Graubünden:

Wie van uitgestrekte Alpen landschappen in combinatie met een veelzijdige natuur, sportieve activiteiten en ook een lekker wijntje houdt, is in Graubünden Zwitserland, helemaal aan het juiste adres.

Davos

Davos is een van de bekendste skidorpen in Zwitserland. Het staat bekend als een luxe skidorp met uitstekende faciliteiten voor wellness, wintersport en luxe. Dankzij de hoge ligging is sneeuwzekerheid in Davos hoog, vaak kun je zelfs in april nog genieten van de sneeuw.

Eten & Drinken

Relaxen kan heel goed op gastronomisch gebied. Bij Zwitserland denk je aan raclette en chocolade, maar Graubünden heeft ook een oorspronkelijke lokale keuken met daarin gerechten zoals capuns.

Overnachten

Graubünden is een ontzettend gastvrije regio en ook de accommodaties doen er alles aan om hun bezoekers het zo veel mogelijk naar hun zin te maken.

Sport & Vrije tijd

Heerlijk fietsen door Graubünden

Eenmaal aangekomen op je bestemming in Graubünden valt het op dat de huizen hier beschilderd zijn. Lees wat deze ‘graffiti’ betekent. Ook is deze regio de bestemming bij uitstek voor een actieve vakantie vol bergsport mogelijkheden.

Met ruim 7.100 km2 is Graubünden het grootste kanton van Zwitserland en ook de meest veelzijdige. Of je nu komt in de zomer of winter, er is voor ieder wat wils! Door de ligging in de Alpen nabij de grens met zowel Liechtenstein, als Oostenrijk en Italië, is Graubünden een heel divers gebied met een mengelmoes aan culturen en vele mogelijkheden voor toeristen. De sfeer is er ongedwongen en de lokale cultuur gaat er hand in hand met de gastvrijheid voor de vakantiegangers en heerlijk eten.

Fietsen en Wandelen in Graubunden

Fietsen en Wandelen in Graubunden

Blijf op de hoogte van Graubünden met onze onze inspirerende nieuwsbrief vol Graubünden tips!

Duizend bergtoppen, 150 dalen en 615 bergmeren. In Graubünden heeft iedereen een heerlijke zomervakantie – ‘patschifig’ noemen wij Graubündner een algeheel gevoel van welbevinden. In Graubünden zijn zowel wereldberoemde vakantieplaatsen te vinden zoals St. Moritz, Davos en Arosa, als vele kleine authentieke bergdorpen. Dankzij gratis bergbanen is ook de top voor iedereen bereikbaar. Bikers maken sprongen en salto’s in de Freestyle Academy in Laax. Golfers ontmoeten grazende koeien en liefhebbers van iets écht bijzonders stoken hun eigen schnaps.

Land van 1.000 bergtoppen

In Graubünden zijn circa 1.000 bergtoppen, die het hart van elke bergbeklimmer sneller doen slaan. Veel van deze toppen kunnen wandelend bereikt worden. Bijvoorbeeld de huisberg van Chur, de Haldensteiner Calanda, die hoog boven het Rijndal torent en vanuit het dal in een goede vier uur te beklimmen is.

 

Dit zijn de hotspots van Graubünden

Ontvang nu handige tips over Graubünden. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

 

Wie liever als een steenbok over de rotsen klettert, kan terecht bij een van de vele klettersteigen, geschikt voor zowel beginners als avonturiers. En wie het liever wat rustiger aan doet, raden wij aan met de kabelbaan naar een van onze vele uitzichtsbergen te gaan. Dit is vaak zelfs gratis, want in de meeste vakantieplaatsen zijn onder meer de bergbanen en het openbaar vervoer vanaf één overnachting in een hotel inclusief.

Overnachten in Graubünden

Graubünden is een ontzettend gastvrije regio en ook de accommodaties doen er alles aan om hun bezoekers het zo veel mogelijk naar hun zin te maken. Bekijk de mogelijkheden om te overnachten in Graubünden .

Bezienswaardigheden & Historie

Sprookjes wereld – Welkom in het land van Heidi

Nagenoeg iedereen is er wel mee opgegroeid, de sprookjes over het alpen meisje ‘Heidi’, maar wist je ook dat haar roots in Graubünden liggen? Iets waar ze in Maienfeld erg trots op zijn. Vele wijsheden en tekeningen vindt je hier geschilderd op de huizen en er is zelfs een klein thema parkje toegewijd op de plek waar het huisje van Heidi zou hebben gestaan. Met name onder Japanse toeristen is het bezoeken van Heididorf erg populair. Het museum is misschien wel grappig om even een kort bezoekje aan te brengen, maar de echte hoofdrolspeler is toch wel de natuur. Terwijl je over achteraf paadjes door de weide velden op de bergen wandelt richting het dorpje Jenins, kun je je zo voorstellen waarom Heidi zich hier zo gelukkig voelde.

Die Alter Torkel

Die Alter Torkel

Geniet van het wijdse uitzicht vanaf Alte Torkel

Geniet van het wijdse uitzicht vanaf Alte Torkel

Terug in de tijd – op bezoek in hoofdstad Chur

Chur is oud, heel oud, zo oud dat de meningen er nog wel eens over willen verschillen wanneer de stad nou eigenlijk gesticht is, maar met de onlangs gevonden opgravingen uit 11.000 voor Chr. is het in ieder geval zeker dat dit dé oudste stad is van Zwitserland en dat voel je!

De stad is opgesplitst in een oud en nieuw centrum en is gelegen aan de voet van een berg, daarmee dus echt een Alpenstad. Waar het nieuwe deel vooral bestaat uit moderne gebouwen en ruime mogelijkheden om lekker te shoppen, is het vooral het oude centrum dat leeft. Centraal staat het bisschopspaleis met daarnaast 1 van de vele fonteinen die de stad rijk is. Feitje: om de 200 meter, is er in de stad een fontein te vinden, waarvan het water uit het merendeel van de fonteinen gewoon te drinken is.

overal vind je fontijnen

overal vind je fontijnen

Chur is een stad van verstopte gangetjes, van pleintjes en van gildes, die het stadsbestuur overnamen nadat de katholieken door de prostestanten uit de stad werden verdreven. Nog altijd zijn deze gildes te vinden en vaak kun je hier heerlijk genieten van een dakterrasje of een sigaar opsteken in een ware herenkamer.

het gezellige centrum van Chur

het gezellige centrum van Chur

Omdat Chur de grootste stad is in Graubünden, is dit ook het culturele centrum van het kanton. Één van de belangrijkste musea van de stad, is het ‘Bündner kunstmuseum’ ook wel het ‘Museum of fine arts’ genoemd. Hier vindt je traditionele kunst uit de regio. Vlakbij het museum ligt een heerlijk stadspark vol mediterrane bloemen, tegenover de kantonbank. Hier zie je ook een bijzondere bank, waarbij lezers hun gelezen boeken in de kist stoppen en er een nieuwe uit kunnen pakken.

het stadpark in Chur

het stadpark in Chur

Elke zaterdag vind er in Chur aan de straat Oberegasse, een markt plaats bomvol lokale lekkernijen, allemaal geproduceerd op biologische wijze. Het bijzondere aan deze stad, naast het romantische en knusse gevoel, is dat er 3 nationale talen waaronder het klassieke ‘Reto-Romaans’ worden gesproken. Een bezoek aan deze stad mag niet ontbreken wanneer u in Graubünden bent.

Het einde van de wereld

Ze liggen als parels verstrooid door heel Graubünden, de kleine en fijne regio‘s. Het zijn oases van rust en ontspanning, maar verrassen met spannende, creatieve – en soms ook wat bijzondere – belevenissen. Prättigauer boeren laten zien hoe vroeger en nu „gäpuuret“ wordt. Daarnaast wordt de gast verwend met zelfgemaakte lekkernijen. Culinaire specialiteiten zijn er ook in het Unterengadin, waar met Demeter-boer Jürg Wirth in het kleine bergdorp Lavin kaas wordt gemaakt of in het Val Müstair waar met de bekroonde brouwmeester Luciano Beretta schnaps wordt gebrouwen. Veelzijdig en origineel zijn ook de overnachtingsmogelijkheden aan het einde van de wereld. Bijvoorbeeld in een Puschlaver Steinhaus dat op de Monumentenlijst staat.

 

 

Met de trein naar en door Graubünden

Een vakantie in Graubünden is perfect mogelijk zonder auto want in de buurt van talloze verblijfplaatsen is er altijd wel een charmant stationnetje waar de knalrode trein geregeld stopt. Bovendien is het netwerk van de Rhätische Bahn perfect aangesloten op het globale Zwitserse spoor. Zo is er vanuit Basel om het uur een sneltrein naar Chur, hoofdstad van Graubünden, waar je overstapt op het smalspoor van de Rhätische Bahn. Nog meer voordelen: er bestaan handige meerdaagse treinpassen voor heel Graubünden en in elke trein is er plaats voor fietsen.

Unieke bergtrein: de Rhätische Bahn

Vroeger moest de trein toeristen comfortabel naar de grote, groeiende vakantieplaatsen brengen. Tegenwoordig is de spoorbaan zelf een toeristische attractie: de Rhätische Bahn. De langzaamste sneltrein ter wereld, de Glacier Express, is een klassieker. Deze trein voert de gasten in 7,5 uur over 291 bruggen en door 91 tunnels van de Matterhorn naar de Piz Bernina, van Zermatt naar St. Moritz. Geheel nieuwe perspectieven biedt de meerdaagse wandeling langs het UNESCO-Werelderfgoed van de Albula- en Berninalijn van Thusis naar Tirano.

Natuurlijk green

Meer dan 100 jaar geleden ging in het Engadin de eerste permanente golfbaan van Zwitserland open. ‘De beste course om slecht te spelen’, zei een enthousiaste bezoeker uit Engeland. ‘Als je een slag mist, kun je altijd nog van het uitzicht genieten.’ Een opmerking die geldt voor alle golfbanen in Graubünden. In Graubünden zijn er, gemeten aan het aantal inwoners, tweemaal zoveel golfbanen als in Engeland en tienmaal zoveel als in Duitsland! Golfers moeten op een nieuwe dag ook weer een andere golfbaan uitzoeken. En dat valt niet mee, want wie – bijvoorbeeld – in Davos begint, kan in een cirkel van een uur rijden kiezen uit maar liefst tien golfbanen, van een van de meest complete courses in Domat/Ems tot aan de hoogst gelegen golfbaan van de Alpen in Arosa. Hier helpen de koeien trouwens mee om de golfbaan te maaien.

Reizen naar Graubünden

Zoals je ziet, heeft Graubünden veel te bieden. Vanuit Nederland is dit gebied gemakkelijk per auto, trein of vliegtuig te bereiken. Binnen Zwitserland is de trein de beste vervoersmethode. Deze rijden naar alle grote steden en de meeste dorpjes en altijd stipt op tijd. Vanuit de treinen heeft u een perfect uitzicht op het voorbijtrekkende landschap. SWISS (Swiss International Air Lines) vliegt dagelijks 4 keer van Amsterdam naar Zürich. Informatie en reserveringen: www.swiss.com.

Per trein

Wanneer je Zwitserland binnenkomt, door bijvoorbeeld te vliegen op Zürich, begint je vakantie gelijk goed wanneer je de trein instapt. Door dat zelfs hooggelegen bergdorpjes zoals Disentis zijn aangesloten op het treinnetwerk, ligt de wereld aan je voeten.

 

Dit zijn de hotspots van Graubünden

Ontvang nu handige tips over Graubünden. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

 

Terwijl je door de grote panorama ramen naar buiten kijkt, zie het berg- en meer rijke landschap aan je voorbij trekken en weet je dat je even helemaal weg bent. Met een stiptheid waar je op kunt rekenen, begint je reis zo soepeltjes en kun je onderweg genieten van het uitzicht onderweg naar je bestemming. Niks is fijner dan gerust aan jouw vakantie te beginnen. Voor de kinderen wordt daar goed op ingespeeld en is er zelfs hier en daar een speeltuintje aanwezig.

Informatie over voordeelpassen van het Swiss Travel System: www.SwissTravelSystem.com. Dienstregelingen trein en OV via www.sbb.ch.

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Graubünden

Graubünden Ferien

Alexanderstrasse 24
7001 Chur
Zwitserland
Telefoon: +41812542424


Twitter: twitter.com/graubunden
Facebook: facebook.com/graubuenden
YouTube: youtube.com/user/graubuenden
Instagram: instagram.com/graubuenden

 

Neem contact op met Graubünden Ferien

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Graubünden