Ga mee op road trip door Louisiana

De staat Louisiana in het zuiden van de VS ligt aan de Golf van Mexico. Harmke maakte een road trip van het plaatsje Lafayette en hoofdstad Baton Rouge naar de North Shore, oftewel de noordkust van Lake Pontchartrain. Ten zuiden van dit meer ligt New Orleans.

Saxofoon bij restaurant Palmetto on the Bayou

I. Lafayette & omstreken

Met een piepklein toestel land ik op de luchthaven van Lafayette. Lafayette in Louisiana ligt op een halfuur vliegen van Houston in buurstaat Texas. Lafayette ligt aan de Vermilion River. Zang, dans en overdadig eten is wat me de komende dagen te wachten staat. De gastvrijheid in het diepe zuiden van de VS is notoir. Feed your soul is Louisiana’s slogan. Ik bevind me in het hart van Cajun Country, het deel van Louisiana vol Frans-Canadese invloeden. lafayettetravel.com

Poort Garden House in Covington

Ooit voor dag en dauw getrakteerd op zang, dans en cocktails? In het plaatsje Beaux Bridge, is het de gewoonste zaak van de wereld! Bij restaurant Buck & Johnny’s ben ik bij een zogenaamd Zydeco Breakfast: een ontbijt met live-muziek. De muziekstijl Zydeco ontstond een eeuw geleden onder de Creoolse bevolking van Louisiana onder invloed van de Cajuns (Franstalige Canadezen). Het is acht uur in de ochtend en in de grote ruimte op de begane grond speelt een band countrymuziek, terwijl paartjes onvermoeibaar aan het dansen zijn. Zelf zit ik boven op de entresol toe te kijken met een mimosa in de hand. De sfeer is ongedwongen en uitnodigend. Louisiana behandelt ‘veemdelingen’ als hun eigen familie. Ik krijg een beignet met poedersuiker geserveerd, gevolgd door crab cakes. ‘Work Hard, Play Harder’ is het motto van Louisiana. Restaurant Buck & Johnny’s brengt dat in de praktijk. buckandjohnnys.com

Beignets met poedersuiker

Crab cakes for breakfast

Zydeco-ontbijt

Boottocht door het moeras

Van Lafayette gaat mijn reis door naar de moerassen van Atchafalaya Basin, America’s grootste ‘River Swamp’. Een autobrug van 18 mijl lang overspant deze moeraswateren. Met een ‘airboat’ varen we het water op. Het blijkt niet zomaar een moeras, het is een heel bijzonder gebied. De boottocht overtreft de verwachtingen. Het landschap is zo prachtig! Overal groeien cipressen in het water, een surrealistisch gezicht. Voorzichtig laveert de boot ertussen door, af en toe raken we een boomwortel. Op het open water gaat het echter volle kracht vooruit. Koptelefoons beschermen de oren tegen het motorgeluid. Dekens houden ons warm.We varen langs een ‘tapijt’ van planten, het is de drijvende waterplant Giant Salvinia (Grote vlotvaren). Hoewel het winter is, zien we ook nog enkele alligators langs de oever luieren. Alligators zijn zonaanbidders en blijven in de winter liefst onder water. basinlanding.com

Cipressen in de swamps

Varen door de swamps

Stam van een cipres

 

Lees ook dit artikel: 9x doen in New Orleans

 

II. Baton Rouge

In Baton Rouge, Louisiana’s hoofdstad, staat het hoogste Capitool van Amerika: het New State Capitol. Het Old State Capitol bestaat ook nog steeds. Dit gotische bouwwerk oogt als een middeleeuws kasteel. Daarnaast bezoek ik een oude plantage die is omgetoverd tot openluchtmuseum. De achttiende-eeuwse huisjes geven een beeld van hoe het leven van de plantagewerkers moet zijn geweest die hier slavenarbeid verrichten. visitbatonrouge.com

Baton Rouge

Old en New State Capitol

Gouverneur Huey Long (1893-1935) wilde Louisiana op de kaart zetten. Hij was de initiator van het torenhoge New State Capitol (1932), het hoogste kapitool van de VS. Van binnen liet hij het bekleden met marmer uit Europa en dat nota bene tijdens de Great Depression. Ook zijn ambtwoning wilde hij niet te gewoontjes. Deze liet hij bouwen in de stijl van het Witte Huis. Alles om zijn ambitie president van de VS te worden kracht bij te zetten. Het mocht niet baten; Huey Long werd onder mysterieuze omstandigheden vermoord. Zijn New State Capitol in Downtown Baton Rouge wordt omgeven door een park met zijn standbeeld. Een acteur die in de huid kruipt van Huey ontvangt de bezoekers. Met de lift kun je naar de hoogste verdieping. Vanaf daar kijk je uit over heel Baton Rouge en de Mississippi-rivier. Hoe anders is het Old State Capitol (1850). Dat lijkt op een middeleeuws kasteel. louisianaoldstatecapitol.org, crt.state.la.us/tourism/welcome-centers/state-capitol

New State Capitol

Acteur in de rol van Huey Long

Old State Capitol

Rural Life Museum in Baton Rouge

In Baton Rouge bezoek ik een voormalige suikerplantage die nu openluchtmuseum is. Dit LSU Rural Life Museum omvat zo’n 22 authentieke houten huisjes waar de slaven woonden plus een kerkje. Het suikerriet maakte Louisiana rijk. De suiker werd veelal naar Europa geëxporteerd. Suiker produceren is zwaar werk, vertelt de gids die me rondleidt. Katoen hoeft alleen geplukt te worden, suiker produceren is een veeleisend proces. Katoen en suiker waren destijds de basis van de Amerikaanse economie. Zonder al het werk van de slaven had het land nooit zoveel rijkdom kunnen vergaren, meent hij. De slaven zelf konden geen kant op. Hun enige toevluchtsoord was het kerkje. Voor glas-in-lood was geen geld, dus werden de ramen rood en groen geverfd. Het autobiografische verhaal 12 Years a Slave van Solomon Northup zou zich op een soortgelijke plantage in Louisiana hebben afgespeeld. lsu.edu/rurallife

Kerkje op de voormalige suikerplantage

Uitleg over het kerkje

Plantagehuisje

Slaaptip

The Stockade B&B in Baton Rouge: Logeren in een historische villa vlak bij de Mississippi. Gastvrouw Janice en haar man Jerry maken een feestje van je verblijf. All American ontbijt. Je kunt er bovendien heerlijk dineren met bij gelegenheid live-jazzmuziek van de gastheer. thestockade.com

The Stockade B&B

 

 

III. Louisiana;’s Northshore

Op een halfuur van Baton Rouge ligt Louisiana’s Northshore, oftewel de noordkust van Lake Pontchartrain. Dit gigantische meer is een populaire plek om te vissen. Een brug van bijna 40 kilometer lang verbindt de Northshore met de stad New Orleans dieper in het zuiden van Louisiana. Veel mensen die in NOLA (New Orleans, LouisianA) werken, wonen maar wat graag in de authentieke plaatsjes langs de noordkust en forensen naar de stad. louisiananorthshore.com

The Dew Drop

Fietsen door Old Mandaville

Old Mandaville is een van die authentieke plaatsen langs de noordkust. Ik maak er een fietstocht met Brook van Brook’s Bikeshop. We rijden langs het meer om vervolgens een wijk met vrijstaande houten huizen te doorkruisen. De fietstocht eindigt bij de Dew Drop Jazz and Social Hall. Dit houten gebouwtje is nog precies zoals het eind negentiende eeuw was, zonder opsmuk, met goede akoestiek. De Dew Drop werd in 1885 opgericht als plek voor zwarten om muziek te spelen. Begin 2000 werd de Friends of Dew Drop opgericht om de historie levend te houden. Muzikanten worden uitgenodigd te komen optreden. Vandaag is het de beurt aan Don Vappie uit New Orleans. Hij speelt banjo en zingt Creole Blues. Het is een voorrecht hem op deze historische plek te zien optreden. Waarschijnlijk heeft Louis Armstrong hier nog gespeeld; zijn moeder woonde iets verderop in Monroe Street. brooksbikeshop.com, dewdropjazzhall.com, donvappie.com

Brook’s Bikeshop

Fietstocht naar de Dew Drop

Don Vappie bij de Dew Drop

English Breakfast en Jazz Brunch

Covington is een gezellig plaatsje met houten huizen en leuke winkelstraten zoals Lee Lane en Columbia Street. Je vindt er ook het grappige adres The English Tearoom. De eigenaren hebben hun bar omgetoverd tot een mekka voor fans van Britse royalty. Van een kartonnen pop van de Queen en theeservies met de beeltenissen van Charles & Diana tot een heuse rode telefooncel. Natuurlijk serveren ze hier Engelse thee en een All English Breakfast. Lunchen of dineren kan hier ook. Nog een fijn adres aan de Noordkust is Palmetto’s on the Bayou. Ik eet er een snack van plantain (kookbanaan) gevolgd door de New Orleans BBQ Shrimp met rozemarijn & paprikaboter. Smullen! Het paviljoen ligt mooi aan het water en vrolijke bloembakken versieren de terrassen rondom. Tijdens de lunch luister ik naar de live-jazz van een muzikaal trio: sax, zang en Hammond-piano. A true Louisiana Experience! englishtearoom.com, palmettosrestaurant.com

The English Tearoom

The Queen

‘Voorafje’ van plantain bij Palmetto’s

Saxofoonmuziek bij Palmetto’s

Slaaptip aan Louisiana’s Northshore

Southern Hotel in Covington: Comfortabel hotel dat drie jaar geleden uitbreiding kreeg: achter een roze poort kwam het iets exclusievere Garden House (‘Girl Next Door’). Southern Hotel is van plan in de toekomst een spa te openen. Voor nu is Stone Creek Club & Spa een tip. southernhotel.com, facebook.com/stonecreekclubspa

Bar van Southern Hotel in Covington

Suite in de Garden House

Mimosa’s bij Palmetto’s

Meer weten? Kijk op: louisianatravel.com en Verkeersbureaus Louisiana

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.