Kom kunst kijken in Dallas & Fort Worth in Texas

Big Things Happen Here is de slogan van Dallas. Harmke was onder de indruk van alle kunst in deze kosmopolitische stad in ‘cowboystaat’ Texas. Ook in Fort Worth, dat vooral bekend is om de historische Stockyards, zijn er niet alleen cowboys, koeien en paarden, maar is er zelfs een hele museumwijk.

Fort Worth The Modern

Fort Worth is een stad van uitersten. Behalve de historische Stockyards, waar cowboys hun Longhorns door de straten jagen, is er het ultramoderne museumkwartier. Een van de mooiste gebouwen hier is The Modern, een staaltje minimalistische architectuur van de Japanner Tadao Ando. Hij is autodidact en voormalig bokser. Het museum heeft een collectie kleurrijke moderne kunst, waaronder veel popart. De collectie gaat van een zelfportret van Andy Warhol tot werk van graffitikunstenaar Kaws. In The Modern Café kun je bovendien lekker lunchen, bijvoorbeeld met Waldorfsalade. Buiten is er een tuin met vijver waar een fraaie boomsculptuur staat in roestvrij staal. www.themodern.org

Kimbell Art Museum

Dit museum is ooit gestart vanuit de privécollectie van de familie Kimbell die rijkdom vergaarde in de olie-industrie. Het strakke betonnen gebouw is van de Amerikaanse architect Louis Kahn en werd uitgebreid met een paviljoen door Renzo Piano. De permanente collectie van het Kimbell is indrukwekkend. Er hangen Van Gogh’s en zelfs een Michelangelo, naar verluidt de enige buiten Europa: The Torment of Saint Anthony. Het Kimbell heeft zelf bijgedragen aan de ontdekking van dit werk dat Michelangelo op piepjonge leeftijd schilderde. En zo zit er achter elk schilderij een verhaal. Ook de tijdelijke exposities zijn van wereldformaat, zoals de (inmiddels voorbije) expositie over Monet. www.kimbellart.org.

Dallas Nasher Sculpture Center

Dit hypermoderne museum, in een gebouw van de Italiaanse architect Renzo Piano, laat zowel binnen als buiten een schat aan beelden en andere kunstwerken zien. Zo wandel je in de tuin tussen Maillol, Rodin en Willem de Kooning. Binnen is er het kunstwerk Bozo The Clown Runs for President dat de aandacht trekt. Het werd bedacht door Larry Harmon en dateert uit 1984. In de zaal ernaast is het prachtige roestvrijstalen beeld Constructed Head No. 2 (1916), vervaardigd door de in Rusland geboren Amerikaan Naum Gabo te zien. De diversiteit van de kunst in Nasher maakt dat je niet uitgekeken raakt: van het werk van Picasso tot Running Man (1978) van Jonathan Borovsky. www.nashersculpturecenter.org.

Sixth Floor Museum

Het Sixth Floor Museum at Dealey Plaza geeft een beeld van de moord op John F. Kennedy. Fotopanelen en tv-schermen laten beelden zien van het bezoek dat John en Jackie Kennedy in 1963 brachten aan zowel Fort Worth als Dallas. Het museumgebouw staat op de kruising van Houston en Elm Street en was destijds het Texas School Book Depository. Lee Harvey Oswald zou vanuit een van de ramen van dit gebouw de fatale schoten hebben gelost. Witte kruisjes op de weg markeren de plek waar de kogels vielen. Ook vanaf het observatiedek van de Reunion Tower tegenover het museum zijn de kruisjes zichtbaar. www.jfk.org.

 

LEES OOK DIT: Special: Dallas

 

Tip! Warenhuis Forty Five Ten

Warenhuis Forty Five Ten aan 1615 Main Street in Dallas is een stijlvol en modern warenhuis met eyecatchers als Ludwig Mies van de Rohe’s Barcelona Chair met roségouden frame. Het exclusieve warenhuis telt vijf verdiepingen. Het gebouw zelf in zwart met roségouden details is ook pure eye candy en werd ontworpen door David Droese. Op de begane grond zijn de accessoires, schoenen en tassen te vinden en hangt er een kunstwerk met Swarovski-kristallen. Op de begane grond zit tevens de Copper Bar, waar champagne wordt geschonken. Op een hogere verdieping tref ik onder meer de extravagante kleding van Viktor & Rolf. Fenomenaal zijn de paskamers die verschillende lichtsferen kunnen simuleren, zoals daglicht en schemer.fortyfiveten.com.

Tip! Hotel Rosewood Mansion

Rosewood Mansion on Turtle Creek ligt in een bomenrijke villawijk in Uptown Dallas. Als ik de oprijlaan van de perzik-kleurige villa opdraai, neemt iemand van de Valet Parking meteen het stuur over. De Mansion dateert uit begin vorig eeuw en werd van privé-villa verbouwd tot exclusief boetiekhotel met 143 kamers. De sfeer is onverminderd intiem. De oorspronkelijke villa werd gebouwd in Italiaanse renaissancestijl en maakt nog altijd deel uit van het hotel. Ik slaap in een elegante suite met kingsize bed. De historie van het hotel is indrukwekkend. Vele beroemdheden zetten er een voet over de drempel, onder wie de hele cast van de tv-serie Dallas. Ook Franklin D. Roosevelt logeerde hier in 1936, toen de Mansion nog een privé-villa was. www.rosewoodhotels.com.

 

 

Met dank aan: www.traveltexas.com, www.fortworth.com, www.visitdallas.com, www.alamo.nl

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.