali in actie

 

Hot Brown

Louisville is niet alleen de stad van Ali, maar in zekere zin ook van Thomas Edison. Edison verbleef slechts kort in Louisville, maar demonstreerde jaren daarna op The Southern Expo in Louisville de gloeilamp. Louisville is óók de stad van de Hot Brown! Deze sandwich werd bedacht in het Brown Hotel in 1926. De Hot Brown wordt geserveerd in een steelpan en is een machtig gerecht met aardappel, bacon en kalkoen. Nog een wapenfeit van het Brown Hotel is dat Ali er vaak logeerde. Andere hotels weigerden hem om zijn huidskleur, zo niet Mr. Brown van het Brown Hotel. Ali verbleef steevast in Suite 415, nu de Ali Suite.

Het Brown Hotel in Downtown Louisville

De Ali Suite in het Brown Hotel

De befaamde Hot Brown-sandwich

 

Ghost Stories

Het dakterras van het Brown Hotel is nog in originele stijl en het uitzicht is stunning. Er gaan spookverhalen over het hotel. De privé-lift van Mr. Brown zou af en toe spontaan opengaan. Maar het is niets vergeleken bij de Ghost Stories over een ander hotel in Louisville, het Seelbach uit 1905. The Lady in Blue zou er rondwaren. Het verhaal wil dat deze dame vergeefs op een man wachtte, die omgekomen was bij een auto-ongeluk. Toen ze dit hoorde, stortte ze zich in de liftschacht. Het Seelbach speelt ook een rol in de roman ‘The Great Gatsby’ van Scott Fitzgerald. Hij logeerde er vaak, dronk Bourbon en ging om met gangsters.

Het dakterras van het Brown Hotel

Bourbon, ook Scott Fitzgerald was er dol op

State Park

In de eerder genoemde plaats Bardstown ligt My Old Kentucky Home State Park, een historisch park met onder meer een villa uit begin 19e eeuw, ingericht in de originele stijl, die te bezichtigen is. Deze plek zou de Amerikaanse componist Stephen Foster hebben geïnspireerd tot het schrijven van de evergreen ‘My Old Kentucky Home’. Ook het boek ‘Uncle Tom’s Cabin’ zou een inspiratiebron voor hem zijn geweest. Hij was begaan met slachtoffers van slavernij.

 

 

Overigens heeft dit park veel meer te bieden. Zo kun je er leren hoe je Kentucky Biscuits maakt. Ze lijken op scones, maar je bakt ze volgens het traditionele recept uit Kentucky.

My Old Kentucky Home State Park

Kentucky biscuits

 

Bernheim Forest

Last but not least! In Bernheim Arboretum & Research Forest, zoals de officiële naam van dit bos in Kentucky luidt, groeien wel tien soorten eiken en er zijn tal van fiets- en wandelpaden. Ook staan er rond het bezoekerscentrum zo’n vijf gigantische poppen gemaakt van hout van scheepswrakken. Deze ‘Forest Giants in a Giant Forest’ dragen de boodschap uit dat de natuur gered moet worden, vertelt de manager van het park. Het park stelt zich onder meer ten doel de bezoekers meer natuurbewustzijn bij te brengen. Dankzij al die toewijding zou Bernheim Forest een van de gezondste en meest ongerepte bossen in de VS zijn.

Een van de reuzen in het Bernheim Forest

Forest Giant in a Giant Forest

Harmke bij een van de reuzen

gotolouisville.com, kentuckytourism.com en het Verkeersbureau Kentucky.

 

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.