Met de Glacier Express ultra-chic van St. Moritz naar Zermatt

De Glacier Express is de Zwitserse panoramatrein die van St. Moritz/Davos naar Zermatt rijdt en vice versa. Nieuw dit seizoen is de Excellence Class: een ultra-chique coupé met Business Class-service. Harmke geniet aan boord van het voorbijtrekkende sneeuwlandschap, terwijl de conciërge champagne schenkt.

Panoramatrein Glacier Express

St. Moritz

Wintersportplaats St. Moritz in Graubünden is het startpunt van mijn treinreis naar Zermatt met de Glacier Express. Voordat ik aan boord ga, verblijf ik twee nachten in vijfsterrenhotel Kulm met spa.

Kulm Hotel in St. Moritz

Kulm Hotel in St. Moritz

Kulm Hotel

Het Kulm Hotel is een mooie mix van een klassieke stijl en modern design. Overal hangt of staat kunst. Een eyecatcher is een beeldje van Beethoven vermomd als Mickey Mouse. Het hotel heeft een lange historie. Het is de plek waar in 1864 het wintertoerisme is ontstaan (zie bij bobsleeën). In het Grand Restaurant van het hotel geniet ik van een zesgangendiner. Zowel de service als het eten zijn uitmuntend! Onder meer bouillon, tempura, risotto en citroenijs. In de zelfde zaal is de volgende dag het ontbijt, al even fantastisch en uitgebreid. Een bonus is verder de hotelspa met zwembad, bubbelend buitenbad, diverse sauna’s en dagelijks om 18 uur het Aufguss-ritueel. kulm.com

Kunst in het Kulm

Kunst in het Kulm

De spa van Kulm Hotel

De spa van Kulm Hotel

Olympische bobsleebaan

Mijn kamer kijkt uit op het meer waar elk jaar in februari polowedstrijden op het ijs zijn. St. Moritz is hoe dan ook een sportieve plaats. In de negentiende eeuw is het wintertoerisme hier bij het Kulm Hotel ontstaan! Manager Johannes Badrutt haalde sceptische Britse gasten met een weddenschap over te blijven overwinteren. Hij beloofde hun zon en fun. Ze bleven maanden en vermaakten zich met activiteiten in de sneeuw. Onder meer het bobsleeën werd zo uitgevonden. Niet ver van het Kulm is een Olympische bobsleebaan. In 1928 en 1948 waren de Olympische Spelen in St. Moritz, Als toerist kun je een afdaling maken in een viermansbob op een van de middelste zitplaatsen!

Olympische bobsleebaan

Olympische bobsleebaan

Bob van chocola

Berg Muottas Muragl

Een treintje brengt me naar de top van de berg Muottas Muragl. Er zijn geen skipistes op deze berg, wel wandelpaden en trajcten voor snow shoeing. Een van de wandelpaden heet de Philosophers’ Trail. Langs deze route staan bordjes met filosofische uitspraken van onder meer Friedrich Nietzsche. Met gids Pascal maak ik een kleine rondwandeling. Vandaag is het erg winderig hier op de top. Ik volg de stappen van gids Pascal, die precies lijkt te weten waar wel en niet te lopen in de Tiefschnee. De top van de Muottas Muragl ligt op 2456 meter. Populair is het sleetraject vanaf de top naar het dal. Je brengt je eigen (gehuurde) slee mee in het treintje. graubuenden.ch

De top van de Muottas Muragl

De top van de Muottas Muragl

Harmke op de Muottas Muragl

Harmke op de Muottas Muragl

Winkelen in St. Moritz

Het mondaine St. Moritz is een heerlijke winkelstad, althans voor wie een goedgevulde beurs heeft. Zo zit er schuin tegenover het Kulm een Prada-winkel en een Masarati-dealer. Hermès ontbreekt ook niet en heeft een zaak in een paleisachtig pandje. Bogner, Moncler, Peak Performance zijn andere bekende modemerken die ik aantref. Verrassend zijn unieke boetiekjes als kaarsenwinkel Lhasa, gerund door een Japanse uit Osaka en haar Zwitsers-Duitse man. Hij maakt de kaarsen, zij doet de verkoop. Het zijn bijzondere kaarsen! Groot, kleurig, in allerlei onverwachte vormen. Zo valt mijn oog op kaarsen in de vorm van een boeddhahoofd. stmoritz.com

Boeddhakaarsen van Lhasa

Boeddhakaarsen van Lhasa

Eten & drinken in St. Moritz

Dit zijn leuke culinaire adressen in St. Moritz die ik kan aanbevelen.

Chesa al Parc

Dit restaurant hoort bij het Kulm Hotel en zit op paar minuten lopen van het hotel zelf. Het ruikt er naar truffel en kaas. Je kunt er dan ook heerlijk kaasfonduen in een knusse setting.

Risotto bij restaurant Chesa al Parc

Risotto bij restaurant Chesa al Parc

Pur Alps

Deze gourmetwinkel verkoopt regionale kwaliteitsproducten rechtstreeks van de boer. Het is bovendien een lunchlocatie. De hot sandwich met appel, spek en kaas blijkt superlekker!

One Shot by Balthazar

Deze piepkleine après-skibar zit tegenover Balthazar. Barman Andrea van Balthazar loopt mee naar de overkant om me de bar te showen. One shot serveert champagne, bier, cocktails en tapas.

Balthazar

Trendy restaurant van de Italiaanse Gucci-familie met design van het Italiaanse Baxter. Er is een geheime bar en een ruimte met een Chef’s Table. Een nieuw filiaal is er in St. Moritz-Bad.

Secret Bar van Balthazar

Secret Bar van Balthazar

 

 

Balthazar in St. Moritz-Bad

Balthazar in St. Moritz-Bad

Glacier Express

Met de panoramatrein Glacier Express rijd ik van St. Moritz naar Zermatt. Ik heb de eer de nieuwe Excellence Class te mogen uitproberen! Excellent is het zeker: Business Class-service.

Glacier Express klaar voor vertrek

Glacier Express klaar voor vertrek

Excellence Class

Normaal gesproken is het een treinreis van acht uur van St. Moritz naar Zermatt, maar omdat de Oberalppass vandaag dicht is wegens slecht weer, maken we een omweg via een alternatieve route, deels met de ‘gewone’ trein. Het eerste deel van het traject reis ik gelukkig wel met de Glacier Express en maak ik kennis met de nieuwe Excellence Class. Deze ultra-luxueuze coupé heeft enorme raampartijen, lichte leren loungestoelen met stofvlakken in wisselend patroon. Elke stoel is tevens een raamplaats. De goudkleurige decoraties op de wand geven een alpenlandschap weer. Via een iPad met koptelefoon kan ik filmpjes bekijken over trein en traject en muziek luisteren. glacierexpress.ch

De locomotief

De locomotief

Dineren aan boord

Om tien uur ’s ochtends zit ik al aan de champagne, aangeboden door de conciërge aan boord. We krijgen een maaltijd die uit de kunst is en van Zwitserse producten. Zo is er gerookte forel en een heerlijke erwten-mintsoep met gedroogde alpenbloemetjes. Hierna stappen we over op de eerste klas van de ‘gewone’ trein, fantastisch natuurlijk, maar toch haalt die het niet bij de Glacier Express en zijn Excellence Class. Wat heerlijk om het laatste deel van het traject terug aan boord te zijn van de Glacier Express. Nu volgt deel 2 van de maaltijd: biefstuk met alpenkruidensaus. Erbij rode wijn (die een van de passagiers tijdens een slingerende bocht prompt op de lichte stoel morst, oeps).

Service aan boord

Service aan boord

 

 

Aan de champagne

Aan de champagne

Rhätische Bahn

Terwijl ik geniet van de service aan boord glijdt het Zwitserse sneeuwlandschap voorbij. Het traject dat in 1930 voltooid werd, is 291 kilometer lang met 291 bruggen en 91 tunnels. Een deel van het traject staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, waaronder het Landwasser Viaduct, met 142 meter de langste brug en de Oberalppass, het hoogste punt op 2.033 meter (dat we vandaag dus helaas mislopen). Het was de Nederlander Willem-Jan Holsboer die in 1889 aan de basis stond van de Zwitserse spoorwegmaatschappij, de huidige Rhätische Bahn. Hij vond het hoog tijd voor een treintraject. Zijn vrouw had tbc en ging per hobbelige paardenkoets naar het sanatorium in Davos.

Excellence Class

Excellence Class

Aankomst in Zermatt

Aankomst in Zermatt

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Zermatt

Eindpunt van de reis is het bruisende Zermatt in Wallis. Zelf sta ik dit keer niet op de lange latten, maar een geweldig skigebied is het zeker. Het is verbonden met Italië. Wat een weidsheid!

Hotel Schweizerhof

In het levendige skidorp Zermatt logeer ik bij hotel Schweizerhof op steenworp afstand van het station. Het hotel werd in 2018 geheel gerenoveerd en het resultaat is ernaar! De receptie zit direct in de gezellige lobbybar annex pubfood-restaurant. Er heerst een opvallend warme en huiselijke sfeer in een sophisticated setting. Het moderne design komt uit de koker van de getalenteerde Franse interieurontwerper Kristian Gavoille. Ook heeft hotel Schweizerhof een spa met zwembad, Finse sauna, biosauna, stoomcabine en bubbelbaden. De spa werkt louter met het Zwitserse merk Nescens. Mijn ruime en comfortabele kamer kijkt uit op de ijshockeybaan in het dorp.

Oude huizen in Zermatt

Oude huizen in Zermatt

Hotel Schweizerhof

Hotel Schweizerhof

Berg Gornergrat

De Gornergrat is een berg ten oosten van Zermatt. Vanuit Zermatt gaat er een trein de berg op, rechtsreeks naar de pistes. De trein zit dan ook vol wintersporters. Een van de stops is Riffelberg op 2582 meter. Vanaf hier heb je fantastisch uitzicht op Matterhorn. Het is bijna als het Toblerone-plaatje. Een wolkenflard trekt langs het puntje. Dat levert speciale foto’s op. Het is gezellig druk hier op de berg, we zijn aan de zonzijde. Toch kan het op deze hoogte ook koud zijn. Om op te warmen vlucht ik Hotel Riffelhaus in voor een koffie voordat ik de treinrit vervolg. De trein vol skiërs en snowboarders slingert verder omhoog. De piek van de Gornergrat is op 3089 meter.

Treinstation op de Gornergrat

Treinstation op de Gornergrat

Skiërs bij Riffelberg

Skiërs bij Riffelberg

Matterhorn als decor

Matterhorn als decor

Matterhorn Glacier Paradis

Vanuit Zermatt neem ik de Matterhorn-Express: de gondelbaan naar Trockener Steg. Vanaf deze hoogte heb je het beste uitzicht op de Matterhorn. Hij is er vandaag in volle glorie, wamt de hemel is blauw. Vervolgens stap ik over op de luxe-gondel naar de top met wel 26 zitplaatsen. De gondel zweeft spectaculair omhoog langs een ruige steile rotswand naar Matterhorn Glacier Paradis. Dit is de piek met het hoogste bergstation van Europa. Je bent hier op 3.883 meter boven zeeniveau. Honderden skiërs staan vandaag te popelen om vanaf hier een lange afdaling te maken. Er is ook een platform met 360 graden uitzicht op de andere gletsjers en bergen, waaronder de Matterhorn.

Gondel naar de top

Gondel naar de top

Skipiste bij Matterhorn Glacier Paradis

Skipiste bij Matterhorn Glacier Paradis

Uitzicht vanaf het platform

Uitzicht vanaf het platform

Eten & drinken in Zermatt

Dit zijn enkele van de adressen in Zermatt die ik kan aanbevelen.

Ice Bar

Deze skibar vind je op de piste bij Trockener Steg op 2.900 meter. Op het menu onder meer soep en pizza. Maar belangrijker nog: je kunt er loungen in de sneeuw met uitzicht op de Matterhorn.

Ice Bar bij Trockener Steg

Ice Bar bij Trockener Steg

l’Atelier Grandsire

Het is een restaurant in een lichthouten chalet langs het spoor met Franse keuken. Voor glühwein, koffie en patisserie kun je er ook terecht. Ik bestel er warme choco en eet een frambozentaartje.

Chalet l’Atelier Grandsire

Chalet l’Atelier Grandsire

Frambozentaartje

Frambozentaartje

La Muña

Dit is het Peruviaanse/Aziatische restaurant van hotel Schweizerhof. Op het menu alleen maar lekkere hapjes, zoals zalm op crispy rijstcakejes. Toe is er ijs met een gekleurd sticky laagje.

Omnia

Bij dit super-stylische, hooggelegen boetiekhotel gebruik ik de lunch. Je komt er met een lift vanuit het dorp. Het terras heeft banken met vachtjes en mooi uitzicht. Ik kies voor de hotdog: erg lekker.

Lunchterras van hotel Omnia

Lunchterras van hotel Omnia

Hoe kom je er?

Met Swiss vlieg ik naar Zürich en vanaf daar neem ik de trein naar St. Moritz. Met de Glacier Express reisde ik van St. Moritz naar Zermatt. swiss.com en myswitzerland.com

 

 

Matterhorn

Matterhorn

Harmke bij de Matterhorn

Harmke bij de Matterhorn

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.