9x doen in New Orleans

The Big Easy oftewel New Orleans is een fascinerende stad. Harmke vloog erheen. New Orleans (in de staat Louisiana) is een mix van historische charme en moderne bedrijvigheid. Er is veel meer te beleven dan alleen een avondje dwalen langs de jazzbars van Bourbon Street.

Mural in New Orleans

Mural in New Orleans

1. Slenter door de French Quarter

New Orleans werd ruim driehonderd jaar – in 1718 – gesticht door de Fransman Le Moyne. French Quarter is het oudste stadsdeel. Van de Franse architectuur van de huizen is echter weinig over, aangezien branden de stad eind achttiende eeuw in de as legden. Eerder had er al een cycloon huisgehouden. De huizen werden in Spaanse stijl herbouwd, veelal met gietijzeren balkons.

French Quarter

Storyville achter de French Quarter was het Red Light District, de wijk waar jazzlegende Louis Armstrong opgroeide. Ik slenter op maandagavond door de bekendste straat van het French Quarter: Bourbon Street! Zelfs op de rustige maandag zijn er jazzclubs open en is er reuring. Tip: jazzclubs zijn er ook in de veel minder toeristische Frenchmen Street. Vanuit mijn hotel, Lamothe House, loop ik er zo naartoe! De French Marketplace is eveneens dichtbij. Het is de oudste straatmarkt van Amerika. Bezoek in New Orleans ook het Jazz Museum! nolajazzmuseum.org

Bourbon Street

Frenchmen Street

Louis Armstrong

Louis Armstrong

2. Volg de Civil Rights Trail

In navolging van Alabama werkt Louisiana aan een Civil Rights Trail die de ‘black historie’ op de kaart wil zetten. Diverse bordjes in de staat markeren de plekken die een rol hebben gespeeld in de nationale burgerrechtenbeweging. Het eerste bordje in New Orleans is te vinden bij restaurant Dooky Chase. Deze bar was een veilige haven voor mensen van elk ras. Onder andere Martin Luther King jr. kwam er over de vloer, vertelt Stella Chase. Zij en haar broer Edgar runnen nu het restaurant, ze zijn de derde generatie. Ook bezoek ik de McDonogh school, destijds de eerste school die de rassenscheiding een halt toe riep door 3 zwarte meisjes toe te laten. Onder politiebescherming gingen de meisjes naar hun eerste schooldag. Ik heb een ontmoeting met Leona Tate, een van deze drie meisjes van toen. Ze laat me haar oude klaslokaal zien. De ramen waren afgeplakt met bruin papier, terwijl buiten protesten waren. louisianacivilrightstrail.com, tepcenter.org, leonatatefoundation.org

Dooky Chase Restaurant

Dooky Chase Restaurant

Uithangbord

Uithangbord

Stella Chase is van de derde generatie

Stella Chase is van de derde generatie

3. Maak kennis met Le Musée

Aan de statige Esplanade Avenue zit in een historisch huis Le Musée de f.c.p., oftewel het Museum van Free People of Color dat de geschiedenis belicht van mensen van kleur die niet onder de slavernij gebukt gingen. De Fransen en later Spanjaarden heersten in New Orleans. Toch was New Orleans ook een bolwerk van deze Free People of Color. Hun rechten waren op papier gelijk aan die van de blanken, maar hun geschiedenis is onderbelicht gebleven, zegt medeoprichtster Beverly McKenna, zelf van ‘kleur’. Haar verzamelwoede begon 50 jaar geleden met het schilderij Lady With Flowers, met daarop een zwart bloemenmeisje. Zij en haar man Dwight verzamelden in de loop der jaren meer kunst. Het museum omvat een imposante collecte die een ode is aan de Free People of Color. “De cultuur, muziek, food, alles wat New Orleans zo leuk maakt, hebben we te danken aan zwarte mensen,” zegt McKenna. lemuseedefpc.com

Le Musée aan Esplenade Ave.

Le Musée aan Esplenade Ave.

Mede-oprichtster Beverly McKenna

Mede-oprichtster Beverly McKenna

De headwrap was een verplichte hoofddracht

De headwrap was een verplichte hoofddracht

 

 

4. Ontdek het City Park met zijn beeldentuin

Esplanade Ave komt uiteindelijk uit bij het City Park, 2 keer zo groot als Central Park in New York! Er staan oude eikenbomen bedekt met het plantje Spaans mos. Ook is er in het park een pretpark voor kinderen: Carousel Gardens Amusement Park. Zelf heb ik vooral interesse in de Noma Sculpture Garden, een bijzondere beeldentuin in het City Park waar sculpturen van tientallen internationale kunstenaars staan. George Rodrigo uit Amerika maakte ‘We Stand Together’ (2005), een blauwe met gele hond. Claes Oldenburg geboren in Zweden en de Nederlandse Coosje van Bruggen maakten een reusachtige veiligheidsspeld genaamd Corridor Pin (1999). Indrukwekkend mooi is het beeld Karma (2011) van de Koreaan Do-Ho Suh, een toren van figuren uitgevoerd in roestvrij staal die op elkaars schouders balanceren. De beeldentuin is onderdeel van het Isaac Delgado Museum of Art. noma.org

Sculpture Garden

Sculpture Garden

De veiligheidsspeld

De veiligheidsspeld

Karma van de Koreaan Suh

Karma van de Koreaan Suh

5. Laat je betoveren door pop-up art

Een must-vist in New Orleans is Jamnola, een meeslepend kunstmuseum, waar iedereen die erdoorheen loopt blij van wordt en dat is ook precies de bedoeling. De letters van de naam staan voor Joy, Art, Music, New Orleans, LousianA. Het een experimenteel pop-upmuseum. Je wandelt door 12 zalen, de een nog uitbundiger dan de andere. Het museum zelf spreekt van een ‘topsy-turvy stroll’ langs allerlei culturele pareltjes uit New Orleans rondom thema’s als muziek, food en theater. Zo is de allereerste ruimte bekleed met een vrolijk behangetje van Jon Sherman vol spiegeltjes. Flavor Paper heet zijn kunstzinnige behang. In een andere ruimte is de vloer bezaaid met 22.000 zwerfknikkers die erin zijn verzonken. De zaal ernaast is van onder tot boven beschilderd met taferelen van Mardi Gras, het beroemde carnavalsfeest uit New Orleans en omstreken. Tip: In de buurt van het museum zijn murals te bewonderen. jamnola.com

Entree Jamnola

Entree Jamnola

Behang met spiegels

Behang met spiegels

Mardi Gras-tafereel in Jamnola

Mardi Gras-tafereel in Jamnola

6. Leer over de historie tijdens een cocktailtour

Al wandelend wat leren over het historische French Quarter, terwijl je aan een drankje nipt. Dat is wat de tour Drink & Learn behelst. Drinken op straat mag vrijwel nergens in Amerika, maar wel in New Orleans! Tour guide Elizabeth Pearce geeft de deelnemers een tasje met 4 drankjes mee. Op haar teken proeven we het eerste drankje, sangria, terwijl zij vertelt. Ook de befaamde Sazerac, de cocktail uit New Orleans met absint en whisky (oorspronkelijk Franse cognac), zit in ons tasje. Aan Canal Street zit cocktailbar The Sazerac House, in een gerenoveerd historisch pand met gietijzeren trappen. Ooit gold voor New Orleans: The easiest to get rich the quickest dankzij de export van katoen. De bijnaam Big Easy is van later datum. Die zou zijn bedacht als tegenhanger van de gestreste Big Apple: New York. De inwoners zelf spreken liever van Crescent City, vanwege de bocht van de Mississippi waaraan de stad ligt. drinkandlearn.com, sazerachouse.com

Gids Elizabeth Pearce

Klaar voor de start

De tour eindigt bij Jackson Suare met de St. Louis Cathedral

 

 

7. Doe een workshop bij de School of Cooking

Houd je van eten en/of koken? Dan is een kookles bij de School of Cooking superleuk. René Brunet heet de grappige chef bij wie ik een kookklas volg. Ooit was hij weerman in Canada, maar koken bleek zijn lust en zijn leven. Hij legt ons het verschil uit tussen Cajun en Creole Food. Creole is vaak met tomaten. Cajun komt van de Fransen die uit Canada’s Nova Scotia naar New Orleans kwamen overwaaien. Ook Creole Food is ontstaan in New Orleans maar heeft meer Europese, Afrikaanse en Native American invloeden. Wij leerlingen luisteren naar René’s aanwijzingen en mogen meehelpen, maar René doet vooral zelf het kookwerk. Ik poseer slechts voor de vorm bij de pannen waar enorme boterklonten in gaan. Op het menu: Crawfish Bread, Gumbo, BBQ Shrimp & Grits en broodpudding. Gumbo is een soort stoofpot met onder meer gamba’s en worst. Grit staat voor een dikke pap van maïs. Kortom, soul food! neworleansschoolofcooking.com

Harmke bij de kookles

Harmke bij de kookles

hef René Brunet

Chef René Brunet

Garnalen in boter

Garnalen in boter

8. Bewonder Louisiana’s Great Wall

“The Ruby Slipper was inspired by a powerful sense of homecoming when we returned to New Orleans after hurricane Katrina. We continue to feel that gratitude for our home New Orleans,” lees ik op een plakkaat op de muur in restaurant Ruby Slipper. Orkaan Katrina heeft flink huisgehouden in 2005, zegt ook taxichauffeur Mohamed uit Egypte die me ophaalt bij Lamothe Hotel.

“Het deel van Esplanade Ave waar het hotel staat, bleef gespaard, maar verderop in de straat stond acht meter water”

“Mensen werden ondergebracht in de Superdome. Het dak raakte echter beschadigd en de regen stroomde naar binnen. De mensen hebben hier dagenlang opgesloten gezeten. Na twee weken was het water weg.” De stad werd heropgebouwd en dat is het geluk, vindt Mohamed: “New Orleans is nu mooier dan eerst.” Een delegatie uit New Orleans reisde naar Nederland om advies te vragen over de bouw van een waterkering. Inmiddels beschermt deze Great Wall New Orleans. Vooralsnog gaat het goed. engineering-channel.com/the-great-wall-of-louisiana

Ruby Slipper restaurant

Mooi pand in het Art District

Mooi pand in het Art District

Le Musée aan Esplanade Avenue bleef behouden

Le Musée aan Esplanade Avenue bleef behouden

9. Eten, drinken en slapen

‘Feed your Soul’ is de slogan van Louisiana, de staat waartoe de stad New Orleans behoort. Aan de porties die ik overal krijg voorgeschoteld zal het niet liggen, want die zijn gigantisch!

  • Het Siciliaanse restaurant Rocky & Carlos in een buitenwijk spant de kroon. De gehaktballen in mijn spaghetti zijn zo groot als honkballen en de side salad is een maaltijd op zich. Een mandje stokbrood met tien kuipjes boter maakt het af. rockyandcarlosrestaurant.com
  • Een fenomeen in New Orleans is Café du Monde, het oudste koffiehuis in town en ook geliefd om de beignets met poedersuiker. cafedumonde.com
  • Een gezond lunchadresje is The Daily Beet. Bij deze Healthy Juice Bar in het Arts District hebben ze superfood, smoothies, avocado toast en delicious grain bowls. thedailybeetnola.com
  • In het Arts District tref ik veel kleine galerieën en ook de lokale pub Little Easy als woordspeling op de Big Easy. thelittleeasy.com
  • Logeren doe ik bij Lamothe House aan Esplanade Avenue, op de grens met het French Quarter. Dit boetiekhotel is gevestigd in een oud huis en heeft een fijn buitenzwembad. frenchquarterguesthouses.com
Siciliaans restaurant Rocky & Carlos

Siciliaans restaurant Rocky & Carlos

Soul food

Soul food

The Daily Beet

The Daily Beet

 Wrap van The Daily Beet

Wrap van The Daily Beet

Café Little Easy

Café Little Easy

Een van de hotels in de French Quarter

Meer weten over Louisiana en New Orleans? Kijk op:

Straatnamen in het French Quarter

New Orleans Jazz Museum

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Naam

 

Comments are closed.