Arosa is een posh skioord in het Zwitserse kanton Graubünden. Het skigebied is verbonden met dat van het dorp Lenzerheide, wat het skiën en snowboarden heel veelzijdig maakt. Harmke daalde van prettige pistes af, maakte een sneeuwschoen-wandeling in de Tiefschnee en kwam bij van alle inspanningen in de serene spa van skihotel Valsana in Arosa: ‘s werelds Best Green Ski Hotel!

Skiparadijs Arosa
Skihotel Valsana
Op de plek waar meer dan een eeuw lang een ander hotel stond, verrees eind 2017 een nieuw spahotel, duurzaam gebouwd met gebruikmaking van bouwmaterialen van het oude hotel. Boetiekhotel Valsana ligt op loopafstand van het station van Arosa en de stijl is retro-chic. Op mijn kamer tref ik een koffergrammofoon en hij blijkt nog te werken ook! Ik zet de naald in de groeven van een elpee (‘vinyl’) en de stem van Elton John klinkt door de kamer. De matras van het bed is van natuurlijke materialen. De badkamer heeft een ruim ligbad en een aparte douchecabine. valsana.ch

De lobby van hotel Valsana

Bar van hotel Valsana
Spa Valsana
Maar liefst 800 vierkante meter beslaat de spa van boetiekhotel Valsana! De relax pool kijkt uit op besneeuwde bergtoppen. De ruime Finse sauna van 90 graden Celsius is zo gebouwd dat je perfect uitzicht hebt op de dennenbomen aan de achterkant van het hotel. Hetzelfde geldt voor de biosauna van 60 graden. Deze serene spa is ruim en gebouwd van natuurlijke materialen. Zo rust de desk in de ontvangstruimte op boomstammen. Het ontwerp is van Italiaan Carlo Rampazzi. Voor de spabehandelingen gebruiken de therapeutes de natuurlijke producten van The Organic Pharmacy. valsana.ch/en/spa

Relax pool van Valsana Spa

Voetenbadjes in de spa
Skiën in Arosa
Skimateriaal is te huur bij de Gisler Shop onder het hotel. In de zomer maken de skispullen in de shop plaats voor fietsen en andere outdoor-benodigdheden. In ski-kleding loop ik naar de Weisshorn-gondel waar skileraar Harry me opwacht. We gaan de berg op en maken diverse afdalingen. Het skiën gaat, ondanks een knieblessure, prima, al had Harry vast gehoopt op iemand met meer skills, want zelf is hij niet te stuiten. De pistes worden omzoomd door dennenbos en zijn in januari nog lekker rustig. Voor de cracks: het skigebied van Arosa is verbonden met dat van Lenzerheide. gislersport.com en arosalenzerheide.swiss

Arosa, een sneeuwzekere bestemming

De piste op
Snow shoeiing
Bergsportschule Grischa ligt wat verborgen. Vanuit Arosa gaat er een gratis bus naartoe. Gids Ivo meet mij en de andere deelnemers hier sneeuwschoenen aan. Tijdens een sneeuwwandeling leert hij ons verschillende looptechnieken en spoort hij ons aan die methode te kiezen die je prettig vindt: wijdbeens als een zeeman of juist kleine pasjes. Ik kies de gulden middenweg. Met opzet laat hij ons steil omhoog door de Tiefschnee ploeteren. Met de sneeuwschoenen gaat dat gelukkig vrij moeiteloos. Eenmaal op de top is er als beloning warme thee. En wow, wat een uitzicht!

Sneeuwlandschap

Sneeuwschoen-wandeling
Beren op de berg
Geen beren op de weg, maar wel op de berg! Bij het Mittelstation van de Weisshorn-gondel is een berenopvangcentrum: Arosa Bärenland. Op het moment dat ik er ben, verblijven er drie beren: Napa, Amelia en Meimo. Het zijn hun nieuwe namen, vertelt iemand van het opvangcentrum. “Bij een nieuw leven hoort een nieuwe naam.” De beren werden bevrijd uit erbarmelijke situaties. Zo werd een van hen in een vorig leven dronken gevoerd om op te treden voor publiek. Een ander zat acht jaar lang in een kleine kooi opgesloten. Hier leren ze aan de vrijheid wennen op het grote omheinde terrein.

Gondel naar Arosa Bärenland

Berenopvangcentrum
Natuurzeepjes
In het dorp Arosa zelf ga ik langs bij het zeepatelier van Beat Urech. Zelf is hij vandaag helaas niet aanwezig, maar zijn moeder wil me best rondleiden in het atelier. Het zit op vijf minuten lopen van hotel Valsana. ”Mijn zoon maakt al zeep sinds 2007,” vertelt zijn moeder. “Hij leerde de kunst van een oudere man.” Voor de zeep gebruikt hij natuurlijke ingrediënten. Rozenhout, dennennaalden, mint, lemongrass, rozemarijn… Het levert zeepjes op in alle geuren en kleuren en ze blijken ook nog eens mooi te zijn verpakt. Op verzoek geeft Beat aan kleine groepen workshops.

Atelier van Beat Urech

Mooi verpakte zeep
Eten en drinken in Arosa
Dit zijn de leukste restaurants en après-skibars die ik in Arosa heb bezocht!

Brüggerstuba Arosa
1. Mövenpick Brüggerstuba Arosa
Piste-restaurant vlak bij het Mittelstation van de Weisshorn-gondel en het berenopvangcentrum. Ik koos voor het dagmenu: quiche Lorraine.

Quiche Lorraine bij Brüggerstuba
2. Alpenblick
Restaurant aan de piste met lounge-terras. De Signature Dish is Capuns: een machtig maar heerlijk gerecht uit Graubünden met vlees, snijbiet en kaas.

Pisterestaurant Alpenblick

Smullen van Capuns
3. Hörnlihutte
Bij dit pisterestaurant op de top van de Hörnli-berg kom je met de gondel Hörnli-Express. Het restaurant heeft een terras en ligt op meer dan 2500 meter hoogte.

Hörnlihütte op de top
4. Café Postplatz
Bij deze bakkerij annex café liggen zoete specialiteiten uit Arosa uitgestald: Röterli-Torte, Nusstorte en Hörnlistein, chocolaatjes in de vorm van de gelijknamige berg.

Notentaart uit Arosa
5. Spettacolo
Sympathiek adres naast het station. Bij dit Italiaanse café lunch ik met een getoast broodje caprese en een cappuccino intenso: extra sterke koffie.

Bar Spettacolo
6. Güterschuppen
Deze hippe bar met gezellig haardvuur doet onder andere dienst als après-skibar. Güterschuppen zit in een oud stationsgebouw op 1739 meter boven zeeniveau.

warme chocola bij Gütterschuppen
7. Prätschli-Stall
Deze traditionele skihut met ruitjesgordijnen is een adres om gezellig met een groepje te kaasfonduen of, voor degenen onder ons met smetvrees, te racletten.

Prätschli-Stall, hét adres voor kaasfondue
8. Twist
Het restaurant van hotel Valsana heeft een creatieve keuken. De orangebowl met amandel, sinaasappel en pompoenpitolie smaakt heerlijk, net als de zalm. Goede wijn schenken ze ook.

Orangebowl-salade bij restaurant Twist
Tussenstop in Chur
Op weg naar Arosa kun je een tussenstop maken in Chur, de hoofdstad van Graubünden. Het historische stadsdeel heeft bezienswaardigheden als het bisschoppelijk paleis en de kathedraal. Overal in de stad wappert de vlag van Graubünden. Deze bestaat uit drie wapens, waaronder een zwarte steenbok. Het rode detail op het lichaam van de zwarte steenbok blijkt inderdaad te zijn wat je denkt dat het is. Chur heeft een strategische ligging tussen de bergen. De Romeinen bouwden er al een fort. Met een kabelbaan kun je de berg op naar 1600 meter. Vanaf daar gaat een skilift naar 2100 meter.

Historische panden in Chur

St. Martin-kerk in Chur

Wapen van Graubünden
Romantik Hotel Stern
Wil je langer in Chur blijven? Romantik Hotel Stern is een goede uitvalsbasis. Niet alleen heeft het restaurant van dit klassieke hotel een degelijke en verfijnde keuken (ik at een goed gevulde soep, een stevig vleesgerecht en toe ijs met Röteli, kersenlikeur), ook zijn de kamers erg prettig: netjes, fris, comfortabel en modern. Niet heel ruim misschien, maar wat wil je ook in zo’n historisch pand! Nog een eettip is overigens Flavour’s. Dit restaurant zit naast Hotel Stern in de Altstadt en serveert onder meer heerlijke homemade hamburgers. Reserveren is geen overbodige luxe. Je kunt het hotel ook via Booking.com boeken.

Hamburger van Flavour’s

Hotel Stern in Chur

Kamer in Hotel Stern
Hoe kom je er?
Met Swiss vloog ik naar Zürich en vanaf daar nam ik de trein naar Chur en Arosa. swiss.com, myswitzerland.com, Verkeersbureaus Zwitserland en graubuenden.ch.

Langlaufen rond Arosa

Chalets in Arosa