Ontdek de mooiste fietspaden langs rivieren in Duitsland

Onder de naam ‘Deutschlands schönste Flussradwege’ hebben de zeven mooiste fietspaden langs een rivier in Duitsland zich verenigd. Ze onderscheiden zich door aantrekkelijke en afwisselende routes. De Weser-Radweg, Elberadweg, Emsradweg, RuhrtalRadweg, Mosel-Radweg, Rheinradweg en Neckartal-Radweg: alle hebben ze hun eigen, unieke charme.

foto-barbara-honner-c-verkehrsverein-tuebingen

(c) Barbara Honner c Verkehrsverein Tuebingen

Of het nu gaat om natuurliefhebbers, mensen die de stilte zoeken of juist houden van een vakantie vol cultuur, deze fietspaden leiden de fietser naar de mooiste plekjes van Duitsland. Doordat het verloop van de rivieren weinig hoogteverschillen kent, zijn deze net zo geschikt voor gezinnen als voor meer ervaren fietsers.

 

 

Weser-Radweg

De 515 km lange Weser-Radweg brengt de fietser helemaal van het Weserbergland naar de Noordzee. De goed gemarkeerde fietspaden lopen door zes verschillende regio’s. Het ene moment fiets je langs een stad met kleurrijke vakwerkhuizen of indrukwekkende bouwwerken van de Wezerrenaissance, het volgende passeer je een van de vele burchten of kastelen of bevind je je plotseling midden in de natuur. Er is genoeg te ontdekken: van het UNESCO Werelderfgoed Corvey, de stad van de rattenvanger Hameln en aspergestad Nienburg, via Bremen en Bremerhaven tot aan Cuxhaven, het kuuroord aan de Noordzee.

Elberadweg

De Elberadweg is een van de fraaiste en afwisselendste fietsroutes van Europa. De 1.270 kilometer lange route, die begint bij de Noordzee, voert onder meer door het 450 kilometer lange rivierlandschap rond de Elbe en het prachtige Elbezandsteengebergte, om uiteindelijk in het Tsjechische Reuzengebergte te eindigen. Hier vind je unieke cultuur en bruisende steden zoals Hamburg, Magdeburg en Dresden, maar ook de bijna ongerepte natuur van de Elbauen, het dier- en waterrijke gebied langs de Elbe. Wie tot aan Praag fietst, maakt bovendien kennis met een stukje van de rivier de Moldau. Wegens de relatief zwakke helling kan het traject zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts worden gefietst.

EmsRadweg

De EmsRadweg, vlak bij de Nederlandse grens, loopt langs de kortste rivier van Duitsland, de Ems. Het is een bijzondere ervaring om een volledige rivier te volgen, vanaf de bron in het bos- en heidelandschap van de Senne tot aan de monding in de Noordzee bij Emden. Na 375 km verandert het smalle riviertje geleidelijk in een indrukwekkende stroom. Omdat de route vrijwel geen hellingen kent, fietsen jong en oud heel comfortabel door vijf afwisselende idyllische landschappen en langs historische steden als Münster, Rheine en Papenburg. Met 25 treinstations langs de route zijn etappes flexibel te plannen. Voor meer informatie kijk op: www.duitse-fietspaden.nl

 

 

RuhrtalRadweg

Met een unieke route tussen het middelgebergte van het Sauerland en het kloppend hart van de Ruhrmetropool behoort de Ruhrdalfietsroute met 240 kilometer tot een van de meest afwisselende fietsroutes in Duitsland. Geen enkele andere rivier in Duitsland combineert op zo’n bijzondere wijze indrukwekkende natuurlandschappen, schilderachtige meren en pittoreske binnensteden met een uitgebreid cultuur- en vrijetijdsaanbod en indrukwekkende industriële monumenten. Voormalige steenkoolmijnen, staalfabrieken en gashouders vertellen in boeiende musea en landschapsparken het verhaal van vervlogen tijden.

Mosel-Radweg

Ontelbare wijngaarden, wereldberoemd dankzij hun ligging, archeologische vindplaatsen als de Porta Nigra in Trier, romantische burchten als Reichsburg Cochem of Burg Thurant en idyllische vakwerkstadjes als Bernkastel-Kues: dat staat de fietser allemaal te wachten. De 275 kilometer lange, meestal vlakke en nabij de oever gelegen Mosel-Radweg begint in het Franse Thionville en eindigt bij Deutsches Eck in Koblenz. De loop van de rivier biedt alles wat de Moezel zo aantrekkelijk maakt. Tijdens een tussenstop kan de vakantieganger in Bremm de steilst gelegen wijngaard van Europa, de Calmont, beklimmen.

kaart-fietsroute-duitsland

Rijnfietsroute

De 1.233 km lange Rheinradweg of Rijnfietsroute (EuroVelo 15) loopt langs een van de grootste rivieren van Europa, van de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de monding in de Noordzee door afwisselende landschappen. De route is bezaaid met culturele en historische bezienswaardigheden: van de Dom van Keulen tot aan de windmolens bij Kinderdijk, van vestingstad Neuf-Brisach tot aan de Lorelei. Romeinen en ridders, koningen en kerkvorsten hebben bij de Rijn hun sporen achtergelaten. In veel steden komt het bewogen verleden tot leven: Basel, Breisach, Boppard, Bonn. Wordt de volledige route afgelegd, dan fiets je door vier Europese landen: Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Neckartal-Radweg

Het beste van Baden-Württemberg ontdek je op de meest ‘zwabische’ van alle fietsroutes: de Neckartal-Radweg. Langs burchten en kastelen, bossen, weiden, steile wijngaarden, industrieel erfgoed en architectonische pareltjes voert de route 367 kilometer langs de Neckar. Dwars door de historische regio Baden-Württemberg en een klein stukje door het voormalige Hohenzollern-gebied. Het barokke kasteel Mannheim, de keizerpalts Bad Wimpfen, Slot Ludwigsburg, maar ook het romantische Heidelberg en natuurpark Neckertal-Odenwald wachten erop ontdekt te worden. In universiteitsstad Tübingen is een ‘Stocherkahnfahrt’, oftewel een tochtje in een soort platte boot, een bijzondere belevenis.

Kaarten en informatie

Meer informatie, onder meer over het bestellen van kaarten en informatiemateriaal van alle zeven fietsroutes, vind je nu heel eenvoudig op www.duitse-fietspaden.nl

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.