Maak kennis met de gerechten van chef Frank Gort in Minneapolis

Cedar + Stone Urban Kitchen is het restaurant in het JW Marriott hotel in Minneapolis. Het hotel zit in de Mall of America, een mega shopping- en entertainmentcentrum in Bloomington. Harmke maakte afgelopen oktober kennis met de uitmuntende kookkunsten van executive chef Frank Gort. In corona-tijd vraagt ze hem naar zijn toekomstplannen.

Culinair tovenaar Frank Gort

Culinair tovenaar Frank Gort

Maaltijden to go

Cedar + Stone Urban Kitchen doet nu aan take-away en delivery. Wat bereid je zoal?

“We hebben in deze tijd een beperkt menu voor zowel onze hotelgasten – het hotel is nog open – als klanten uit de buurt. Voor hen hebben we een selectie gemaakt van onze favoriete gerechten op de kaart. Voor de variatie hebben we ook steeds een dagspecialiteit en soep! Beide doen het goed! Een van mijn persoonlijke favorieten is de Comfrey Farms varkensschnitzel met warme aardappelsalade, geroosterde fennel en rode ui. De soep van geroosterde Amish-kip met kokos, verse limoenblaadjes en citroengras is ook heerlijk.”

Walleye, witvis uit Minnesota

Walleye, witvis uit Minnesota

Geroosterde bloemkool met wortelpuree

Geroosterde bloemkool met wortelpuree

Zijn veel andere restaurants in de Twin Cities Minneapolis-St. Paul momenteel ook open voor afhaal en bezorging?

“Ja en het is interessant om te zien hoe chefs en kleine ondernemers zich voortdurend weten te vernieuwen. Een van mijn favoriete adressen in de Twin Cities is begonnen met take-away brunches, een briljant idee, vind ik. Het is restaurant Hola Arepa van chef Christina Nguyen en ze is fantastisch. Zij is ook de chef van Hai Hai, nog zo’n geweldig restaurant in Minneapolis.”

Home Sweet Home

Hoe is jouw thuissituatie, kook je voor je gezin?

“We waren begin maart nog op vakantie in Spanje. Eenmaal terug zijn we twee weken in zelfquarantaine gegaan. Ik kook elke dag, te beginnen met een ontbijt van havermoutpap en versgeperst grapefruit- en sinaasappelsap. Dat is mijn manier om me te wapenen tegen de griep. De lunch is meestal een salade of left-overs. De eerste week van de zelfquarantaine maakten we onze favoriete Spaanse gerechten klaar en bakte ik elke dag foccacia-brood.”

Crème brulée van pure chocola met slagroom

Crème brulée van pure chocola met slagroom

Hoe houden jullie je verder bezig?

“Mijn vrouw Rejeetha werkt nu van uit huis. De scholen zijn gesloten en onze kinderen – zoontje Brixton van 10 en dochter Graelin van 6 – krijgen online les. Ik vind het knap hoe mijn vrouw de balans weet te vinden tussen zorgen dat de kinderen hun schoolwerk doen en haar eigen werkzaamheden voor St. Catherine University. Met de kinderen ben ik een tuinproject gestart. We beplanten het patiotuintje. Dat staat even on hold, want het heeft gesneeuwd!”

Wat is je favoriete homemade dish? De mini-donuts van Cedar + Stone (zie recept onderaan)?

“Ik ben zelf ook dol op de donuts van Cedar + Stone, maar thuis maak ik ze niet. Als je het mijn kinderen zou vragen, zouden ze zeggen dat mijn beste gerecht de burger is! Toen we ooit met vrienden op vakantie waren, maakte ik burgers voor de hele bups. Ik legde de grill vol met burgers en liep even weg. Toen ik terugkwam stond de grill in lichterlaaie! Het lukte me de burgers van de ondergang te redden en wat bleek? Het waren de beste burgers ever!”

Frank Gort’s befaamde mini-donuts met mokka- en ahornsaus

Frank Gort’s befaamde mini-donuts met mokka- en ahornsaus

Kookkunsten

Waar kom je oorspronkelijk vandaan en waar heb je leren koken?

“Oorspronkelijk kom ik uit Grand Rapids, Michigan. Ik heb het Culinary Arts Program gevolgd aan Grand Rapids Community College en werkte in hotels en Country Clubs voordat JW Marriott Grand Rapids opende. Vervolgens heb ik in San Francisco en in Vancouver in British Columbia, Canada gewerkt tot ik terugging naar de Midwest en in Minneapolis belandde.”

Schotel van cantharellen met shishito pepers

Schotel van cantharellen met shishito pepers

Wat zie je als de Signature Dish van Cedar + Stone Urban Kitchen?

“Ik zou zeggen de Revier Cattle Company Short Ribs. De kwaliteit van dit rundvlees is ongekend goed en het is het meest geliefde gerecht van onze menukaart. Revier is een ultramoderne boerderij met Black Angus-vee. De dieren krijgen een ‘lokaal’ dieet dat erg bevorderlijk is voor hun gezondheid. Dit zorgt voor rundvlees van hoge kwaliteit dat echt geweldig smaakt.”

Lokale kazen uit Carr Valley in het naburige Wisconsin

Lokale kazen uit Carr Valley in het naburige Wisconsin

Mij zijn de heerlijke kaasjes uit Wisconsin bijgebleven. Kun je nog steeds producten uit een andere staat halen?

“De grenzen tussen de staten zijn niet op slot, dus kunnen we nog steeds producten uit andere staten laten komen. Het kan zijn dat we komende maanden wel bepaalde problemen krijgen als we heropenen. Ik weet niet hoe een en ander straks te rijmen zal zijn met de Stay at Home Policy. Zelf kan ik niet wachten tot onze business weer op gang komt. We willen graag doorgaan met het ondersteunen van lokale boeren en artisanale producenten.”

 

Lees ook dit artikel: Cultuur snuiven in Minnesota

 

Toekomstplannen

Je hebt zonder twijfel nu meer tijd om na te denken over de toekomst. Zijn er alle nieuwe plannen in de maak?

“Toevallig had ik het daar gisteren nog over met het team. Ik denk dat deze periode een transformatie inluidt voor onze branche. Een van de zaken die we willen aanpakken is het concept van afhaalmaaltijden. Ik ben er inmiddels erg enthousiast over en wil gasten op een snelle en efficiënte manier het fantastische eten en drinken van Cedar + Stone kunnen aanbieden.”

Toast met appel en fluffy house made ricotta

Toast met appel en fluffy house made ricotta

Heb je al een idee over Cedar + Stone Urban Kitchen en de anderhalve meter?

“We zullen de tafelsetting in het restaurant aanpassen nog voor de heropening. Uiteraard is dat voor alle restaurants ter wereld een uitdaging. Dat is waarom iedereen ook de take-away-opties onder de loep moet nemen, zonder dat het de inkomsten te veel drukt. De bedrijven die op dit moment bezorgen doen goede zaken, maar het kost ze wel tot 30% van de omzet. Voor kleine ondernemers is dat op den duur niet vol te houden.”

Zalm met wilde rijst, een specialiteit uit Minnesota

Zalm met wilde rijst, een specialiteit uit Minnesota

Wat zijn jouw toekomstplannen en dromen? Kunnen we op korte termijn terug naar het normale leven?

“Moeilijk te zeggen wanneer we weer op volle toeren kunnen draaien, maar ik zie de heropening met vertrouwen tegemoet. Mijn hoop is dat als ik later terugkijk op deze periode ik dankbaar zal zijn voor alle momenten met mijn gezin. Mijn kinderen genieten ervan. We hebben de zaken thuis aardig op de rails, maken dagelijks een wandeling, doen spelletjes, koken en eten samen. Ik hoop dit vol te houden als straks het ‘normale leven’ weer op gang komt.”

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Tulpenfestival

Je naam klinkt een beetje Nederlands. Heb je Nederlandse roots?

“Geen idee. De naam Gort komt voor zover ik weet uit Ierland en ik zeg dus altijd dat mijn familie uit Ierland komt, maar ik zou eens een DNA-test moeten doen. Grappig genoeg was mijn High School vlak bij Holland, Michigan! Daar houden ze de Hollandse traditie in ere met een tulpenfestival, windmolens en klompendansen. Zelfs ik moest ooit klompen dragen in een muziekband!” tuliptime.com/dutch-heritage

Hollandse tulpen in Keukenhof

Hollandse tulpen in Keukenhof

Recept

Deze donuts kun je nu zelf maken!

Deze donuts kun je nu zelf maken!

Cedar + Stone Donuts (Voor 24 stuks)

Speciaal voor verkeersbureaus.info & Harmke’s Travel Tips geeft Frank Gort zijn donutsrecept prijs om thuis te maken!

Ingrediënten

234 g water
54 g suiker
142 g boter
2 g koosjer zout
283 g bloem
5 eieren
frituurolie
½ kop kaneelsuiker

 

 

Bereiding
1. Breng het water met de suiker, de boter en het zout aan de kook in een middelgrote steelpan.
2. Voeg de bloem toe, draai het vuur laag en roer goed met een houten lepel tot een deegbal ontstaat. Roer nog 2 minuten.
3. Mix het deeg met een staafmixer op halfhoge snelheid tot het op kamertemperatuur is.
4. Voeg een voor een de eieren toe tot ze volledig zijn opgenomen.
5. Laat afkoelen.
6. Verhit de olie tot 177 graden Celsius.
7. Schep bolletjes van ongeveer 100 g in de olie en frituur ze 10 minuten. Rol door de kaneelsuiker voor het serveren.

Mall of America

De grootste mall en entertainmenthal van Amerika bevindt zich in Minnesota. De Mall of America ligt in Bloomington op een paar Light Rail-haltes van de luchthaven van Minneapolis-St. Paul. Er zijn meer dan 500 winkels. Ook vind je er hotels waaronder het Radisson Blu met restaurant FireLake en het JW Marriott met restaurant Cedar + Stone van Frank Gort.

Harmke bij de Mall of America

Harmke bij de Mall of America

First Kiss-appels, een nieuwe appelsoort gekweekt door de University of Minnesota

First Kiss-appels, een nieuwe appelsoort gekweekt door de University of Minnesota

Meer informatie

exploreminnesota.com en Verkeersbureaus Minnesota.
meetminneapolis.org en Verkeersbureaus Minneapolis.
visitsaintpaul.com
visitduluth.com
Bloomingtonmn.gov

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.