ESTA aanvragen

Een ESTA aanvragen en het ESTA formulier invullen is verplicht voor het reizen naar de VS. Door het invullen van een ESTA aanvraagformulier, wat niet gratis is, krijg je toestemming om naar Amerika af te reizen. Verkeersbureaus.info legt je graag uit wat je nodig hebt om een ESTA online aan te vragen en hoe dit visum voor Amerika werkt. ESTA is ook bekend als het Visa Waiver Program of VWP. Zonder je goedkeurde ESTA aanvraag kun je niet vliegen naar de Verenigde Staten.

Zorg voor een geldig ESTA formulier als je naar de VS wilt reizen

Zorg voor een geldig ESTA formulier als je naar de VS wilt reizen

Vraag je ESTA zelf aan of laat dit doen

De 1e keuze die je voor je esta aanvraag maakt is of zelf het officiele ESTA formulier invult en online betaalt met creditcard of dat je een Nederlands bedrijf jou laat ondersteunen bij het regelen van je ESTA en betaalt met iDeal of creditcard. Over deze intermediairs lees je verder op in dit artikel meer.

Het ESTA formulier zelf invullen

Voor je ESTA aanvraagformulier is een speciale website opgericht door de Department of Homeland Security ofwel de Douane van de Verenigde Staten. Op esta.cbp.dhs.gov kun je in het Nederlands een visum aanvragen voor je vakantie naar de USA. Zorg dat je aanvraag minimaal 72 uur voor vertrek is geregeld. De uitslag van de esta aanvraag krijg je meestal direct online te zien aan het einde van het proces. Soms kan het ook wat langer duren voordat je ESTA goedkeuring er is. Raak dus niet in paniek als je esta niet direct wordt goedgekeurd. Wacht een aantal uren en controleer dan met je paspoort nummer en het esta-aanvraagnummer opnieuw de ESTA status van jou en eventuele medepassagiers.

 

 

Zorg dat de ESTA aanvragen van alle passagiers ruim op tijd voor de geplande vliegreis geregeld zijn. Daarmee kom je niet voor verrassingen te staan als je je meldt bij de incheckbalie op Schiphol. Als je reist met een elektronisch paspoort, herkenbaar aan de chip op de voorzijde, dan valt je onder het Visa Waiver Programma en kun je het ESTA formulier aanvragen. Met elk ander type paspoort of een Nederlandse ID-kaart is dit niet mogelijk. Is je ESTA goedgekeurd? Dan krijg je geen e-mail. Je kunt de status alleen opvragen op de Homeland Security website. Hier staat dan “vergunning goedgekeurd” met je aanvraagnummer en de ESTA verloopdatum.

Goedkeuring ESTA vergunning

Goedkeuring ESTA vergunning bericht

Waar vraag je ESTA aan?

Het ESTA formulier kun je alleen digitaal invullen. Er is dus geen mogelijkheid dit op Schiphol uit te voeren of om een papieren formulier in te vullen. Je moet het formulier ook ruim voor vertrek aanvragen. Ons advies is om de ESTA aanvraag op je desktop of laptop te doen en niet op een iPad of mobiele telefoon. De officiële ESTA website is wel geschikt voor een mobiel maar het aanvraagproces beslaat veel stappen en je wilt niet de kans lopen dat je ESTA-aanvraag halverwege de fout inloopt of dat je een vraag per ongeluk verkeerd beantwoordt.

Het ESTA aanvraagformulier

Het ESTA aanvraagformulier


In bepaalde uitzonderlijke gevallen is het wel mogelijk de ESTA aanvraag op Schiphol aan te vragen bij de self-service kiosk in vertrekhal 3 bij de KLM balie.

ESTA formulier betalen met creditcard

Omdat het ESTA formulier niet gratis is heb je een geldige creditcard nodig. Je kunt betalen met Visa, Mastercard of American Express en Discover (JCB, Diners Club)). Je kunt ESTA dus niet betalen zonder creditcard. Je kunt eenvoudig bij je bank een creditcard aanvragen. Die heb je sowieso nodig voor het merendeel van je betalingen in de USA.

ESTA betalen met PayPal

Sinds 2018 is het ook mogelijk om een ESTA aanvraag via Paypal te betalen. Je volgt de officiële ESTA aanvraagprocedure en kiest aan het einde voor de PayPal button om te betalen via je eigen PayPal account. Zorg dat je je Paypal gebruikersnaam en wachtwoord bij de hand hebt.

ESTA betalen met iDEAL en bankrekening

Er zijn een aantal Nederlandse sites die een betaalde ESTA service bieden. Zij nemen jou het aanvraag proces uit handen. Je betaalt een kleine fee voor deze handige service en kunt daarom ook vaak met iDeal of automatische incasso betalen. De Nederlandse partij E-visums biedt de service van Esta aanvragen en betalen met je eigen bankpas via iDEAL of Bancontact . Het voordeel van een intermediair is dat zij de aanvraag controleren en dat je geen fouten kunt maken in de aanvraag. Let op, er zijn vele aanbieders actief die de ESTA voor je aanvragen. Twijfel je of een aanbieder legitiem is? Neem dan contact op.

Wat betekent ESTA

ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization”. Het is een elektronisch aanvraag systeem voor reis authorisatie. Via ESTA bepaalt de douane van Amerika (US Customs and Border Protection) automatisch of je het land mag binnenkomen. Over het algemeen zal de aanvraag direct worden goedgekeurd en krijg je een visum dat 2 jaar geldig is. ESTA reis-toestemming vervangt het oudere groene I-94-formulier dat je vroeger aan boord van het vliegtuig moest invullen.

Wijzigingen in je gegevens doorgeven

 • Is je adres gewijzigd? Of heb je een foutieve naam doorgegeven? Geen nood. Bij een gewijzigd adres kun je via de site met je toelatingsnummer je nieuwe gegevens opgeven en deze opnieuw authoriseren.
 • Heb je foute gegevens doorgegeven? Dan moet je de aanvraag opnieuw doen en ook opnieuw betalen.

Geldigheid ESTA

Veel Nederlanders, die voorheen al een visum voor de VS hadden, vragen zich af: “Is mijn ESTA nog geldig?”. Dit zijn de officiële ESTA geldigheidsregels zoals ze staan op de Official ESTA Application Website:

 • Een ESTA aanvraag is, na goedkeuring, 2 jaar geldig
 • In die 2 jaar mag je onbeperkt de USA inreizen
 • De maximale verblijfperiode is 90 dagen per keer dat je naar Amerika reist met ESTA
 • Je bezoekt de USA voor zakenreizen (bijv. beursbezoek), plezier of je bent op doorreis
 • Je hebt een geldig retour ticket
 • De geldigheid van ESTA kan niet verlengd worden, na 2 jaar moet je een nieuwe ESTA aanvragen

Nieuw paspoort en je ESTA

Krijg je een nieuw paspoort en is je ESTA nog geldig? Dan verloopt je ESTA automatisch omdat deze gekoppeld is aan je oude paspoortnummer. Je zult in dat geval dus een nieuwe ESTA aan moeten vragen met je nieuwe paspoort nummer. Je betaalt dan weer opnieuw de kosten voor het aanvragen van een ESTA en eventueel de kosten voor de intermediair als je die inschakelt.

Heb je een nieuw paspoort? Vraag dan een nieuwe ESTA aan

Heb je een nieuw paspoort? Vraag dan een nieuwe ESTA aan

Fouten in je ESTA aanvraag

Heb je een fout gemaakt in je ESTA aanvraag? Dan is de kans groot dat je ESTA afgewezen wordt. Je zult dan een B1/B2 visum moeten aanvragen bij de Amerikaanse ambassade op het Museumplein in Amsterdam. Je krijgt dan niet alleen te maken met hogere kosten:

 • het duurt het veel langer voor je goedkeuring hebt
 • je visum aanvraag wordt zwaarder beoordeeld
 • je bent je paspoort een aantal dagen kwijt

Het goede nieuws is wel dat een normaal visum 10 jaar geldig is en dat je deze ook kunt blijven gebruiken als je paspoort halverwege verloopt en vernieuwd moet worden. Maar ons advies: maak gebruik van de controle mogelijkheid na elke stap van je ESTA aanvraag zodat je zeker weet of elke vraag naar waarheid en niet foutief is beantwoord. En druk daarna pas op verzenden.

ESTA en cruise reizen

Je hebt altijd een ESTA nodig voor het 1e punt waarop je de USA met het vliegtuig binnenkomt. Als je met een cruise schip Amerika binnenkomt heb je dus geen ESTA nodig maar wordt je aan boord verzocht een i94 formulier in te vullen voordat je aan wal mag. Anders is het wanneer je bijvoorbeeld een cruise maakt vanuit Miami en eerst naar Amerika vliegt. Daarvoor vraag je wel je ESTA aan.

Heb ik een ESTA nodig als ik met de auto Amerika inrijd?

Geregeld vragen mensen ons of ze een esta nodig hebben voor de grensovergang bij Amerika met de auto. Als je daarvoor niet in Amerika was dien je bij de grens lokale toestemming te krijgen en hiervoor een klein bedrag te betalen van rond de $10. Je hebt dus geen ESTA nodig. Let er op dat dit soms een uur of langer kan duren weten onze collega’s uit eigen ervaring. Vlieg je eerst naar Amerika en ga je dan met een huurauto de grens over, dus Amerika uit? Dan heb je wel een ESTA nodig omdat je eerst voet op Amerikaanse bodem zit op een Amerikaanse luchthaven.

Met de auto Amerika inrijden: geen ESTA nodig

Met de auto Amerika inrijden: geen ESTA nodig

Tot slot: geen garantie

Een goedkeuring van je ESTA is geen garantie dat je Amerika daadwerkelijk mag binnenreizen bij je aankomst luchthaven in de USA. Dit bepaalt uiteindelijk de douane beambte ter plaatse. Je ESTA geeft je het recht met het vliegtuig of de boot af te reizen naar de USA. Sinds januari 2016 zijn er nieuwe bepalingen van kracht vanwege terrorisme dreigingen. Die bepalen dat:

 • Als je een van de landen: Jemen, Iran, Libië, Noord Korea, Tsjaad,Syrië, Somalië, of Venezuela hebt bezocht na 1 maart 2011.
 • Of je hebt de Nederlandse nationaliteit en ook de Iraanse, Irakese, Sudanese of Syrische nationaliteit

Dan kom je niet mee in aanmerking voor een ESTA. Je zult dan een normale wijze een visum voor Amerika moeten aanvragen. Een medewerker van Homeland security bepaalt dan of je een visum krijgt.

 

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amerika