11x doen in New Orleans

The Big Easy oftewel New Orleans is een fascinerende stad. New Orleans ligt in de staat Louisiana en is een mix van historische charme en moderne bedrijvigheid. Er is veel meer te beleven dan alleen een avondje dwalen langs de jazzbars van Bourbon Street. 11 tips!

Traditionele Mississippi-boot

1. Bekijk de stad van boven bij Vue

Vue is een zeer leuke nieuwe attractie. Bij dit interactieve museum kun je beelden en video’s op de muren aanklikken om zo allerlei fun facts te weten te komen over New Orleans. Ook kun je op een barkruk aanschuiven in een virtueel café waar op een scherm uitgelegd wordt hoe je beroemde gerechten uit New Orleans en Louisiana bereidt, zoals Po-boy, Jambalaya en Gumbo. De Po-boy is een sandwich die dateert uit 1929 toen taxichauffeurs tijdens een staking niets te eten hadden. Iemand besloot sandwiches voor ze te maken. Letterlijk hoogtepunt is het Observation Deck op de 34e verdieping. Het biedt rondom uitzicht op de stad en de Mississippi River. Het café bovenin doet mij een espresso cadeau, want ze snappen niet dat iemand maar zo’n klein laagje koffie wil! Southern Hospitality! Adres: 2 Canal Street

Uitzicht vanaf het Observation Deck

Vrolijke beelden van New Orleans bij museum Vue

‘Fun facts’ bij museum Vue

2. Ontdek het Garden District

Via Canal Street neem ik de Street Car, een groene tram, naar het Garden District, een prachtige wijk vol met bomen en historische villa’s in diverse stijlen, van gotisch tot neoklassiek. Ook staan er zogeheten shotgun houses, maar dan chic. Tot 1852 heette deze groene villawijk Lafayette. Het was het bolwerk van Amerikanen en Europeanen. De French Quarter daarentegen met zijn huidige muziekcultuur was Creools. De wandeling met een lokale gids start bij The Garden District Book Shop in de charmante The Rink Shopping Arcade en eindigt bij het kerkhof. De gids leidt ons langs de villa’s van onder anderen Anne Rice, een bekende auteur van vampierboeken, en acteur Nicolas Cage. In zijn huis zou het spoken. Toby’s Corner is het oudste nog bestaande huis in de wijk en dateert uit ca. 1838.

Mooie bomen in het Garden District

Street Car naar het Garden District

Bloeiende jasmijn

3. Slenter door de French Quarter

New Orleans werd ruim 300 jaar geleden – in 1718 – gesticht door de Fransman Le Moyne. De French Quarter is de oudste wijk. Van de Franse architectuur is echter weinig over, aangezien branden de stad eind achttiende eeuw in de as legden. De huizen werden in Spaanse stijl herbouwd, veelal met gietijzeren balkons. Achter de French Quarter lag Storyville, het Red Light District, waar jazzlegende Louis Armstrong opgroeide. Met een stadsgids loop ik door de bekendste straat van het French Quarter: Bourbon Street! Er zijn elke dag wel jazzclubs open en er is altijd reuring. Jazzclubs zijn er ook in de minder drukke Frenchmen Street. Een leuke bar daar is Bamboulas. De French Marketplace is eveneens dichtbij, de oudste straatmarkt van Amerika. Bezoek in New Orleans ook het Jazz Museum!

Op de French Quarter raak je niet uitgekeken

Kleurige huizen aan Bourbon Street

Straatmuzikanten in New Orleans

4. Volg de Civil Rights Trail

In navolging van Alabama werkt Louisiana aan een Civil Rights Trail die de ‘black historie’ op de kaart wil zetten. Diverse bordjes in de staat markeren de plekken die een rol hebben gespeeld in de nationale burgerrechtenbeweging. Het eerste bordje in New Orleans is te vinden bij restaurant Dooky Chase. Deze bar was een veilige haven voor mensen van elk ras. Onder andere Martin Luther King jr. kwam er over de vloer, vertelt Stella Chase. Zij en haar broer Edgar runnen nu het restaurant, ze zijn de derde generatie. Ook bezoek ik de McDonogh school, destijds de eerste school die de rassenscheiding een halt toe riep door 3 zwarte meisjes toe te laten. Onder politiebescherming gingen de meisjes naar hun eerste schooldag.

Dooky Chase Restaurant

Dooky Chase Restaurant

Stella Chase is van de derde generatie

Stella Chase is van de derde generatie

5. Maak kennis met Le Musée

Aan de statige Esplanade Avenue zit in een historisch huis Le Musée de f.c.p., oftewel het Museum van Free People of Color dat de geschiedenis belicht van mensen van kleur die niet onder de slavernij gebukt gingen of zich vrijkochten. De Fransen en later Spanjaarden heersten in New Orleans. Toch was New Orleans ook een bolwerk van deze Free People of Color. Hun rechten waren op papier gelijk aan die van de blanken, maar hun geschiedenis is onderbelicht gebleven, zegt medeoprichtster Beverly McKenna, zelf van ‘kleur’. Haar verzamelwoede begon 50 jaar geleden met het schilderij Lady With Flowers, met daarop een zwart bloemenmeisje. Zij en haar man Dwight verzamelen kunst. Het museum omvat hun collecte die een ode is aan de Free People of Color. “De cultuur, muziek, food, alles wat New Orleans zo leuk maakt, hebben we te danken aan zwarte mensen,” zegt McKenna. Adres: 2336 Esplanade Ave.

Le Musée aan Esplenade Ave.

Le Musée aan Esplenade Ave.

De headwrap was een verplichte hoofddracht

De headwrap was een verplichte hoofddracht

 

 

6. Ontdek het Armstrong Park en het City Park

In New Orleans is het Armstrong Park, vernoemd naar jazzlegende Louis, een belangwekkende plek. Je vindt hier ook Congo Square, een pleintje in het park waar de slaven samenkwamen om muziek te maken. Stadsgids Margie Perez, zelf muzikante, zegt: “Hier klonken betoverende ritmes, hier is in feite de jazzmuziek geboren.” Een heel ander park is City Park, twee keer zo groot als Central Park in New York! Via de ellenlange Esplanade Ave kom je uiteindelijk uit bij dit enorme stadspark. Er staan eikenbomen met Spaans mos en je hebt er de Noma Sculpture Garden, een beeldentuin waar sculpturen van tientallen internationale kunstenaars staan. De beeldentuin is onderdeel van het New Orleans Museum of Art. Adres: 1 Collins Diboll Cir.

De ingang van het Armstrong Park

Stadsgids annex zangeres Margie Perez vertelt

New Orleans is de geboorteplaats van de jazz

7. Laat je betoveren door pop-up art

Een must-vist in New Orleans is Jamnola, een meeslepend kunstmuseum, waar je blij van wordt. De letters van de naam staan voor Joy, Art, Music, New Orleans, LousianA. Het is een experimenteel pop-upmuseum. Je wandelt door 12 zalen, de een nog uitbundiger dan de andere. Het museum zelf spreekt van een ‘topsy-turvy stroll’ langs allerlei culturele pareltjes rond thema’s als muziek, food en theater. Zo is een ruimte bekleed met een vrolijk behangetje van Jon Sherman vol spiegeltjes. Flavor Paper heet dit kunstzinnige behang. In een andere ruimte is de vloer ingelegd met 22.000 zwerfknikkers. De zaal ernaast is van onder tot boven beschilderd met taferelen van Mardi Gras, het beroemde carnavalsfeest uit New Orleans en omstreken. Adres: 2832 Royal Street.

Entree Jamnola

Entree Jamnola

Behang met spiegels

Behang met spiegels

8. Leer over de historie tijdens een cocktailtour

Al wandelend wat leren over de historische French Quarter, terwijl je aan een drankje nipt. Dat is wat de tour Drink & Learn behelst. Drinken op straat mag vrijwel nergens in Amerika, maar wel in delen van New Orleans! Tour gids geeft deelnemers een tasje met 4 drankjes mee. Op haar teken proeven we het eerste drankje, sangria, terwijl zij vertelt. Ook de befaamde Sazerac, de cocktail uit New Orleans met absint en whisky (oorspronkelijk Franse cognac), zit in ons tasje. Aan Canal Street zit cocktailbar The Sazerac House, in een gerenoveerd historisch pand met gietijzeren trappen. De bijnaam Big Easy zou zijn bedacht als tegenhanger van Big Apple: het ‘gestreste’ New York. De inwoners zelf spreken van Crescent City, vanwege de bocht van de Mississippi waaraan de stad ligt.

Gids Elizabeth Pearce

De tour eindigt bij Jackson Suare met de St. Louis Cathedral

 

 

9. Doe een workshop bij de School of Cooking

Houd je van eten en/of koken? Dan is een kookles bij de School of Cooking superleuk. René Brunet heet de grappige chef bij wie ik een kookklas volg. Ooit was hij weerman in Canada, maar koken bleek zijn lust en zijn leven. Hij legt ons het verschil uit tussen Cajun en Creole Food. Cajun komt van de Fransen die uit Canada’s Nova Scotia naar New Orleans kwamen overwaaien. Ook Creole Food is ontstaan in New Orleans maar heeft meer Europese, Afrikaanse en Native American invloeden. In de pannen gaan allereerst enorme klonten boter. We maken onder meer Gumbo, een soort stoofpot met gamba’s en worst. Soul food!

Harmke bij de kookles

Harmke bij de kookles

Garnalen in boter

Garnalen in boter

10. Shoppen, eten, drinken en slapen

‘Feed your Soul’ is de slogan van Louisiana, de staat waartoe de stad New Orleans behoort. Die zin heeft een mooie spirituele lading wat mij betreft.

 • Ik bezoek Earthbound, een winkel met edelstenen, tarotkaarten en mode. De behulpzame dame die vandaag achter de kassa staat heet Farah. Ze komt uit Montreal, Canada, en is lerares Frans. Adres: 600 Decatur Street.

  Farah van de winkel Earthbound

 • Bij het Italiaanse restaurant Gianna op loopafstand van het Higgins Hotel lunch ik met heerlijke rozemarijn-toast en gehaktballetjes in tomatensaus. Adres: 700 Magazine Street.

  Heerlijke balletjes bij Gianna

 • Een fenomeen in New Orleans is Café du Monde, het oudste koffiehuis in town en vooral geliefd om de beignets met poedersuiker. Adres: o.a. 1039 Decatur Street.
 • Een gezond lunchadres is The Daily Beet. Bij deze Healthy Juice Bar in het Warehouse District hebben ze superfood, smoothies, avocado toast en delicious grain bowls. Adres: o.a. 1000 Girod Street

  Rijstbowl bij The Daily Beet

 • Ga in de French Quarter langs bij Patrick’s Bar Vin Bar, de wijnbar van de Belg Patrick van Hoorebeek voor een alcoholisch opkikkertje.Adres: 730 Bienville Street
 • Logeren doe ik bij Higgins Hotel dat nauwe banden heeft met het WWII Museum ertegenover. Dit museum is een must visit! Het vertelt het verhaal vanuit Amerikaans perspectief. Adres: 1000 Magazine Street (hotel) en 945 Magazine Street (museum)

  Must visit: WWII Museum

  Verleidelijke Key Lime Pie bij Higgins Hotel

  Meer weten over Louisiana en New Orleans?

 • www.neworleans.com
 • travelsouth.visittheusa.com
 • rhythmsofthesouth.com
 • Verkeersbureaus New Orleans
Mardi Gras-tafereel in Jamnola

Mardi Gras-tafereel in Jamnola

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.