Ga mee naar Tampa Bay in Florida

De stad Tampa ligt in Tampa Bay, een baai aan de Golf van Mexico in West-Florida. De stad ontwikkelt zich in razend tempo. Harmke logeerde in het nieuwe Haya Hotel in de historische wijk Ybor City. De gratis Streetcar brengt je van Ybor City naar Downtown Tampa.

Tampa

Oldtimer in Ybor City

Sunshine State Florida

In Nederland is het grauw, grijs en koud als ik naar de stad Tampa vertrek in Sunshine State Florida voor een shortbreak. Tampa Bay ligt aan de Golf van Mexico. De stad Tampa behoort, samen met de steden St. Petersburg en Clearwater, tot de drie grote steden in dit gebied. Het voorjaar is een perfecte periode om erheen te gaan. Steeds meer Amerikanen verhuizen naar Tampa, omdat de economie er booming is.

Oldtimer in Ybor City

Tampa

7th Avenue in Ybor

Ybor City is een historische wijk in Tampa. Hier heb je 7th Avenue, een uitgaansstraat met ranke palmbomen, die met Bourbon Street in New Orleans te vergelijken is, volgens taxichauffeur Carlos. Het klopt. Heel Tampa komt af op het nachtleven hier. In koffiebar Grassroots in Ybor City raak ik aan de praat met makelaar Jeff. Hij kan me Ballast Point Park aanbevelen dat aan het water ligt. Ook leuk is Picnic Island Park aan Old Tampa Bay. grassrootskavahouse.com

7th Avenue is vergelijkbaar met Bourbon Street

7th Avenue is vergelijkbaar met Bourbon Street

Koffiehuis Grassroots

Koffiehuis Grassroots

 

 

Tampa van A tot Z

Vijf dagen Tampa met een stel Engelse collega’s en met Joey van Visit Tampa Bay leverde me niet alleen veel gezelligheid op, maar ook een ABC aan adressen.

Huisje in de historische wijk Ybor City in Tampa

Huisje in de historische wijk Ybor City in Tampa

A

Armature Works

Met de knalgele Pirate Water Taxi varen we naar Armature Works, een trendy foodhall in een opgeknapte fabriekshal in de wijk Tampa Heights. Bij de kraam van Butcher ’n Burger bestel ik een broodje pulled pork om daarna bij de stand ernaast de koffie van Buddy Brew te proeven. armatureworks.com

Foodhal Armature Works

Foodhal Armature Works

Pulled pork-burger

Pulled pork-burger

B

Busch Gardens

Busch Gardens is een pretpark met imposante achtbanen. Iron Gwazi heet de nieuwste attractie (vanaf maart 2022). Met 76 mijl per uur raas je over de rails. Busch Gardens is naast een pretpark, ook een dierentuin en je kunt er zelfs op wildsafari met een park ranger om de giraffen te voeren. buschgardens.com

Nieuwe rollercoaster!

Nieuwe rollercoaster!

Veld vol flamingo’s

Veld vol flamingo’s

Niet het bekende logo maar de échte

Niet het bekende logo maar de échte


Joey voert de giraffen

Joey voert de giraffen

Blind Tiger

Het leven in Ybor City komt ’s morgens nogal traag op gang, ongetwijfeld wegens het uitbundige nachtleven in deze wijk. Gelukkig is koffiebar The Blind Tiger wel al open! Ze branden er hun eigen bonen en het is tevens een prima plek voor een snack. “Cafe, Tea & Textiles” is de ondertitel. blindtigercafe.com

Pitstop bij The Blind Tiger

Pitstop bij The Blind Tiger

C

Candle Pour

Bij The Candle Pour in villawijk en winkelgebied Hyde Park Village maak je je eigen geurkaars. Uit tientallen geuren kies je je persoonlijke favorieten, in mijn geval morgendauw, oranjebloesem en citroengras. Medewerkers helpen je vervolgens om tot de juiste mix te komen voor je eigen kaars. thecandlepour.com

Geurkaarsenworkshop bij Candle Pour

Harmke, de Engelsen en local Joey

Harmke, de Engelsen en local Joey

Casa Santo Stefano

Veel mensen in Ybor City hebben Italiaanse roots. Langs het spoor in een voormalige macaronifabriek zit dan ook het Siciliaanse restaurant Casa Santo Stefano (anno 2020). Bij zonsondergang genieten we hier op het dakterras van een cocktail om daarna pasta te eten in het restaurant zelf. casasantostefano.com

De bar van Casa Santo Stefano

De bar van Casa Santo Stefano

Tafel vol lekkernijen bij Santo Stefano

Tafel vol lekkernijen bij Santo Stefano

Columbia

Nog een fantastische plek om te eten is Columbia (anno 1905). ‘Gem of Spanish Restaurants’ is de ondertitel. Het gebouw zelf is prachtig versierd met decoratieve tegels. Op het menu veel visgerechten. We starten met Spaanse sangria en warm Cubaans brood (luchtig stokbrood). Yummie! columbiarestaurant.com

Restaurant Columbia

Restaurant Columbia

D

Downtown Tampa

Downtown Tampa ligt ten zuiden van Ybor City en is het stadshart. Er vinden veel evenementen plaats. Zo was er in januari het Black Heritage Festival en ook de Children’s Gasparilla Parade, een feestelijke optocht met dans en muziek, waarbij kleurige kralenkettingen worden uitgedeeld. tampablackheritage.org, childrens.gasparillapiratefest.com

Tampa’s skyline

Tampa’s skyline

Tampa Museum of Art

E

Espresso Yourself

Een grappige naam voor een grappige koffiebar! Bij Espresso Yourself zijn ze dol op alles wat met koffie te maken heeft en die liefde willen ze graag met hun gasten delen. Ook voor Italiaanse broodjes en lekkere koekjes kun je hier terecht. De bar zit op 7 minuten rijden van Ballast Point Park. espressoyourselfcoffeeshop.com

F

Florida Aquarium

Het Florida Aquarium in Tampa Bay is een attractie voor de hele familie. Bezoekers maken er op een ludieke manier kennis met alles wat in of rond het water leeft – in Florida en elders ter wereld. Van kwallen, koraalduivels (lionfish) en zeepaardjes tot pijlstaartroggen, pinguïns en zeeschildpadden. flaquarium.org

Lyon Fish bij Florida Aquarium

Lionfish bij Florida Aquarium

Geen lelijk eendje

Geen lelijk eendje

G

Goody Goody

Goody Goody is een hamburgertent in de villawijk Hyde Park Village, ooit begonnen als een van de eerste drive-in restaurants in de VS. Ik ontbijt er met The Sailor Man, een benaming die ongetwijfeld verwijst naar Popeye: toast met ei en spinazie! Erbij drink ik het champagnedrankje mimosa. goodygoodyburgers.com

Hamburgertent Goody Goody Hyde Park Village

Hamburgertent Goody Goody Hyde Park Village

H

Haya Hotel

Dit moderne boetiekhotel (2020) in Tampa’s Ybor City heeft ruime suites, een zwembad en 24/7 gym. Het is vernoemd naar Ignacio Haya, pionier binnen de sigarenindustrie. Het heeft een stijlvolle Latijns-Amerikaanse bar met plafondlamp van handgeblazen glas, een bibliotheek en balzaal. hotelhaya.com

Entree van het Haya Hotel

Entree van het Haya Hotel

Heerlijk hotelzwembad

Heerlijk hotelzwembad

Ybor City was de sigarenhoofdstad van de wereld

Ybor City was de sigarenhoofdstad van de wereld

Loungebar Flor Fine

Loungebar Flor Fine

De bibliotheek van Haya Hotel

De bibliotheek van Haya Hotel

Hyde Park Village

Dit is een soort villawijk met veel high-end winkels, bars en restaurants. Op zoek naar kleding? Ga dan bijvoorbeeld naar Anthropologie, Kittenish of Madewell. Bij Soulcycle doe je een fiets-work-out en bij Hippo eet je gezonde ijslolly’s. Elders in dit ABC: Leafy Luv Affair + Wine Exchange. hydeparkvillage.com

Winkelen in Hyde Park Village

Winkelen in Hyde Park Village

Mural in Hyde Park Village

Mural in Hyde Park Village

I

Italian Club

Zoals eerder opgemerkt heeft Ybor City veel Italiaanse invloeden. In 1894 werd de Italiaanse sociëteit opgericht en in 1912 verrees aan 7th Avenue een clubhuis. Na een brand kwam er in 1918 een nieuw gebouw en dat staat er nog altijd. Je kunt er onder meer een cursus Italiaans doen. italian-club.org

De Italian Club in Ybor City

De Italian Club in Ybor City

Het pand staat er al ruim een eeuw

Het pand staat er al ruim een eeuw

J

JC Newman Cigar Co

Ybor City had als bijnaam Cigar City. De ene na de andere sigarenfabriek vestigde zich hier. In 1954 kwam daar JC Newman Cigar Co bij, opgericht in Ohio in 1895 door de Hongaarse immigrant Julius Newman. Het is de enige fabriek in Ybor die nog in bedrijf is. Een rondleiding is een aanrader! jcnewman.com

Entree van sigarenfabriek JC Newman

Entree van sigarenfabriek JC Newman

Bundel sigaren

Bundel sigaren

Jimmy’s Tacos

Op mijn dwaaltocht door Ybor ontdek ik behalve 7th Avenue ook de rustige parallelstraten en dwarsstraten. Er staan mooie kleine huisjes van hout en steen. In een zo’n huisje met terras zit Jimmy’s Tacos, een vrolijk Mexicaans familierestaurant met tapas, taco’s, burrito’s en quesadilla’s. jimmystacosfl.com

Jimmy’s Tacos

Jimmy’s Tacos

K

Kippen & hanen

Het is een fenomeen in Ybor! De kippen en hanen die doodgemoedereerd de straten bevolken. Ze zijn nog nét niet heilig, maar ze hinderen is uit den boze. Ze horen bij Ybor en zijn de directe afstammelingen van de kippen en hanen die ooit meekwamen met de Cubaanse immigranten. yborcityonline.com, yborchickens.org

Cubaanse haan

Cubaanse haan

Pluimvee krijgt ruimbaan

Pluimvee krijgt ruim baan

L

Leafy Luv Affair

Deze winkel valt meteen op. Het is een soort oerwoud van planten, bloempotten en allerlei eco-vriendelijke gadgets voor huis en tuin. De eigenaren gunnen iedereen een huis vol groen en weten zeker dat met hun hulp iedereen thuis de urban jungle van zijn dromen kan creëren. leafyluvaffair.com

Mexicaans restaurant in Ybor

Plantenwinkel in Hyde Park Village

M

McKay Bay Nature Park

Tampa is omringd door indrukwekkende natuur. Aan de oostkant van de stad zit McKay Bay Nature Park, een paradijs voor vooral vogelliefhebbers. Een houten pad leidt door mangrovebossen. Er loopt ook een verharde weg door het park en er zijn diverse wandelpaden en picknickplekken. visittampa.org

 

 

N

New York New York Pizza

De eerste avond heb ik enorm veel trek in pizza en dan zit je in Tampa goed. Op een steenworp van mijn Hotel Haya aan 7th Avenue kan ik terecht bij New York New York Pizza. De pizza Florentine met spinazie en ricotta is erg smakelijk, al blijkt ‘small’ hier van het formaat wagenwiel. nynypizzeria.com

Pizza size small

Pizza size small

O

Oxford Exchange

We ontbijten bij Oxford Exchange tegenover het universiteitsgebouw (zie verderop). Het zit in een historisch gebouw en is een stijlvolle, high-end locatie met restaurant, champagnebar, boekhandel en lifestyle-winkel. Je kunt er smakelijke ontbijtgerechten bestellen waaronder Eggs Benedict. oxfordexchange.com

Champagnebar in Oxford Exchange

Champagnebar in Oxford Exchange

Lifestyle winkel

Lifestyle winkel

Zalm for breakfast

Zalm for breakfast

P

Pirate Water Taxi

Pirate Water Taxi zijn knalgele hop-on-hop-off boten die Downtown Tampa ontsluiten. Deze taxiboten stoppen onder meer bij het Florida Aquarium, Sparkman Wharf, het Tampa Museum of Art en foodhall Armature Works. Tickets kun je online kopen of bij de taxihaltes zelf. piratewatertaxi.com

Tochtje met de watertaxi

Tochtje met de watertaxi

De manier om Tampa te verkennen

De manier om Tampa te verkennen

Q

Quiquiriqui

En daar zit ik dan de eerste ochtend in zonnig Tampa aan het ontbijt in ‘cozy corner café’ Quiquiriqui in Hotel Haya! Café Kukeleku dus, maar dan op z’n Spaans gespeld. Op het menu onder meer empanada’s, guacamole-toast, Italiaanse sandwiches en prima koffie van hun eigen blend bonen. hotelhaya.com/food-drink/cafe-quiquiriqui

Café Quiquiriqui in Hotel Haya

Café Quiquiriqui in Hotel Haya

R

Riverwalk

In Downtown Tampa kun je de Riverwalk lopen. Deze wandelroute voert langs de bekendste attracties Downtown, waaronder het Tampa Bay History Center en het Tampa Museum of Art. De route begint bij het Florida Aquarium. De Riverwalk Pass is je entreebewijs voor de attracties. visittampabay.com

Bij het aquarium begint de Riverwalk

Bij het aquarium begint de Riverwalk

Tampa Bay History Center langs de Riverwalk

Tampa Bay History Center langs de Riverwalk

S

Sparkman Wharf

Een van de nieuwste aanwinsten in Tampa is Sparkman Wharf, een sprankelend woon-, winkel- en uitgaansgebied aan het water met live-muziek, een Biergarten en enkele exceptionele restaurants. Zo tafelen wij bij The Battery. Je kunt er whisky en wijn drinken en erg goed eten. sparkmanwharf.com, thebatterytpa.com

Sparkman Wharf sprankelt

Sparkman Wharf sprankelt

Eten bij The Battery

Eten bij The Battery

T

TECO Historic Streetcar

Vanuit Ybor kun je met de Streetcar gratis naar Downtown. Het zijn historische trammetjes met veel glimmend hout. De eerste elektrische Streetcar in Tampa dateert uit 1892. Vanaf 1946 lag de tramlijn stil, maar begin deze eeuw werd het historische traject nieuw leven ingeblazen. tecolinestreetcar.org

Met de gratis streetcar

Met de gratis streetcar

Gratis vervoer

Gratis vervoer

U

University of Tampa

Het sprookjesachtig gebouw met torentjes waarin de University of Tampa zetelt, was ooit het Tampa Bay Hotel uit 1891. De architect – Henry B. Plant – liet zich graag inspireren door Oosterse bouwstijlen. Naar hem is ook het Plant Museum genoemd dat eveneens op deze plek te vinden is. ut.edu, plantmuseum.com

De universiteit van Tampa

De universiteit van Tampa

Ook het Plant Museum zit hier

Ook het Plant Museum zit hier

V

Viva Ybor Mural

De stadstour die we met gids Max doen (zie X) start bij de kleurige mural aan 7th Avenue. Behalve de Amerikaanse vlag is er een portret te zien van sigarenfabrikant Vicente Martinez Ybor, die op zijn 14e(!) van Spanje naar Cuba reisde en na uit Cuba verbannen te zijn Ybor City stichtte. floridastateparks.org

De Viva Ybor Mural

De Viva Ybor Mural

Stadsgids Max vertelt

Stadsgids Max vertelt

W

Wine Echange Tampa

Een van de eetgelegenheden in Hyde Park Village (zie H) is deze wijnbar. Je kunt er zowel lunchen als dineren. Op het menu staan soepen, salades, pasta’s, pizza’s, steaks en vis. Maar het draait om de wijn en de keuze is reuze! Onder ander pinot noir uit Willamette Valley, Oregon, schenken ze. wineexchangetampa.com

Wijnbar in de wijk Hyde Park Village

Wijnbar in de wijk Hyde Park Village

X

MaX

Gids Max Herman (hier met kapitale X, zijn stadstour is om te zoenen) vertelt vol verve. Zijn wandeltour leidt onder meer langs de ‘casita’s’ (huisjes) die sigarenfabrikant Ybor voor zijn werknemers liet bouwen en naar het standbeeld van José Marti, een aanbeden Cubaanse vrijheidsstrijder. yborwalkingtours.com

Cubaanse historie in Ybor

Cubaanse historie in Ybor

Wandeling met gids Max

Wandeling met gids Max

Y

Ybor City

Ybor City is een smeltkroes, gesticht door voornoemde Vicente Ybor, die het als de perfecte locatie zag voor zijn sigarenfabriek. Anno 2022 is Ybor City Historic District een plek waar je overdag gemoedelijk kunt shoppen en koffie drinken. ’s Nachts ontpopt het zich tot een notoir uitgaansgebied. visittampabay.com

Ybor City

Ybor City

De stichter van Ybor

De stichter van Ybor

Spaanse club

Spaanse club

Your City Ghost Tour

Max lichtte tijdens zijn wandeltour al een tipje van de sluier op: er gaan vele spookverhalen over Ybor. The Cuban Club zou de kroon spannen. Zo zou een dame in witte jurk op rode hakjes er rondwaren. Deze Woman in White zou van het balkon zijn geduwd nadat ze een man had afgewezen. yborghosttour.com, cubanclubybor.com

The Cuban Club

Z

Zoo Tampa

Al is Busch Gardens behalve pretpark ook een soort dierentuin, ZooTampa is de echte dierentuin. Je kunt er oog in oog staan met bijvoorbeeld zeekoeien, olifanten, nijlpaarden, reuzenschildpadden en andere giganten. De Zoo spant zich tevens in om bedreigde diersoorten te beschermen. zootampa.org

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland gaan er nog geen rechtstreekse vluchten naar Tampa, maar er zijn goede doorverbindingen. Ik vloog via Boston van Amsterdam naar Tampa International Airport met KLM & Delta Air Lines.

Vliegen naar Florida

Vliegen naar Florida

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.