Ook jij bent toe aan veelzijdig Curaçao

Fred van Eijk was onlangs op Curaçao en besefte tijdens zijn verblijf hoe goed dit voor hem was. En dat hij ondanks zijn eerdere bezoeken toch weer enorm verrast werd.

Laatste avond

Tijdens mijn laatste avond van een indrukwekkend verblijf op Curaçao drink ik nog even een cocktail in een trendy bar samen met Charles. Een vriend en Curaçaoënaar die net als vele andere jonge en terecht trotse ondernemers naar Curaçao is teruggekeerd en spraakmakende dingen bereikt. Charles is Chief Editor van een toonaangevend fashion en lifestyle magazine. Hij vraagt mij wat het hoogtepunt van mijn reis was, wetend dat ik al veel vaker op het eiland ben geweest. Hier moest ik echt even over nadenken. Ik had weer zo veel gedaan, gezien en beleefd. Hoe kon ik kiezen? Uiteindelijk zei ik: “Charles, dit is onmogelijk te beantwoorden. Het is mij deze reis zo opgevallen hoe veelzijdig het aanbod voor bezoekers en locals is geworden. Dat maakt het vergelijken onmogelijk. Zo had ik een topavond in het zeer hoogstaande, tong- en oogstrelende restaurant Nultwintig.

En ik genoot ook bij de Visserij, waar de verse vis voor een bescheiden bedrag in een plastic bakje komt en ik aan een wankel houten tafeltje at. Contrasten op het gebied van culinaire beleving, maar beiden een hoogtepunt.” “Goed antwoord”, zei Charles.

 

 

Deze toonaangevende ontwikkelingen zijn zichtbaar en voelbaar en vooral ook onderscheidend. Niet in herhaling vallen of lekker gemakkelijk elkaar nadoen, maar anders. Je ervaart de sterke band met de lokale cultuur in een moderne, hedendaagse verpakking. Tijdens deze reis heb ik vooral van de opkomende generatie mogen proeven. Goed opgeleid, zelfverzekerd en oprecht. De mooie ervaring in hun achterzak én hun aangeboren creativiteit weten ze heel bewust te vertalen in moderne concepten.

Ook Nederlandse ondernemers komen met goede initiatieven. Niet met de gebruikelijke bitterballen, maar zoveel meer dan dat. Ze maken gebruik van het moois dat dit zonnige land en de vrolijke mensen te bieden hebben. Curaçao ervaart een metamorfose en stijgt diverse treden op de ladders van gastvrijheid, kunst en cultuur.

 

 

Al eerder geweest? Ga terug, want er zijn verrassende plekjes bijgekomen. Zon, zee, strand zijn natuurlijk gebleven en voelen fijner dan ooit. Curaçao biedt echter vele extra’s, waar je echt aan toe bent na die donkere maanden van 2020. De hoogste tijd dus voor mijn persoonlijke update, want ook ik was toe aan Curaçao en heb weer volop genoten.

Restaurants

Mosa

Een culinaire belevenis van creatieve gerechten die als shared dining op de juiste momenten door het vakbekwame personeel geserveerd worden. Jonge, lokale en ambitieuze ondernemers zoals Khalid Kemp zetten hiermee de nieuwe culinaire toon. Logeer je in het altijd aangename Avila Hotel? Dan zit Mosa aan de overkant. Lucky you! Penstraat 41, Willemstad

Maira’s Kitchen

Een gemoedelijke plek voor een smakelijke lunch of zalig diner. De huiselijke mediterrane keuken vormt de basis. Vergeet niet voor of na je bezoek te wandelen door de kleurrijke en fotogenieke wijk Otrobanda. Óók weer zo’n metamorfose. Hoogstraat 24, Willemstad

Caña Bar & Kitchen

Over aanwinsten gesproken. Wat een geweldige cocktailbar met leuk personeel. Zo vernieuwend. Geen standaard cocktails op de kaart, maar namen die ik nu alweer vergeten ben, echter de smaken nooit. Goed te combineren met Mosa, want ze zitten naast elkaar. Twee onvergetelijke avonden mag natuurlijk ook. Ik ging zelfs drie keer naar deze bar. Lombokstraat 4-6, Willemstad

Restaurant Nultwintig

Ken je dat gevoel? Dat je bij de allereerste hap al beseft dat dit een fantastische avond gaat worden en je zelden zoiets bijzonders geproefd hebt? Dat had ik dus hier en het klopte volledig. Culinaire hoogtepunten in een stijlvolle omgeving. Penstraat 300, Willemstad

De Visserij

De term “support your locals” hebben we allemaal wel geleerd in 2020. Curaçao gaat nog een stapje verder en ondersteunt ook de lokale vissers. De Visserij koopt in de ochtend kersverse vis van de vissersbootjes en serveert de aanwinst op een heerlijke, maar simpele wijze dezelfde dag nog aan zijn gasten. Bestellen, afrekenen en wachten op je gekozen vis. Hoe eenvoudig ook sfeervol kan zijn. Eigenlijk best lastig te omschrijven, je moet het gewoon beleven. Back to basic! Piscadera

De Heeren at Sea

Dit pareltje ligt pal aan zee in het sfeervolle Scuba Lodge Hotel. Het op Loetje geïnspireerde restaurant is prima voor de vleesliefhebbers, maar ook de viskaart krijgt nu extra aandacht. Zorg dat je er vóór zonsondergang bent, want het uitzicht is prachtig. Kaya Papa Wilson Godett 10, Pietermaai

BijBlauw

Kaya Papa Wilson Godett 82-84, Pietermaai Zorg dat je plaatsneemt aan je gereserveerde tafel voor zonsondergang en laat de rest gewoon over je heen komen. BijBlauw heeft een mooie en sfeervolle omgeving, smakelijke gerechten en drankjes en dat in een indrukwekkend, historisch pand aan zee.

Café Number Ten

Samen met Café Bonchi behoort dit café naar mijn smaak tot de top van koffieaanbieders op het eiland. Neem er vooral iets lekkers bij! Ook een prima plek voor een verrassende en lekkere lunch. Tevens een uitstekend start- of eindpunt om de Kathedraal van Doornen te bewonderen en de kunsttentoonstellingen in Landhuis Bloemhof. (zie hieronder) Santa Rosaweg 10, Willemstad

Café Bonchi

De jonge ondernemers Bjorn en Sander zijn onlangs in het centrum van Willemstad dit hippe café begonnen met uitstekende koffies, goede salades en lekkere broodjes. Een glaasje wijn kun je ook bestellen. Ze zijn gevestigd tegenover de synagoge; ook altijd een bezichtiging waard. Dit is de oudste synagoge in het westelijk halfrond en je bent van harte welkom een kijkje te nemen. Hanchi Snoa 16, Willemstad

Pakaya Society

Iedereen gaat een dagje roadtrippen over het eiland. Wat is beter dan met een goede “coffee to go” aan dit avontuur te beginnen, waarin je de mooiste plekjes en meest idyllische strandjes ontdekt? Pakaya is je startpunt! De vrienden Fabian, Bratt en Blom zijn na hun studies in Nederland weer terug op het eiland en brengen sinds augustus 2020 de baristacultuur samen met typisch Curaçaose pasteitjes. Met trots in het Papiaments op de kaart gezet, letterlijk en figuurlijk. Saliña Aboustraat 7, Willemstad

Activiteiten

Je kunt je verblijf vullen met lekker eten en drinken, maar er is nog zo veel meer te doen. Niet voor niets noem ik het veelzijdig Curaçao. Dus hierbij nog een lijstje suggesties voor leuke activiteiten.

De Kathedraal van Doornen

Parijs heeft de Pyramide in het Louvre, Australië het Field of Light in Uluru en Curaçao heeft nu de Cathedral of Thorns. Een reusachtig kunstwerk van de Curaçaos-Nederlandse kunstenaar Herman van Bergen en het grootste kunstwerk van het eiland. Van Bergen heeft vijf jaar gedaan over de bouw. Daar had hij maar liefst 30 miljoen doornen voor nodig. En dat worden er veel meer, want de kathedraal is nog niet af. De kathedraal beweegt mee met de altijd veranderende Curaçaose samenleving.

Dit kunstwerk en labyrint, aangevuld met andere kunstwerken, zet aan tot nadenken en tot reflectie. Van Bergen heeft symbolen van alle religies verwerkt in het bouwwerk met de subtitel Ode aan de Vrije Geest. Bekende kunstenaars uit Aruba, Curaçao en ook Nederland tonen hun werken in deze kathedraal. Zo staat er in de nissen van de kathedraal kunst van onder anderen Francis Sling, Sandra Hay en Jeroen Krabbé. Santa Rosaweg 10, Willemstad

Landhuis Bloemhof

Een cultureel centrum ter nagedachtenis van kunstenares May Henriquez.
Hedendaagse beeldende kunstenaars worden verwelkomd om hun werk te exposeren in dit historische landhuis dat dateert uit 1735. Zeker een bezoekje waard en een prima combinatie met de Kathedraal van Doornen en Café Number Ten. Santa Rosaweg 6, Willemstad

Lion Fish Caribbean Jewelry Boutique

Shoppen en souvenirs scoren hoort bij een vakantie. Waarom zou je niet meteen het ecosysteem van de onderwaterwereld rond Curaçao een handje helpen? Deze sieraden zijn gemaakt van echte lionfish; een invasieve vissoort in het Caribisch gebied en een bedreiging voor de riffen. Dit passievolle team vangt de lionfish om de populatie onder controle te houden en om andere vissoorten te beschermen. Het team maakt er originele sieraden van. De Rouvilleweg 9c, Willemstad

Maxie Sailing

Hoe zalig het eiland ook is, het is ook heel fijn om een dagje op zee te zijn of bijvoorbeeld Klein Curaçao te bezoeken. Met Maxie Sailing is dat mogelijk op je eigen zeiljachtje voor een dag, gecombineerd met goede wijn en lekkere hapjes. Samen genieten met je partner of gezellig met familie en vrienden. Ga heerlijk varen, zwemmen, snorkelen en relaxen met een lekker hapje en drankje. Jouw bootreis is altijd privé, volledig verzorgd en uiterst comfortabel! Het genot bij Maxie Sailing is te boeken via jouw Travel Counsellor.

Spa & Wellness Center 8 The Experience

Deze nieuwe spa is een zalige belevenis tijdens jouw vakantie. Kom tot rust en geniet van de heerlijke beauty behandelingen en faciliteiten. 8 The Experience is een bijzondere wellness ervaring mede door de unieke ligging aan een prachtig stukje zee van Curaçao. Wat is er niet prettiger dan tijdens een goede massage de ruisende oceaan te horen? Combineer het met een verblijf op het strand en een goede lunch bij beachclub Karakter. Oasis Coral Estate

Caribbean Chef

Schrijf je in voor een inspirerende en smakelijke kookworkshop met Helmi Smeulders, de Caribbean Chef, en kom meer te weten over de smaken en technieken van de Caribische keuken tijdens deze praktische kookles. Proef en kook met de kleurrijke en verrukkelijke Caribische ingrediënten en geniet van een tongstrelende en sfeervolle maaltijd.

Helmi organiseert ook regelmatig een Chef’s Table als je gewoon lekker achterover wilt blijven zitten. Ze tovert dan haar professionele keuken om tot een fine dining restaurant. In een intieme setting geniet je van een voortreffelijk menu bestaande uit 2 amuses en 4 gangen Caribisch geïnspireerde gerechten. Terwijl het eten voor je neus wordt bereid, vloeien de bijpassende wijnen rijkelijk.

Wandelen door Otrobanda

Echt adembenemend! Otrobanda: de andere oever in het Papiaments. Kleine straatjes met half vervallen huisjes en afgebladderde verf worden afgewisseld met steeds meer herstelde en prachtig her ontwikkelde panden. De felle kleuren van de huisjes en diverse grote muurschilderingen geven deze wijk een unieke sfeer en bezorgen jou een lach op je gezicht. Lekker slenteren en indrukken opdoen. Vergeet niet te stoppen bij Maira’s Kitchen!

Dan Paradera – Dinah Veeris Kruidentuin

Een ontmoeting met Dinah Veeris is een gebeurtenis die je nooit zult vergeten. Ik ben er al drie keer geweest en leer altijd wat nieuws van haar. Dinah praat met je als je beste vriendin, een eigenschap die haar goed van pas kwam tijdens haar jaren op het toneel en als onderwijzeres. Deze innemende vrouw heeft een schat aan kennis en een grote ervaring met kruiden en hun werking. Haar liefde voor de natuur werkt aanstekelijk. Wie Dinah Veeris spreekt, kan niet anders dan enthousiast worden over de wereld van de geneeskrachtige kruiden. Ga het bezoeken!

Kunstenaar Francis Sling

Ontdek op diverse plekken in Willemstad de muurschilderingen van de talentvolle Francis Sling. Ik ben echt fan van deze kunstenaar. In de wijk Scharloo in Willemstad kun je zijn atelier bezoeken en ook prachtige street art bewonderen. Ik heb hem aan het werk gezien in restaurant Koma. Als jij daar naartoe gaat is zijn kunstwerk vast en zeker af, want Francis was bijna klaar. Bestel een cocktail of eet een hapje en bewonder zijn kleurrijke muurschilderingen. Blijf kijken, je ontdekt steeds meer. Dat laatste geldt eigenlijk voor heel Curaçao; je ontdekt steeds meer!

Hotels

Met al die belevenissen en activiteiten vergeet je bijna dat je natuurlijk ook nog een plek nodig hebt om te logeren. Hier nog een klein aantal van mijn tips onder de talloze prettige accommodaties.

Curaçao Marriott Resort

Na een grondige renovatie, aanzienlijke investeringen en een oogstrelende restyling biedt dit luxehotel nu de juiste plek wanneer je alles wenst in jouw hotel. Diverse restaurants en lounges, een gym, een kinderclub en een adult only pool, privé strand, mooie kamers en prachtige suites. En dat allemaal op korte afstand van Willemstad en de luchthaven. Vergeet hoe het was. Dit is het nieuwe Marriott en een duidelijke metamorfose. Ook vanwege het personeel. Zo is chef Otavio Verhelst teruggekeerd naar zijn Dushi Curaçao na genoeg geleerd te hebben van diverse masterchefs in Nederland en rolt nu de smakelijkste gerechten uit de keuken.

Kontiki Beach Resort

Dit resort bestaat al een tijdje, maar de familie Van der Valk onderhoudt het niet alleen optimaal, ze blijven ook vernieuwen en iedere keer weer ontdek ik iets anders. De complete en sfeervolle kamers grenzen aan een idyllisch zwembad die zwierend door de tropische tuin kabbelt. Het resort behoort inmiddels – samen met de aangrenzende beachclubs Cabana, Mood en Wet & Wild – tot dezelfde familie. Deze laatste club heeft net een fijne upgrade en onderhoudsbeurt gehad.

Scuba Lodge Boutique Hotel

Over metamorfoses gesproken. Pietermaai, een wijk van Willemstad, is indrukwekkend opgeknapt. Niet voor niets een gewilde locatie voor fashion shoots. Vrolijk geschilderde en gerenoveerde gebouwen brengen een lach op je gezicht. Op Curaçao is het niet alleen de zon die je blij maakt. De kleurrijke architectuur doet dat ook. Zoals het boetiekhotel Scuba Lodge. Ga hier voor een appartement met een ruime en moderne keuken, een terras en voldoende slaapkamers. Ik zag me al helemaal zitten met vrienden en familie aan de grote eettafel.

Avila Beach Hotel

Al decennialang een begrip en toch iedere keer weer verrassend en altijd in beweging. Een zalig hotel met twee stranden, heerlijke kamers, gastvrij en ook nog een prima locatie.

Veelzijdig Curaçao is voor iedereen meer dan de moeite waard. Al eerder geweest? Je ontdekt altijd wat nieuws. Eerste keer? Het overstijgt je verwachtingen. Regel vooral een huurauto en ga het eiland zorgeloos ontdekken! Je bent eraan toe!

 

 

Curaçao is op dit moment het enige eiland van het Caribische Koninkrijk met een geel reisadvies wat inhoudt: let op de veiligheidsmaatregelen. Daarnaast dient er een negatief resultaat van een COVID-19 test van uiterlijk 72 uur voor vertrek ingediend te worden bij aankomst. Volg ten alle tijden het actuele reisadvies van de overheid. Voor meer informatie over de reisadviezen zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadvies-caribisch-deel-van-het-koninkrijk

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

sssss

Comments are closed.