ESTA aanvragen

Een ESTA formulier invullen is verplicht voor het reizen naar de VS. Door het invullen van een ESTA aanvraagformulier, wat niet gratis is, krijg je toestemming om Amerika in te reizen. Zonder je ESTA aanvraag en een goedgekeurd ESTA formulier kun je niet vliegen naar de Verenigde Staten. Wij leggen je uit wat je nodig hebt om een ESTA aan te vragen en hoe dit visum werkt. ESTA is ook bekend als het Visa Waiver Program of VWP.

Zorg voor een geldig ESTA formulier als je naar de VS wilt reizen

Zorg voor een geldig ESTA formulier als je naar de VS wilt reizen

ESTA formulier invullen

Voor het ESTA formulier is een speciale website opgericht door de Douane van Amerika. Op esta.cbp.dhs.gov kun je in het Nederlands een visum aanvragen voor je vakantie naar de USA. Zorg dat je aanvraag minimaal 72 uur voor vertrek is geregeld.

 

 

Zorg dat de ESTA aanvragen van alle passagiers ruim op tijd voor de geplande vliegreis geregeld zijn. Daarmee kom je niet voor verrassingen te staan als je je meldt bij de incheckbalie op Schiphol. Als je reist met een elektronisch paspoort, herkenbaar aan de chip op de voorzijde, dan valt je onder het Visa Waiver Programma en kun je het ESTA formulier aanvragen. Met elk ander type paspoort is dit niet mogelijk.

Waar vraag je ESTA aan?

Het ESTA formulier kun je alleen digitaal invullen. Er is dus geen mogelijkheid dit op Schiphol uit te voeren. Je moet het ruim voor vertrek aanvragen.

Het ESTA aanvraagformulier

Het ESTA aanvraagformulier


In bepaalde gevallen is het wel mogelijk de ESTA aanvraag op Schiphol aan te vragen bij de self-service kiosken in vertrekhal 3 bij de KLM balie.

ESTA formulier betalen met creditcard

Omdat het ESTA formulier niet gratis is heb je een geldige creditcard nodig. Je kunt betalen met Visa, Mastercard of American Express. Je kunt ESTA dus niet betalen zonder creditcard. Je kunt eenvoudig bij je bank een creditcard aanvragen. Die heb je sowieso nodig voor het merendeel van je betalingen in de USA.

Esta betalen met iDeal en bankrekening

Er zijn een aantal Nederlandse sites die een betaalde ESTA service bieden. Zij nemen jou het aanvraag proces uit handen. Je betaalt een kleine fee voor deze handige service en kunt daarom ook vaak met iDeal of automatische incasso betalen. De Nederlandse partij E-visums biedt de service van Esta aanvragen en betalen met je eigen bankpas.

Wat betekent ESTA

ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization”. Het is een elektronisch aanvraag systeem voor reis authorisatie. Via ESTA bepaalt de douane van Amerika (US Customs and Border Protection) automatisch of je het land mag binnenkomen. Over het algemeen zal de aanvraag direct worden goedgekeurd en krijg je een visum dat 2 jaar geldig is. ESTA reis-toestemming vervangt het oudere groene I-94-formulier dat je vroeger aan boord van het vliegtuig moest invullen.

Wijzigingen in je gegevens doorgeven

  • Is je adres gewijzigd? Of heb je een foutieve naam doorgegeven? Geen nood. Bij een gewijzigd adres kun je via de site en je toelatingsnummer je nieuwe gegevens opgeven en deze authoriseren.
  • Heb je foute gegevens doorgegeven? Dan zul je de aanvraag opnieuw moeten doen en ook opnieuw moeten betalen.

Geldigheid ESTA

Veel Nederlanders, die voorheen al een visum voor de VS hadden, vragen zich af: “Is mijn ESTA nog geldig?”. Dit zijn de officiële ESTA geldigheidsregels zoals ze staan op de Official ESTA Application Website:

  • Een ESTA aanvraag is, na goedkeuring, 2 jaar geldig
  • In die 2 jaar mag je onbeperkt de USA inreizen
  • De maximale verblijfperiode is 90 dagen per keer dat je naar Amerika reist met ESTA
  • Je bezoekt de USA voor zaken, plezier of je bent op doorreis
  • Je hebt een geldig retour ticket
  • De geldigheid van ESTA kan niet verlengd worden, na 2 jaar moet je een nieuwe ESTA aanvragen

Tot slot: geen garantie

Een goedkeuring van je ESTA is geen garantie dat je Amerika daadwerkelijk mag binnenreizen bij je aankomst luchthaven in de USA. Dit bepaalt uiteindelijk de douane beambte ter plaatse. Je ESTA geeft je het recht met het vliegtuig of de boot af te reizen naar de USA. Sinds januari 2016 zijn er nieuwe bepalingen van kracht vanwege terrorisme dreigingen. Die bepalen dat:

  • Als je een van de landen: Jemen, Iran, Libië, Noord Korea, Tsjaad,Syrië, Somalië, of Venezuela hebt bezocht na 1 maart 2011.
  • Of je hebt de Nederlandse nationaliteit en ook de Iraanse, Irakese, Sudanese of Syrische nationaliteit

Dan kom je niet mee in aanmerking voor een ESTA. Je zult dan een normale wijze een visum voor Amerika moeten aanvragen. Een medewerker van Homeland security bepaalt dan of je een visum krijgt. Had je al een ESTA? Dan is deze sinds 21 januari 2016 niet meer geldig.

 

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amerika

 

Kaart van USA