ESTA aanvragen voor Amerika

Een ESTA aanvragen voor de Verenigde Staten en het ESTA formulier invullen is verplicht voor het reizen naar de VS voor elke reiziger. Door het invullen van een ESTA aanvraagformulier vraag je vooraf toestemming om naar Amerika af te mogen reizen. Verkeersbureaus.info legt je graag uit wat je nodig hebt om een ESTA online aan te vragen, hoe je dit gratis en met kosten kunt doen en hoe dit visum voor Amerika werkt. ESTA is ook wel bekend als het Visa Waiver Program of VWP. Zonder een goedkeurde ESTA aanvraag kun je niet naar de Verenigde Staten vliegen.

Zorg voor een geldig ESTA aanvraagformulier als je naar Amerika wilt reizen

Zorg voor een geldig ESTA aanvraagformulier als je naar Amerika wilt reizen

 

LET OP: Sinds 8 November 2021 is het weer mogelijk om naar de Verenigde Staten te reizen. Reizigers van 18 jaar en ouder die een trip (vakantie of zakelijk) naar de USA plannen moeten volledig gevaccineerd zijn en in het bezit zijn van een geldige ESTA of een visum. Reizigers tussen de 2-18 jaar moeten getest worden en hoeven niet gevaccineerd te zijn.

 

Vraag je ESTA zelf aan of laat dit doen

De 1e keuze die je voor je esta aanvraag maakt is of zelf het officiële ESTA formulier invult bij het Department of Homeland Security, of dat je een Nederlands bedrijf jouw aanvraag laat indienen en regelen voor je ESTA. Over deze intermediair service lees je verderop in dit artikel meer.

Het ESTA formulier zelf invullen

Voor je ESTA aanvraagformulier is een speciale website opgericht door de Department of Homeland Security ofwel de Douane van de Verenigde Staten. Op esta.cbp.dhs.gov kun je in het Nederlands een visum aanvragen voor je vakantie naar de USA. Zorg dat je aanvraag minimaal 72 uur voor vertrek is geregeld. De uitslag van de esta aanvraag krijg je meestal direct online te zien aan het einde van het proces. Soms kan het ook wat langer duren voordat je ESTA goedkeuring er is. Raak dus niet in paniek als je ESTA niet direct wordt goedgekeurd. Wacht een aantal uren en controleer dan met je paspoortnummer en het esta-aanvraagnummer opnieuw de ESTA status van jezelf en eventuele medepassagiers.

 

 

Zorg dat de ESTA aanvragen van alle passagiers ruim op tijd voor de geplande vliegreis geregeld zijn. Daarmee kom je niet voor verrassingen te staan als je je meldt bij de incheckbalie op Schiphol. Als je reist met een elektronisch paspoort, herkenbaar aan de chip op de voorzijde, dan valt je onder het Visa Waiver Programma en kun je het ESTA formulier aanvragen. Met elk ander type paspoort of een Nederlandse ID-kaart is dit niet mogelijk. Is je ESTA goedgekeurd? Dan krijg je geen e-mail. Je kunt de status alleen opvragen op de Homeland Security website. Hier staat dan “vergunning goedgekeurd” met je aanvraagnummer en de ESTA verloopdatum.

Goedkeuring ESTA vergunning bericht

Dit heb je nodig voor een ESTA aanvraag

Zorg dat je onderstaande zaken van elke Amerika reiziger bij de hand hebt voordat je met de ESTA procedure begint:

 • Een geldig paspoort (van een Visa-Waiver-Programma land)
 • Een creditcard (en evt. Raboreader voor de creditcard) of je PayPal logingegevens
 • De adres gegevens van de reizigers
 • De werkgeversinformatie van elke persoon waarvoor je de aanvraag doet

De ESTA aanvragen laten verzorgen door een intermediair

Er zijn een aantal Nederlandse sites die een betaalde ESTA service bieden. Zij nemen jou het aanvraag proces bijna volledig uit handen. Je betaalt een kleine fee voor deze handige service en kunt daarom ook vaak met iDeal of automatische incasso of een eenmalige machtiging betalen. De Nederlandse partij E-visums biedt de service van Esta aanvragen en betalen met je eigen bankpas via iDEAL of Bancontact. Het voordeel van een intermediair is dat zij de aanvraag vooraf controleren en dat je géén fouten kunt maken in de aanvraag. Let op, er zijn vele aanbieders actief die de ESTA voor je aanvragen. Twijfel je of een ESTA aanbieder die je online vindt wel legitiem is? Neem dan contact met ons op. Het team van Verkeersbureaus kan je dan verder helpen.

 

Download hier de officiële brochure over de USA

In samenwerking met Visit the USA, het officiële verkeersbureau van Amerika, bieden wij je een inspirerende interactieve brochure over de USA aan. Download hem nu gratis voor je desktop, tablet en mobiel.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

Wat kost een ESTA?

De prijs van een ESTA visum is voor 2019 vastgesteld op $14 per aanvraag per persoon. Dit bedrag aan consulaire kosten betaal je altijd, ongeacht of je ESTA wordt goedgekeurd of afgekeurd. Een restitutie van je betaalde ESTA fee is niet mogelijk.

Waar vraag je ESTA aan?

Het ESTA formulier kun je alleen digitaal invullen. Er is dus geen mogelijkheid dit op Schiphol uit te voeren of om een papieren formulier in te vullen. Je moet het formulier ook ruim voor vertrek aanvragen. Ons advies is om de ESTA aanvraag op je desktop of laptop te doen en niet op een iPad of mobiele telefoon. De officiële ESTA website is wel geschikt voor een mobiel maar het aanvraagproces beslaat veel stappen en je wilt niet de kans lopen dat je ESTA-aanvraag halverwege de fout inloopt of dat je een vraag per ongeluk verkeerd beantwoordt.

Het ESTA aanvraagformulier


In bepaalde uitzonderlijke gevallen is het mogelijk de ESTA aanvraag op Schiphol aan te vragen bij de self-service kiosk in vertrekhal 3 bij de KLM balie.

ESTA formulier betalen met creditcard

Omdat het ESTA formulier niet gratis is heb je een geldige creditcard nodig. Je kunt betalen met Visa, Mastercard of American Express en Discover creditcards (JCB of Diners Club). Je kunt ESTA dus niet betalen zonder creditcard bij de officiële immigratiedienst. Je kunt eenvoudig bij je bank een creditcard aanvragen. Die heb je sowieso nodig voor het merendeel van je betalingen in de USA.

Kan ik ESTA betalen met iDEAL of een machtiging?

Via de officiële ESTA website is het niet mogelijk om je ESTA aanvraag via iDEAl te betalen. Met een bankrekening of een eenmalige machtiging voor je ESTA kun je beter kiezen voor een intermediair zij hebben bijna altijd wel de mogelijkheid om de betaling van jouw aanvraag via iDEAL of Bancontact te laten verlopen.

ESTA betalen met PayPal

Sinds 2018 is het ook mogelijk om een ESTA aanvraag via Paypal te betalen. Je volgt de officiële ESTA aanvraagprocedure en kiest aan het einde voor de PayPal button om te betalen via je eigen PayPal account. Zorg dat je je Paypal gebruikersnaam en wachtwoord bij de hand hebt, voordat je met de ESTA aanvraag begint.

Wat betekent ESTA

ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization”. Het is een elektronisch aanvraag systeem voor reis authorisatie. Via ESTA bepaalt de douane van Amerika (US Customs and Border Protection) automatisch of je het land mag binnenkomen. Over het algemeen zal de aanvraag direct worden goedgekeurd en krijg je een ESTA dat 2 jaar geldig is. ESTA reis-toestemming vervangt het oudere groene I-94-formulier dat je vroeger aan boord van het vliegtuig moest invullen.

Wijzigingen in je gegevens doorgeven

 • Is je adres gewijzigd? Of heb je een foutieve naam doorgegeven? Geen nood. Bij een gewijzigd adres kun je via de site met je toelatingsnummer je nieuwe gegevens opgeven en deze opnieuw authoriseren.
 • Heb je foute gegevens doorgegeven? Dan moet je de aanvraag opnieuw doen en ook opnieuw betalen.

Geldigheid ESTA

Veel Nederlanders, die voorheen al een visum voor de VS hadden, vragen zich af: “Is mijn ESTA nog geldig?”. Dit zijn de officiële ESTA geldigheidsregels zoals ze staan op de Official ESTA Application Website:

 • Een ESTA aanvraag is, na goedkeuring, 2 jaar geldig
 • In die 2 jaar mag je onbeperkt de USA inreizen
 • De maximale verblijfperiode is 90 dagen per keer dat je naar Amerika reist met ESTA
 • Je bezoekt de USA voor zakenreizen (bijv. beursbezoek), plezier of je bent op doorreis
 • Je hebt een geldig retour ticket
 • De geldigheid van ESTA kan niet verlengd worden, na 2 jaar moet je een nieuwe ESTA aanvragen

Nieuw paspoort en je ESTA

Krijg je een nieuw paspoort en is je ESTA nog geldig? Dan verloopt je ESTA automatisch omdat deze gekoppeld is aan je oude paspoortnummer. Je zult in dat geval dus een nieuwe ESTA aan moeten vragen met je nieuwe paspoort nummer. Je betaalt dan weer opnieuw de kosten voor het aanvragen van een ESTA en eventueel de kosten voor de intermediair als je die inschakelt.

Heb je een nieuw paspoort? Vraag dan een nieuwe ESTA aan

Fouten in je ESTA aanvraag

Heb je een fout gemaakt in je ESTA aanvraag? Dan is de kans groot dat je ESTA afgewezen wordt. Je zult dan een B1/B2 visum moeten aanvragen bij de Amerikaanse ambassade op het Museumplein in Amsterdam. Je krijgt dan niet alleen te maken met hogere kosten:

 • het duurt het veel langer voor je goedkeuring hebt;
 • je visum aanvraag wordt zwaarder beoordeeld;
 • je bent je paspoort een aantal dagen kwijt;
 • Elke keer als je naar Amerika reist zul je lastige vragen moeten beantwoorden bij een CBP officier omdat je niet met een ESTA reist. Dat is opvallend.

Het goede nieuws is dat een normaal Amerika visum 10 jaar geldig is en dat je deze ook kunt blijven gebruiken als je paspoort halverwege verloopt en vernieuwd moet worden. Maar ons advies: maak gebruik van de controle mogelijkheid na elke stap van je ESTA aanvraag zodat je zeker weet of elke vraag naar waarheid en niet foutief is beantwoord. En druk daarna pas op verzenden.

ESTA en cruise reizen

Je hebt altijd een ESTA nodig voor het 1e punt waarop je de USA met het vliegtuig binnenkomt. Als je met een cruise schip Amerika binnenkomt heb je dus geen ESTA nodig maar word je aan boord verzocht een i94 formulier in te vullen voordat je aan wal mag. Anders is het wanneer je bijvoorbeeld een cruise maakt vanuit Miami en eerst naar Amerika vliegt. Daarvoor vraag je wel je ESTA aan.

Heb ik een ESTA nodig als ik met de auto Amerika inrijd?

Geregeld vragen mensen ons of ze een esta nodig hebben voor de grensovergang bij Amerika met de auto. Als je daarvoor niet in Amerika was dien je bij de grens lokale toestemming te krijgen en hiervoor een klein bedrag te betalen van rond de $10. Je hebt dus geen ESTA nodig. Let er op dat dit soms een uur of langer kan duren weten onze collega’s uit eigen ervaring. Vlieg je eerst naar Amerika en ga je dan met een huurauto de grens over, dus Amerika uit? Dan heb je wel een ESTA nodig omdat je eerst voet op Amerikaanse bodem zit op een Amerikaanse luchthaven.

Met de auto Amerika inrijden: geen ESTA nodig

Tot slot: geen garantie

Een goedkeuring van je ESTA is geen garantie dat je Amerika daadwerkelijk mag binnenreizen bij je aankomstluchthaven in de USA. Dit bepaalt uiteindelijk de douanebeambte ter plaatse. Je ESTA geeft je het recht met het vliegtuig of de boot af te reizen naar de USA. Sinds januari 2016 zijn deze bepalingen van kracht vanwege terrorisme dreigingen. Die bepalen dat:

 • Als je een van de landen: Jemen, Iran, Libië, Noord Korea, Tsjaad,Syrië, Somalië, of Venezuela hebt bezocht na 1 maart 2011.
 • Of je hebt de Nederlandse nationaliteit en ook de Iraanse, Irakese, Sudanese of Syrische nationaliteit

Dan kom je niet meer in aanmerking voor een ESTA. Je zult dan op de normale wijze een visum voor Amerika moeten aanvragen. Een medewerker van Homeland security bepaalt dan of je een visum krijgt.

 

 

 

 

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus van Amerika