Lille

De Noord-Franse stad Lille, wordt ook wel Rijsel genoemd, ligt vlak onder de Frans-Belgische grens en is daardoor gemakkelijk en snel te bereiken. Lille is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen en van de regio Nord-Pas-de-Calais. De plaats wordt ook wel het Parijs van het noorden genoemd door haar culturele hoogtepunten en hoogwaardige winkelaanbod. De stad biedt je een kijkje in de Vlaamse en de Franse cultuur. Lille is vooral bekend van de Brocante markt.

Grand place in Lille

Grand place in Lille

Reizen naar Lille

Doordat Lille relatief dichtbij Nederland ligt is de stad een prima bestemming voor een citytrip of een tussenstop op weg naar Zuid-Frankrijk. Je bereikt Lille met de trein, het vliegtuig of per auto. Het verkeersbureau van Lille voorziet je van informatie hoe er met de auto of met de trein te komen. Kijk voor meer informatie over reizen naar Lille op de website van Lille Tourism.

Met de trein naar Lille

De reis naar Lille is uiterst comfortabel wanneer je de hogesnelheidstrein neemt. Binnen 2 uur en 40 minuten reis je van Amsterdam, via Brussel, naar Lille. Op werkdagen rijdt de trein twee keer per dag dus je kunt weg wanneer je wilt. Lille is door de korte reisafstand een geschikte citytrip vanuit Amsterdam. De trein brengt je snel in het hart van de stad en tickets zijn beschikbaar vanaf €29.

De snelle verbinding tussen Amsterdam en Lille wordt uitgevoerd door Thalys in samenwerking met NS International. Je kunt dus service van hoge kwaliteit verwachten. Lille wordt ook wel het Parijs van het noorden genoemd door haar culturele hoogtepunten en hoogwaardige winkelaanbod. De stad biedt je een kijkje in de Vlaamse en de Franse cultuur. Vanuit Lille kun je met de trein nog door reizen naar andere iconische steden.

Met de auto naar Lille

Lille ligt op zo’n 290 kilometer van Amsterdam en is dan ook prima met de auto te bereiken. Parkeren doe je in het centrum zelf op de losse parkeervakken of in de verschillende parkeergarages. Het parkeertarief is, afhankelijk van de zone, € 1,30 tot € 1,60 per uur. Hiernaast zijn er zeven parkeerplaatsen buiten het centrum (Porte d’Arras, Porte des Postes, CHRB Calmette, Saint Philibert, Les Près, Triolo, 4 Cantons) met een gratis metro- of pendelbusverbinding naar het stadscentrum.

Vliegtickets naar Lille

Zowel KLM als Air France vliegen op de luchthaven Aéroport de Lille. Het internationale vliegveld ligt op ongeveer 10 kilometer van het centrum. Met de pendeldienst reis je in 20 minuten van het vliegveld naar het centrum van de stad. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Lille. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Beste tijd om te reizen naar Lille

 

 

Hotels in Lille

In Lille heb je de keuze uit vele soorten accommodatie; hotels, gastenkamers, appartementen of gites. Op de website van het verkeersbureau van Lille vind je alle informatie. Volgens Booking.com zijn er zeker 165 hotels in Lille. Ontdek de accommodatie mogelijkheden met onze tips.

Bezienswaardigheden in Lille

Lille heeft een rijke historie; het behoorde bij Vlaanderen, Bourgondië en Spanje, voordat het uiteindelijk Frans werd. Dit verleden is terug te zien in de architectuur van Lille. Bezoek de Grand Place, La Viellie Bourse, Le Vieux Lille (de oude stad), La Citadelle of een van de musea in Lille. Een groot gedeelte van deze bezienswaardigheden in Lille en pleinen liggen dicht bij elkaar in het centrum van de stad en zijn perfect te bezichtigen tijdens een stadswandeling.

Lille Frankrijk

Het charmante stadscentrum van Lille

Musea in Lille

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de verschillende musea in Lille.  Zo kun je bijvoorbeeld het geboortehuis van Charles de Gaulle bezoeken, het textielmuseum, het verzetsmuseum of het openluchtmuseum. In Lille kunnen de kunstliefhebbers ook terecht in het Museum van de Schone Kunsten, een van de grootste kunstmusea van Frankrijk, of het LaM, waar een bijzondere collectie moderne kunst van onder andere Braque, Kandinski en Picasso te bewonderen valt. Bij het verkeersbureau in Lille vind je alle informatie over de musea in Lille. In 2004 was de stad samen met Genua de culturele hoofdstad van Europa.

Palais des Beaux-Arts

Het Musée de Palais des Beaux-Arts van Lille wordt beschouwd als het tweede algemene museum van Frankrijk, na het Louvre in Parijs. Het museum heeft dan ook een indrukwekkende collectie met werken van onder andere Rubens, Van Dyck, Goya, Delacroix en Rodin, waarbij de nadruk van de collectie ligt op de Europese schilderkunst en de Franse schilderkunst uit de 19e eeuw. Hiernaast bezit het museum een belangrijk prentenkabinet, met onder andere tekeningen van Rafaël, een beeldengalerij en een collectie 17e en 18e eeuws keramiek.
Het monumentale gebouw waarin het museum is gevestigd, is een typisch voorbeeld van de monumentale architectuur van eind 19e eeuw.

 

Musée de Palais des Beaux Arts de Lille

Musée de Palais des Beaux Arts de Lille

LaM

Het prestigieuze LaM is een van de grote musea van moderne kunst in Noord-Europa. In de collectie bevinden zich werken van Braque, Kandisky, Klee, Léger, Miro, Modigliani en Picasso. Hiernaast bezit het LaM de grootste collectie art brut in Frankrijk, met onder meer Corbaz, Forestier, Lesage en Wölfli.

Maison Natale Charles de Gaulle

De Franse militair en politicus Charles de Gaulle, later bekend als Generaal De Gaulle, vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Slag bij Verdun, was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van de Franse regering in ballingschap te Londen en werd de eerste president van de Vijfde Republiek. De Gaulle werd op 22 november 1890 in Lille geboren. Zijn geboortehuis aan Rue Princesse werd later een museum met enkele persoonlijke voorwerpen van De Gaulle.  Het eind 19e eeuwse interieur is bewaard gebleven, waardoor je een mooi inkijkje krijgt in het leven van de Noordfranse industriële bourgeoisie.

Museum van de Hospice Comtesse

In het hart van Vieux Lille ligt het Musée de l’Hospice Comtesse. Het hospitaal dat in 1237 werd gesticht door de gravin Jeanne de Flandre is tegenwoordig het decor voor een collectie schilderijen, wandtapijten, houten sculpturen en porselein. In het museum bezoek je onder andere de voormalige Salle des Malades (ziekenzaal), de kapel en een medicinale tuin.  In de zalen wordt allerlei kunstnijverheid getoond, van houtsnijwerk, schilderijen, meubels tot wandtapijten.

Musée de l’Hospice Comtesse

Musée de l’Hospice Comtesse

Musée des Canonniers Sédentaires de Lille

Het Musée des Canonniers Sédentaires de Lille is gevestigd in het oude Urbanistenklooster. In het museum vertellen duizenden objecten over de verdediging van de stad Lille: geweren, steekwapens en de twee befaamde Gribeauval-kanonnen die door Napoleon Bonaparte aan de kanonniers werden geschonken.

Roubaix, Musée d’Art et d’Industrie

In het adembenemende art-decozwembad in Roubaix, nabij Lille, is tegenwoordig het Musée d’Art et d’Industrie gevestigd. De collectie omvat de toegepaste kunsten, waaronder textiel en keramiek, schilderkunst en beeldhouwkunst. Het museum is vanuit het centrum van Lille eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.

Rondleidingen in Lille

Dagelijks worden er om 15uur Franstalige rondleidingen door het Oude Lille gegeven, en iedere zaterdag Engelstalige rondleidingen om 10u15. Meer informatie en reserveren via het verkeersbureau van Lille. Er zijn echter nog meer mogelijkheden, zoals een city tour per luxe touringcar of een stadswandeling met gids, langs alle hoogtepunten van Lille.

Evenementen in Lille

In Lille vinden jaarlijks enkele grote evenementen plaats zoals het tweedaagse stripfestival Lille Comics Festival in het eerste weekend van november. De Braderie van Rijsel die jaarlijks plaatsvindt in het eerste weekend van september is de grootste rommelmarkt van Europa en trekt jaarlijks één à twee miljoen bezoekers. Het NAME festival – Nord Art Musiques Electroniques – staat in het teken van de electrocultuur met optredens van verschillende DJ’s. Vanaf eind november tot eind december is de stad in kerstsfeer gehuld tijdens de Marche de Noel, de kerstmarkt.

Eten in Lille

In Lille geniet je van de Franse keuken bij de vele pittoreske restaurantjes. Maar je kan er ook authentiek Vlaams uit eten gaan. Lille biedt een keur aan restaurants, waarbij de regionale keuken en producten de boventoon voeren. Bij het verkeersbureau van Lille vind je een overzicht van alle restaurants in Lille, variërend van eenvoudige bistro’s tot gastronomische restaurants.
Lille Frankrijk Aniek Rooderkerken 5

Nachtleven in Lille

Dankzij de aanwezigheid van de universiteit in de stad, heeft Lille een levendig uitgaansleven. Je vindt er talloze cafés en trendy bars. Omdat Lille lange tijd aan Vlaanderen toebehoorde, vind je er vele cafés waar je naast wijn ook speciaalbieren kan drinken.

Blijf op de hoogte van Lille

Blijf op de hoogte van Lille met onze onze inspirerende nieuwsbrief vol Lille tips!

5 Tips van het verkeersbureau van Lille

Om je verblijf in Lille goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau je de volgende vijf tips

  • Op Booking.com vind je voordelige en goede hotels
  • Beklim het Belfort en geniet van een prachtig uitzicht over Lille
  • Snuffel rond in een van de vele kraampjes op de markt in La Vieille Bourse
  • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Lille.
  • Gebruik de Lille Citypass voor veel voordeel!

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Lille om in de vakantiestemming te komen!

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Lille

Office de tourisme et des congrès de Lille

Place Rihour - BP 205
59002 Lille
Frankrijk
Telefoon: +33359579400
URL: http://www.lilletourism.com


Twitter: https://twitter.com/Lilletourism
Facebook: facebook.com/Lilletourism

 

Neem contact op met Verkeersbureau Lille

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Lille