De stad Koblenz aan de Moezel is een goede uitvalsbasis om de Duitse streek Rijnland-Palts te verkennen. Harmke bezocht een vlindertuin, lunchte met een vorstin, voer naar een koudwatergeiser, bekeek de Rijn van bovenaf, proefde wijn van een zeldzame druif en dwaalde door een ‘spooky’ burcht.

Wijnregio Rijnland-Palts
Forum in Koblenz
Op de Zentralplatz in Koblenz staat Kulturbau Forum Confluentes. Dit hypermoderne gebouw huisvest het Mittelrhein-Museum en vormt een duo met de shopping mall Forum Mittelrhein ernaast. Het ontwerp is van het Nederlandse bureau Benthem Crouwel. Een maquette in Forum Confluentes geeft weer hoe Koblenz is opgebouwd: van de Romeinse kern tot de Middeleeuwse stadsmuur en de vestingmuren. De stad ontstond daar in Rijnland Palts waar de Rijn en de Moezel samenvloeien.
benthemcrouwel.com/projects/kulturbau-koblenz/

Spugende fontein
Het historische centrum van Koblenz is een mix van renaissance- en barokgebouwen. Al lopend passeer ik een moderne versie van ‘Manneke Pis’ op het stadhuisplein. Het is het standbeeld van een spuwend jongetje uit 1940. Om de zoveel minuten spuugt het jongetje een straal water naar voorbijgangers. Schängelbrunnen heet het fonteintje en het jongetje wordt Schängel genoemd naar het volkslied van Koblenz. Schängel is een verbastering van de Franse naam Jean.
www.koblenz-touristik.de


Vesting Ehrenbreitstein
Op de plek waar ooit een Romeinse tempel was, staat een kathedraal en daar vlakbij is de gondelbaan. Hiermee zweef ik naar het fort Ehrenbreitstein aan de overkant van de Rijn. Ik hoop op gondel nummer 17 met een glazen luik in de vloer, maar ik zit in een ander nummer. Het fort en de vestingmuren geven fenomenaal uitzicht op de stad en rivierdelta. Ook voor mindervaliden is het fort toegankelijk. ‘Obstakelvrij’ is iets waar de regio Rijnland-Palts zich sterk voor maakt!
www.seilbahn-koblenz.de



Gotische giethal
Vanaf de stad Koblenz is het een halfuur rijden naar de plaats Bendorf-Sayn. Hier bezoek ik de Giethal, een schoolvoorbeeld van gerenoveerd industrieel erfgoed. De constructie van de hal is een architectonisch hoogstandje. De Giethal is gebouwd in gotische stijl en heeft een glazen pui. Het geraamte binnen is geheel van gietijzer. De Giethal werd in 1830 speciaal gebouwd om siergietwerk te produceren en maakt deel uit van de veel oudere ijzergieterij Sayner Hütte.
www.saynerhuette.org


Tropische vlindertuin
In Sayn vind je de vlindertuin van niemand minder dan vorstin Gabriela zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Als kind was ze al dol op de natuur. Wie de tuin bezoekt, heeft grote kans haar daar te treffen, want ze is er bijna dagelijks te vinden. Ze verzamelt vlinders uit de hele wereld. De Blue Morpho’s zijn haar paradepaardjes. De vleugels van deze vlinders zijn prachtig blauw. De vorstin breidt de tuin steeds uit, maar doet dat in langzaam tempo: “Alles in de natuur heeft tijd nodig.”
www.sayn.de/garten-der-schmetterlinge



Kasteel Sayn
Mijn reisgenoten en ik lunchen met de vorstin in restaurant SaynerZeit in het kasteel Slot Sayn. Het terras kijkt uit op het slotpark. Na het lunchbuffet leidt Gabriela ons rond door het slot. We nemen een kijkje in de slotkapel en de ‘Fürstinnenzimmer’ met onder meer de trouwjurk en een trouwfoto van Gabriela. Haar man Alexander is de beheerder van Slot Sayn. Het kasteel raakte aan het eind van WOII zwaar beschadigd, maar werd tussen 1995 en 2000 fraai opgeknapt.
www.sayn.de/schloss-sayn


Koudwatergeiser
Tot mijn verrassing is er in Duitsland een geiser! Geysir Andernach is een koudwatergeiser en het is zelfs de hoogste ter wereld. Hij spuit tot wel 60 meter. Vooraf bezoek ik het Geysir-Zentrum, een leuk interactief museum. Een boottochtje over de Rijn voert naar de geiser op schiereiland Namedyer Werth. Ik kijk op een borrelende waterplas. Opeens spuit er water omhoog en de straal reikt steeds hoger. Het duurt zo’n tien minuten, dan neemt het spuiten weer af. Spectaculair!
www.geysir-andernach.de



Wijngoed Göhlen
Rijnland-Pfalz is een wijnstreek. Het is zonnig als ik wijngoed Göhlen bezoek in het Mühlental nabij fort Ehrenbreitstein. Een wandeling langs de wijnranken leidt naar een constructie van houten palen, overwoekerd door wijnranken die voor schaduw zorgen. De sympathieke eigenaar vertelt over de druivenrassen die hij verbouwt, waaronder de zeldzame lokale Ehrenbreitsteiner. Op de patio serveert zijn vrouw de lunch, terwijl ik wijn proef van deze druif. Hij lijkt op riesling.
www.weingut-goehlen.de


Lorelei-plateau
In 2002 werd het ‘Obere Mittelrheintal’ tot Unesco Werelderfgoed bestempeld. Hiertoe behoort de Lorelei, een 132 meter hoge mythische rots tussen Koblenz en Wiesbaden. De rivier is hier zo bochtig dat veel schepen op de klippen liepen. De mythe wil dat het gezang van de nimf Lorelei de schippers liet stranden. Ik loop over het ‘Mythepad’ op het Lorelei-plateau, dat in de komende jaren zal worden verfraaid, en geniet van de fenomenale uitzichten. In de diepte slingert de Rijn.
www.loreley-besucherzentrum.de

Burcht Lahneck
In 1774 wijdde Goethe een gedicht aan Burcht Lahneck: Geistesgruss. Ik bezoek de ‘spooky’ burcht, die Werelderfgoed is, na zonsondergang. Een gids toont me de toren waar in 1851 een Engels meisje door de vermolmde trap zakte en stierf. Pas veel later werd haar skelet gevonden. Vervolgens lopen we door de vertrekken zelf. Het is een stap terug in de tijd. De ridderkamer is opgesierd met Delftse tegels en een wandtapijt uit Nederland. Elders staat een Friese staartklok!
www.burg-lahneck.de

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?
Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Logeren
Sander Hotel – Dit hotel in Koblenz kan ik van harte aanbevelen. Het is fris en modern met prettige kamers, die efficiënt zijn ingedeeld. Bovendien ligt het op een steenworp van de Altstadt. Bekijk de tarieven.

Hoe kom je er?
Met de trein ben je er zo. De InterCityExpress (ICE) rijdt van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Keulen. Dan is het nog een uur met de Intercity naar Koblenz. Tip: mijd het boemeltje van Keulen naar Koblenz, die doet er anderhalf keer zo lang over. Meer informatie bij het Verkeersbureau van Rijnland Pfalts.

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?
Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!