Breng een bezoek aan veelzijdig Burgers’ Zoo in Arnhem

Burgers’ Zoo is een dierentuin met een ongekende diversiteit. Begrippen als bush, desert, ocean en mangrove zijn inmiddels tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Contributor Royan bracht weer een bezoek aan deze dierentuin die al 100 jaar in Arnhem gevestigd is.

Een vrolijke Aziatische olifant

 

Ecodisplay’s

Al ruim voor de Tweede Wereldoorlog was de zienswijze van de oprichter van het park, Johan Burgers, dat dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat moesten leven. Dat is fijn voor de dieren, en mooi voor de bezoekers die daardoor een intense beleving krijgen. Dit leidde in 1988 uiteindelijk tot de opening van de allereerste, in de wereld unieke, ecodisplay: een overdekt stukje tropisch regenwoud met planten en dieren, met de juiste temperatuur en vochtigheid. De Bush was geboren. In de jaren erna volgden nog meer ecosystemen.

Vier generaties directeuren sinds 1913

 

Lees ook dit artikel: Het Nationaal Ereveld Loenen

 

Ondoordringbaar oerwoud

Wanneer je de Bush binnenstapt, bevind je je ineens in een heel andere wereld. Alles beslaat. Ik heb zelf jarenlang in en nabij de jungle gewoond, en ik kan beamen dat de geur, de warmte, de vochtigheid en de geluiden wel heel erg dicht in de buurt komen van hoe het in het wild is. Je ziet vogels van boom tot boom vliegen, in vrijheid. Maar ook kaaimannen, schildpadden, aardvarkens en capibara’s kom je tegen in een decor dat bestaat uit een dichte groene begroeiing en watervallen.

Een capibara en schildpadden

Je maakt een wandeling door een tropisch bos, waarbij je de keuze hebt om op verharde paden te blijven of om daar juist vanaf te wijken. Bij de opening 35 jaar geleden was dit stukje ecosysteem spectaculair te noemen, en dat is het nog steeds.

Wandelen door de Bush

 

Onherbergzame rotswoestijn

In de jaren 90 volgde een ware, overdekte rotswoestijn. Hier waan je je op het Amerikaanse continent, terwijl hoge cactussen en Joshua-bomen je waarschuwen voor de onherbergzaamheid van het landschap. In de grottengang ernaartoe kun je dieren ontdekken die in het donker leven.

Woestenij

In het daglicht paraderen pekari’s terwijl gieren je van een afstandje in de gaten houden. Ratelslangen (achter glas) doen alsof ze slapen terwijl ze iedere beweging volgen met hun ogen. Het beeld van de woestijn is compleet. Het is er warm en ruim opgezet waardoor de natuur feitelijk haar gang kan gaan.

Deze ratelslang is alert

 

De tropische oceaan

Toen in het jaar 2000 de tropische Ocean werd geopend, ging mijn fanatieke duikershart wat sneller kloppen. Na duizenden duiken in vele zeeën en oceanen, waarbij ik ontelbaar veel onderwaterfoto’s heb kunnen maken, keek ik er naar uit om tussen het onderwaterleven door te lopen. Ik was niet teleurgesteld toen ik Europa’s grootste koraalrif ontdekte. Sindsdien ben ik er heel wat keren met hetzelfde plezier terug geweest. Je begint aan de oppervlakte, langs een strand, bij een lagune. Daarna ga je de diepte in. Licht en kleuren komen je tegemoet terwijl je door de gangen van het aquarium loopt. Voor ieder raam zou je willen blijven staan om al die zwemmende wezentjes te kunnen bewonderen. Een paar duikers waren van binnen het glas aan het reinigen. Een grote ruimte met metershoog glas biedt uitzicht op een bodem waar een wrak op ligt. Haaien zwemmen gestaag voorbij terwijl een reuzentandbaars zich zonder vrees tussen deze roofvissen begeeft.

Duikers aan het poetsen

Wat verder heb je de ultieme onderwaterervaring. Je loopt dan in glazen tunnels terwijl overal om je heen vissen over en voorbij zwemmen. Prachtige roggen zweven hier sierlijk over je heen terwijl je alleen maar gebiologeerd kunt toekijken. ‘Le monde du silence’ zoals duikpionier Cousteau het noemde, is ineens een universum waar je deel van uitmaakt.

Verwondering onder water

 

Uitstapje naar Belize

In het heuvelachtige landschap van de dierentuin is in 2017 de Mangrove geopend. Al bijna 35 jaar beheert Burgers’ Zoo een steeds groter wordend natuurgebied in Belize. Een deel daarvan is mangrovebos. Hier in Arnhem, zie je meteen de vele wenkkrabben op het strand terwijl kleurige vlinders ongestoord om je heen fladderen. Het is er Caribisch warm en in het water kun je zeekoeien ontdekken. Ze hebben het zo goed dat ze zelfs een jong op de wereld hebben gebracht. Ook zijn er wat vogeltjes die je af en toe hoort fluiten. De inrichting doet tropisch en Caribisch aan en het lijkt erop dat mens en natuur in harmonie leven.

Een echte mangrove

Savanne

Een dierentuin is geen dierentuin zonder olifanten, giraffen, neushoorns, tijgers of leeuwen. Die zijn er ook in Burgers’. Een parkachtig en ruim opgezet landschap biedt ruimte aan dieren van de savanne. Zebra’s en antilopen zijn hier gelukkig tussen de andere soorten.

Moeder zebra met haar jong

Een flinke kolonie neushoorns rolt regelmatig in de modder tot groot vermaak van het publiek, terwijl cheeta’s en leeuwen de andere kant van de Safari bewonen.

Een kolossale rhinoceros

 

Rimba

Aan de oostzijde van de zoo leven de apen, zowel in de Rimba als in het Park. Gorilla’s uit westelijk Afrika lijken te poseren voor al die mensen die naar ze kijken. In andere verblijven zitten, liggen, hangen en spelen chimpansees, gibbons of makaken. De neusberen en stokstaartjes wonen ook daar in de buurt. En indien je dan nog steeds niet genoeg gezien hebt, dan kun je naar de pinguïns, wallaby’s, varanen, papegaaien, otters, prairiehonden of pelikanen. En dan nog heb je nog steeds niet alles gezien!

Een onverstoorbare gorilla

Plouf

Omdat hulphond Plouf ook van de partij was tijdens het bezoek, hebben we de katachtigen (tijgers, leeuwen, cheeta’s) niet bezocht. Onder voorwaarden zijn hulphonden welkom bij Burgers’, maar je moet wel een afweging maken tussen de belangen van de dieren in het park, die van de hond en die van het baasje. De katachtigen zijn gewend geraakt aan de aanwezigheid van mensen, maar worden onrustig van honden. Dus hebben we die wijselijk met rust gelaten. Plouf genoot het meest van de neushoorns. Daar bleef ze heel lang gefascineerd naar kijken. De duikers in het aquarium vond ze maar vreemd en die roggen die over haar heen zwommen vond zo in het begin ook niet heel erg fijn. Maar het wende snel.

Plouf in het oerwoud

 

Verwonderend

Met 45 hectare aan habitats voor dieren is Burgers’ Zoo een populaire bestemming voor alle leeftijden, zowel in de zomer als in de winter, bij mooi weer en slecht weer. Er lopen veel bezoekers rond met flinke camera’s en reusachtige lenzen. Dat is niet voor niets. De dierentuin is gewoonweg mooi. Naast het feit dat het welzijn van de dieren voorop staat, is de zoo ook actief op het gebied van educatie, natuurbehoud en onderzoek.

Alles bij elkaar is en blijft Burgers’ Zoo iedere keer verwonderend. Zelf verheug ik mij nu al op het volgende bezoek.

Waterval in de Bush

 

 

 

 

Comments are closed.