Curaçao in geuren en kleuren

Op Curaçao schijnt het hele jaar de zon, hoog tijd om weer te dromen van een reis naar dit benedenwindse vakantie-eiland in de Cariben. Harmke deelt haar tips: van natuur en strand tot kunst en culi.

Groen eiland Curacao

Natuur op Curaçao

Stranden

De mooiste zandstranden en blauwste baaien vind je aan de zuidkant van Curaçao. Cas Aboa is een wit zandstrand met palmbomen aan een intens blauwe baai. Je kunt er snorkelen en duiken. Strand Porto Mari heeft goudgeel zand en maakt deel uit van een oude plantage. Op het brede strand van Grote Knip tref ik vooral de locals. Dan is er Mambo Beach, dé plek waar het uitgaansleven is. Aan de ruige noordkust ligt Playa Kanoa, een goede spot om te golfsurfen.

Grote Knip

Grote Knip

Locals

Klein Curaçao

Nóg blauwer is de zee bij Klein Curaçao. Dit onbewoonde eilandje ligt ten zuidoosten van het hoofdeiland op zo’n twee uur varen van Willemstad. Het is een paradijselijke plek om te zonnebaden, snorkelen en duiken. Het koraalrif is er schitterend en in het heldere turquoise water zie ik schildpadden. Er gaan diverse dagtrips heen. Zelf ging ik met Mermaid Boattrips mee op een catamaran, inclusief Caribisch buffet aan picknicktafels bij een strandhuisje.

Wit strand

Zwemparadijs

Boka Pistol

Het noorden van Curaçao is ronduit spectaculair, zeker als je zoals ik bij Boka Pistol bent in Shete Boka National Park, waar de zee schuimend tegen de rotsen spat. Shete Boka NP is verbonden met Christoffelpark, een groen heuvelland met unieke flora en fauna. Er groeien onder meer orchideeën in het wild. Bezoek in Christoffelpark ook het Savonet Landhuis. Savonet was ooit een van de grootste plantages van het eiland. Het landhuis is omgetoverd tot museum.

Boka pistol

Schuimkop

 

 

Kunst

Eerbetoon aan Nena Sanchez

De in 2017 overleden kunstenares Nena Sanchez woonde in landhuis Jan Kok. Het huis was ooit eigendom van een slavendrijver met niet al te vriendelijke reputatie. Lang geleden, in 1966, werd Nena uitgeroepen tot Miss Curaçao. Ze produceerde het ene kunstwerk na het andere, een bombardement van kleuren. Nena was autodidact en met tubes verf in de hand ging het bij haar vanzelf. Het landhuis met daarin de Art Gallery van Nena Sanchez is nog steeds te bezoeken.

Kunst van Nena Sanchez

Kunst van Nena Sanchez

Beeldentuin

Beeldentuin

 

 

Evelien Sipkes

De Nederlandse kunstenares en private chef Evelien Sipkes bracht haar jeugd door op Curaçao en keerde na een periode in Nederland te hebben gestudeerd terug naar het eiland. Ze woont midden in de bossen in een buitenhuis met atelier en maakt onder meer kettingen van koraal, servies van porselein, potten van rode klei en andere keramische objecten. Ik deed bij haar een korte workshop keramiek. Wil je ook een workshop bij haar doen, mail dan naar fineart@eveliensipkes.com.

Kunstenares Evelien Sipkes

Kunstenares Evelien Sipkes

Servies van Sipkes

Servies van Sipkes

Curaçaosch Museum

Het is het oudste nog bestaande museum op het eiland. Het Curaçaosch Museum opende in 1948 en zetelt in een monumentaal pand uit 1853. Het architectonische pand werd ongeveer een decennium geleden geheel gerenoveerd. Behalve wisselende tentoonstellingen is er een vaste collectie aan meubels, glas en textiel uit voorbije eeuwen. Maar ik zag er bijvoorbeeld ook de cockpit van de Snip, het KLM-toestel dat in 1934 voor het eerst op het Caribische eiland landde.

Busje bij het Curaçaosch Museum

Busje bij het Curaçaosch Museum

Ten tijde van de renovatie

Ten tijde van de renovatie

Willemstad

Punda en Otrobanda

Als iets fotogeniek is, is het wat mij betreft hoofdstad Willemstad met zijn historische wijken Punda en Otrobanda. Sommige straten hebben nog steeds oer-Hollandse namen als Handelskade, Herenstraat en Kuiperstraat, maar de panden hebben wel on-Hollandse vrolijke kleuren. De Koningin Emmabrug, bijgenaamd de Pontjesbrug, verbindt de twee wijken. Otrobanda is Papiaments voor ‘andere kant’. Daar staat het Rif Fort uit 1634 en vind je de Renaissance Shopping Mall.

De Pontjesbrug

De Pontjesbrug

Handelskade in Willemstad

Handelskade in Willemstad

Pietermaai

Pietermaai in Willemstad is een trendy wijk met gezellige bars en unieke boetiekjes. De naam komt van Pieter de Meij, een Nederlandse kapitein. Ruim tien jaar geleden was de wijk nog vervallen, maar het ene na het andere pand werd fraai opgeknapt. Inmiddels is deze hippe wijk dé eyecatcher van Willemstad. Het stikt er van de leuke boetiekhotels zoals Boho Bohemian Boutique Hotel. Sla ook de trendy beachclub Saint Tropez niet over.

Restaurant in Pietermaai

Restaurant in Pietermaai

De bar van Mundo Bizarro

De bar van Mundo Bizarro

Culinair Curaçao

Een specialiteit van Curaçao is Keshi Jena, een gerecht van kaas en kip. Deze ovenschotel komt oorspronkelijk van de slaven, die uitgeholde kazen vulden met restjes vlees van kippenbotjes. Houd je van simpel en smakelijk eten? Ga dan naar Pirate Bay. Bij deze strandbar spoelt het zeewater zowat over je voeten. Keshi Jena staat hier overigens niet op het menu. Iets mondainers? Sinds jaar en dag zijn restaurant Omundo en Landhuis Brakkeput Mei Mei een begrip.

Dessertplateau

Dessertplateau

Tropisch fruit

Tropisch fruit

Meer informatie op onze de Curacao pagina’s van Verkeersbureaus.info.

 

 

Kleurige huizen in Willemstad

Kleurige huizen in Willemstad

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.