Citybreak Nantes op de fiets

Barcelona, Parijs en Berlijn trekken steeds meer toeristen op de fiets voor een citybreak, maar er zijn meer steden die zich lenen om op de fiets te ontdekken, Nantes is er daar één van.
creatieve-fietsen-nantes

“Nantes, een metropool open naar de wereld,” is de filosofie van de stad. Ons devies is:

Geef je fantasie de vrije loop in deze broedplaats van het onmogelijke

Veel fietsers op de fietsroute langs de Loire en op de Vélodyssée fietsen dwars door Nantes, maar de levendige havenstad op dit kruispunt van fietsroutes is ook een uitstekende stad om er enkele dagen te verblijven. Zet je tentje neer op de stadscamping of zoek een comfortabel hotel en ontdek de geneugten van deze levendige fietsstad. De oude hoofdstad van Bretagne is uitgestrekt. De interessante plaatsen liggen verspreid. De fiets is het vervoermiddel op maat om Nantes te ontdekken.
ile-de-nantes-foto-p-gerard

“Volg gewoon de groene lijn en je komt vanzelf langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad,” geeft Bénédicte van le Voyage à Nantes ons mee voor het kantoor van de toeristeninformatie tegenover het Kasteel van de hertogen van Bretagne. We mogen met de fiets het binnenplein op en in een hoek staan fietsenrekken. “Nantes profileert zich duidelijk als fietsstad en dat heeft succes. Steeds meer inwoners kiezen voor de fiets en dat heeft onze stad levendiger gemaakt.” De binnenplaats geeft ons een goed beeld van het Middeleeuwse verleden van de stad en vanachter de kantelen valt onze blik op de zongenieters in het parkje voor het kasteel.
fiets-mee-naar-de binnenplaats-kasteel

De bouw van de kathedraal duurde maar liefst 437 jaar

De oude wijk Quartier Bouffay kent nauwe kronkelstraatjes. Nantes is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd, maar toch zijn veel sierlijke huisjes uit vervlogen tijden gespaard gebleven. We moeten even in de pedalen naar de wat hoger gelegen kathedraal. De bouw vanaf 1434 duurde maar liefst 437 jaar! Gaat de Sagrada Familia in Barcelona dit record breken? In de kerk voelen wij ons nietig onder de hoge gewelven. Met ruim 37 meter is het dak hoger dan de Notre Dame in Parijs.

De rue Crébillon met de chique winkels lijkt op een VIP-loper naar de opera. Fietsers en voetgangers moeten deze straat delen, net als in meer straten in het autovrije centrum. In Amsterdam zou dit leiden tot confrontaties en ordinaire scheldpartijen. Hier in Nantes gaat het allemaal probleemloos, ondanks dat de fietsers er toch flink de vaart in hebben door de aflopende straat. Trendy Nantes laat zich zien op de fiets, maar ook een fietsende non, compleet met helm, zoeft ons tegemoet.
nants-veloparade-velocity-2015-3

De fonteinen op de Place Graslin voor de opera lijken ons te begroeten met het spel van het dansende water. De kelners zijn druk in weer met buiten zetten van de tafeltje en stoeltjes. In de lunchtijd zit het hier vol.

uitzicht-terras-voor-opera-foto-p-gerard

Aan de overkant blinken de gebouwen van La Fabrique

We dalen af naar de Loirekade. Aan de overkant van het water blinken de gebouwen van La Fabrique. De groene lijn geeft aan dat we de Pont Anne de Bretagne over moeten naar het eiland, maar we besluiten hier even een uitstapje te maken langs de rechteroever van de Loire. Een deel van deze kade kent een dieptepunt uit de Franse geschiedenis. Hier werden de slaven gelost, verhandeld en opnieuw geladen. Met de Mémorial de l’abolition de l’Eslavage geeft Nantes deze misstanden toe door te herdenken dat de slavernij werd afschaft. Bij de opening waren diverse Afrikaanse leiders en donkere Franse voetballers aanwezig. Aan een ander tijd van maritieme verleden herinnert de onderzeebootjager Maillé Brézé uit de jaren ’50 uit de vorige eeuw. Het overgrote deel van de ruimte op het schip werd in beslaggenomen door de stoomketels en de machines. De matrozen zaten opgepropt in krappe ruimtes zonder daglicht. Het museumschip is nog geheel in de oude staat.

Reis om de wereld in 80 dagen

Aan de oever van de Loire kwam in 1828 Jules Verne ter wereld. Zijn fantasieën werden in een indrukwekkend aantal gevallen ook nog eens werkelijkheid. De verfilming van zijn boek “Reis om de wereld in 80 dagen” uit 1956 met David Niven in de hoofdrol werd een kaskraker. De productie draaide vele maanden achter elkaar in de Nederlandse bioscopen.

Een markante villa op een klif langs Loire herbergt het Musée Jules Verne. Op het toegangshek is een grote wereldbol aangebracht.

Met fietsen en al gaan we aan boord van de navibus voor een klein boottochtje over de Loire naar het voormalige vissersdorpje Trentemoult. De bontgekleurde huisjes met de nostalgische reclames op de muren doen ons wanen in de wereld van Anton Pieck, maar dan wel op z’n Frans.

De plaatselijke kerkklok laat het Angelusgebed galmen over de daken. Het signaal voor de lunch. Het is lastig kiezen uit de rij van restaurants op kade. La Reine Banche (de witte koningin) was in 1981 het decor voor de gelijknamige film. We kiezen voor een Bretons menu met galettes van boekweitmeel en Cidre bio de Bretagne du domaine de Kervéguen.

Pas op voor de treinsporen

Schuin aan de overkant kijken we uit op de scheepskraan op het Île de Nantes als baken van het verleden. We hebben het eiland in de Loire nu al van drie kanten bekeken. De hoogste tijd om het eiland zelf te verkennen. Het is even oppassen met fietsen tussen de treinsporen op de Quai Président Wilson. Raak niet met je wielen in de sporen! Over sporen gesproken: overal zijn de sporen van de vroegere motor van de economie van nog zichtbaar. Hellingen waarlangs de schepen na de doop met een fles champagne onder het gejammer van scheepshoorns de Loire in gleden zijn nog intact. In deze wereld van vergane glorie floreert de Hangar à Bananes. Hier werden de bananen uit de Franse Antillen gelost. Nu is het een rij van trendy bars,terrasjes, eethuisje, galeries Voor de liefhebber is hier ook een discotheek. Een unieke compositie: zo zou je dit deel van Île de Nantes kunnen samenvatten. Twintig jaren aan gedurfde innovatie hebben het eiland gemaakt tot wat het nu is. De naam Quartier de la Création (district van de schepping) duidt op een kruispunt van cultuur, technologie en economie. De nieuwe school voor architectuur, de academie voor schone kunsten en de opleiding voor vormgevers ontvangen hier dit najaar 4000 studenten.

Laboratorium der kunsten

Naast de oude bedrijfshallen staat de hypermoderne La Fabrique dat zich een laboratorium der kunsten noemt. Het biedt onder ander ruimte voor “mixed-media muziek”.

Voor ons is de absolute blikvanger de Machines de l’Île:ook weer een uitdagend artistiek project. Geboren uit verbeelding. De ontwerpers hebben zich laten inspireren door de grootmeesters Leonardo da Vinci.

 

 

We nemen plaats in een gondeltje onder een reuzenreiger met een spanwijdte van acht meter en maken daarna een ritje op een reuzenmier. Ondertussen liggen de zonliefhebbers te bruinen op het strand aan de rivier.

Wij voelen ons slechts tuinkabouters

Een oorverdovend trompettergeschal klinkt. Vanachter de hallen komt een 18 meter hoge olifant op ons af. Dierenbeschermers vinden dat olifantenritjes verboden moeten worden. Een olifant is oersterk, maar de rug van deze woudloper is niet geschikt voor het vervoer van mensen, De mega-olifant van Nantes draagt wel 50 mensen. De slurf gaat omhoog naar onze richting. We verwachten niet dat deze mechanische olifant kan spuiten, maar ineens krijgen we de volle laag. Het publiek om ons heen spurt uiteen.
olifant-ille-de-nantes-foot-j-do -billaud

Het loire-strand biedt een oplossing om onze kleding te laten drogen. Nantes biedt veel groen. De Jardin des Plants bij het station is zo als het past in Nantes speels aangelegd. Wij voelen ons slechts tuinkabouters ons wij onder een reuzenbank doorkomen.
tuinkabouters-onder-de-reuzenbank-in-ardin-des -plantes-s-menoret

Als bewijs dat Nantes een fietsstad is, komen we in de Véloparade terecht: een bonte stoel van verschillende types fietsen onder begeleiding van vrolijke muziek. Diverse deelnemers hebben zich feestelijk uitgedost.
veloparade-nantes

Driedimensionale kunst

Vlak voor het einde van onze fietstocht door Nantes krijgen we nog een architectonisch toegiftje: Het sierlijke torentje van LU: onvervalste art Deco. Jarenlang stond hier de koekjesfabriek LU. Er waren oorspronkelijk twee torentjes maar na de sluiting van de fabriek is dit het enige overgebleven exemplaar. Sinds de eeuwwisseling is LU een centrum van muziek, dans, theater en driedimensionale kunst. Je kunt hier ook uitstekend eten, had Bénédicte ons meegeven, maar onze blik van vanmorgen op de stoeltjes op de Place Graslin trekken ons naar Brasserie Cigale. Niet veel latere zitten we achter een muscadet voor een passende afsluiting van onze fietsdag in Nantes.

Brasserie Cigale

Brasserie Cigale

Een fijn glaasje muscadet

Een fijn glaasje muscadet

Nantes

Nantes heeft een rijk verleden als hoofdstad van Bretagne, maar in 1532 werd Bretagne door Frankrijk ingelijfd. Volgens de bestuurlijke indeling ligt Nantes nu niet meer in de regio Bretagne, maar de inwoners voelen zich nog altijd onvervalst Breton. Als onmiskenbare herinnering staat nog altijd het Kasteel van de hertogen van Bretagne Château des ducs de Bretagne) aan de rand van de oude stad. In 1598 werd in dit kasteel het Edict van Nantes gesloten dat een einde moest maken aan de godsdienstoorlogen in Frankrijk. Nantes bevestigde hiermee haar karakter als tolerante stad. Niet zo tolerant was Nantes voor slaven, want tot het uitbreken van de Franse Revolutie in 1793 was de haven een belangrijk centrum van de slavenhandel. Een onschuldiger product was de Loire-wijn, die vanuit Nantes naar Amsterdam werd verscheept. De belangrijkste activiteit van Nantes was de scheepsbouw. Meer dan 60.000 inwoners vonden werk op de scheepswerven, maar daar kwam in tweede helft van de vorige eeuw steeds meer de klad in. De zeeschepen werden steeds groter en de Loire was ongeschikt voor de huidige generatie oceaanreuzen.

Slechts een derde van de bewoners is ouder dan 40

Studenten bepalen nu voor een belangrijk deel het stadsleven. 36% van de inwoners is jonger dan 25. Slechts een derde van de bewoners is ouder dan 40 jaar. Nantes is hiermee een van de jongste steden van Frankrijk. Ook het stadsbeeld is de laatste decennia aanzienlijk verjongd. Industriële monumenten hebben een nieuwe, eigentijdse functie gekregen.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg eerst de auto ruim baan. Een zijarm van de Loire en een deel van de rivier de Erdre werden gedempt ten behoeve van twee verkeersaders door de stad. Inmiddels is het autoverkeer van de Cours des Otages geweerd om ruimte maken voor de tram, de fietser en de voetganger.

Ook op de Cours Franklin Roosevelt heeft het autoverkeer sterk moeten inbinden. Doorgaand autoverkeer over deze voormalige verkeersriool is niet meer mogelijk. In de oude stad zijn grote delen autovrij. Andere straten zijn alleen toegankelijk voor automobielen met een vergunning.

Het hedendaagse Nantes heeft 290.000 inwoners. Het grootstedelijk verband Métropole Nantes kent 600.000 inwoners. Nantes is de vijfde snelst groeiende stad van Frankrijk.

De tram in Nantes

Wat in het straat beeld van Nantes onmiddellijk opvalt is de tram. Net als in de meeste Franse steden was er ooit een tramnet, maar dat verdween na de Tweede Wereldoorlog om de auto meer ruimte te geven. In 1985 keerde de tram terug in Nantes. De voormalige hoofdstad van Bretagne was hiermee pionier in Frankrijk. Het bleek al snel een succes. Andere steden in Frankrijk, zoals Grenoble, Bordeaux, Tours, Orléans en ook Parijs volgden het voorbeeld van Nantes. Inmiddels is de tram niet meer weg te denken uit het straatbeeld en bedraagt het tramnet meer dan 40 kilometer. Dagelijks stappen ruim 200.000 passagiers in de tram.

Fietsen in Nantes

Nantes Métropole heeft 495 kilometer aan fietspaden en fietsroutes. Er is een gedrukte fietskaart met alle routes. Deze kaart is ook digitaal en kan eveneens gebruikt worden als routeplanner. www.geovelo.nantesmetropole.fr

Fietsenverhuur

Détours de Loire – Nantes
Deze organisatie heeft uitgifte- en inleverpunt op diverse plaatsen langs de Loire.
Gare Routière – quai Baco (800 meter van het station)
F-44000 Nantes
+33-240487537
detoursdeloire.nantes@orange.fr

www.locationdevelos.com

Verhuur van stadsfietsen (site alleen in het Frans): http://www.velos-nantes.fr

Andere fietsenverhuurder en praktische informatie over fietsen in Nantes (alleen in het Frans):
www.nantes-tourisme.com/nantes-velo-infos-pratiques-122378.html

Stadsgidsen, ook op de fiets www.greeters-nantes.com

Op weg naar Nantes

Nantes ligt aan de Loire niet ver van de monding in de Atlantische Oceaan. De stad ligt op op 883 autokilometers van Amsterdam. Air France vliegt 3 keer per dag van Schiphol op Nantes. Een comfortabele en handige reis is met flitstreinen: de Thalys van Nederland naar Lille, daar even een café crême drinken op het plein voor het station en vervolgens met de TGV direct naar het centrum van Nantes.

 

 

Géén problemen met files en tolgelden. Lekker ontspannen met onderweg een hapje en een drankje. Laptop open op het tafeltje voor je. Het Franse landschap schiet voorbij. Het autoverkeer op de snelwegen lijkt slechts langzaam voort te kruipen. Er zijn diverse aanbieders van treintickets, maar alleen Voyages-SNCF van de nationale spoorwegmaatschappij van Frankrijk heeft de voordeligste aanbiedingen voor de TGV. De Thalys stopt in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. www.voyages-sncf.com

Eten en drinken

Een scala aan leuke cafeetjes, terrasjes en eethuisjes vind je in de nauwe straatjes van het Quartier Bouffay. Tussen de traditionele Bretonse crêperies tref je de keukens uit zowat de gehele wereld aan. Op veel plaatsen in Frankrijk is het ‘s avonds uitgestorven, maar hier gaat het leven door tot diep in de nacht.

Ook in de straatjes en pleintjes in de omgeving van de Place de la Bourse is het ‘s avonds gezellig.

Door de vele studenten is het prijspeil laag. Nantes is aanzienlijk goedkoper dan veel andere Franse steden. Trendy gelegenheden zijn:

Café Cult’, in het Quartier Bouffay
Met vaak live muziek, exposities en in het seizoen oesters. 2 Rue des Carmes, Nantes, www.cafe-cult.com

Le bar du Lieu Unique, in de voormalige koekjefabriek van LU. Quai Ferdinand Favre, Nantes, www.lelieuunique.com

Le Café de la Branche, Bij de grote olifant op het Île de Nantes, Parc des Chantiers Bd Léon Bureau, http://www.lesmachines-nantes.fr/en/machines-de-l-ile/gift-shop-cafe/

bars in de “Hangar à bananes” Een rij hippe bars, diverse eethuisjes en een discotheek. Op het Île de Nantes. 21, Quai des Antilles, www.hangarabananes.com

Voor de fijnproevers in een uniek sfeertje

Brasserie La Cigale

Deze prachtig gedecoreerde brasserie was ooit het hoofdkwartier van de surrealisten en deze sfeer is nooit verdwenen. Het vermaarde etablissement lijkt op een museum. De bediening gebeurt in stijl. Je kunt er genieten van voortreffelijke Fruit de Mer. De zee is immers niet ver. Ook het terras met uitzicht op de opera is aangenaam.
4 Place Graslin
www.lacigale.com

Les Chants d’ Avril

Je verwacht dit restaurant niet in een beetje achteraf straatje niet ver van de voormalige koekjesfabriek LU. Is een soort gemoedelijke huiskamer uit vervlogen tijden. Met een collectie gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Christophe en Véronique zorgen voor een verassingmenu met heerlijke muscadet uit de streek
2 rue Laënec
www.leschantdeavril.fr

Overnachten

Hotel Des 3 Marchands***

Een prettig hotel met vaak aantrekkelijke aanbiedingen vanaf € 45,-. Centraal gelegen op 5 minuten van het Quartier Bouffay
26 rue Armand Brossard
F-44000 Nantes
+33-2-40 47 62 00
www.hotel3marchands.com

 

 

Hotel de France Océania****

Kamers vanaf € 75, –
Een prachtig en comfortabel Art Deco hotel. Onlangs geheel gerenoveerd. Om de hoek van de Opera en Brasserie La Cigale.
24 rue Crébillon
F-44000 Nantes
+33-2-20 73 57 91
www.oceaniahotels.com/h/hotel-oceania-hotel-de-france-nantes/

Er zijn ook eenvoudigere hotels met aanbiedingen.

Nantes Camping*****

De fraaie stadscamping van Nantes is onlangs geheel gerenoveerd. Toch is deze camping met vijf sterren niet duur. Een fortait cyclo-pieton (2 fietsers of wandelaars met een klein tentje) kost in het laagseizoen € 9,50, in het middenseizoen €12,90 en in het hoogseizoen € 14,90. De tentplaatsen zijn achteraan op een zeer rustig deel. Overigens is ook de rest van de camping rustig. Vlakbij de tentplaatsen is sanitair. De camping is 4,5 km ten noorden van het station en is bereikbaar via een fietsroute.

Wil je naar het centrum, dan kun je vanaf de camping ook tram 2 nemen naar het centrum. De halte bij de camping is Morrhonnière-Petit Port. Vlakbij de camping zijn winkels en restaurants. www.nantes-camping.fr

Office de Tourisme Nantes-Metropole

Nantes Tourisme

9 rue des Etats
44000 Nantes
Frankrijk
Telefoon: +33-892464044

www.nantes-tourisme.com
www.lavoyageanantes.fr

Frans Verkeersbureau Atout France: http://nl.rendezvousenfrance.com/

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.