Dwars door het Nationaal Park van Guadeloupe

Guadeloupe is een Frans overzees departement in de Caraïbische Zee. Het bestaat uit een archipel van eilanden aan de noordkant van de Bovenwindse Eilanden. Met Guadeloupe wordt vaak het hoofdeiland bedoeld, dat eigenlijk bestaat uit 2 door een smalle zeestraat gescheiden eilanden: Basse-Terre en Grande-Terre. Een kwart van Guadeloupe is beschermd natuurreservaat genaamd Nationaal Park Guadeloupe.

Mijn favoriete eiland is Basse-Terre vanwege de kleinschaligheid, de oneindige stranden, de indrukwekkende tropische natuur en de adembenemende uitzichten. Al dat kom je tegen tijdens een leuke roadtrip dwars door het nationale park van Guadeloupe via de route de la Traversée.

Doorkruisen

Deze route is een goed onderhouden weg van 17 kilometer tussen de plaatsjes Pointe Noire en Petit Bourg. Inclusief duidelijke bewegwijzering. De Route de la Traversée, zoals de naam al doet vermoeden, doorkruist Basse-Terre. Het is een prachtige rit door de weelderige natuur, vooral tijdens de bloeiperiodes van de flamboyante bomen van april tot en met augustus.

Ik verbleef in het Langley Resort Fort Royal en startte mijn avontuur via een mooie kustroute die me in 25 minuten naar Pointe Noire leidde. Hier verliet ik de kust en door de tropische bossen steeg ik in mijn comfortabele huurauto richting de Col des Mamelles op 686 meter hoogte. Daarna daalde ik af richting Petit Bourg, met onderweg regelmatige stops voor een wandeling én een verfrissende plons in een wonderschone waterval.

Wandelen en water

Cascade aux Ecrevisses – oftewel waterval met rivierkreeftjes – is een idyllisch kleine waterval in de jungle die uitmondt in een heel mooi bassin. Vanaf de parkeerplaats is de waterval drie minuten lopen over een verhard pad. Waar je mag parkeren langs de weg staat duidelijk aangegeven en bij de parkeerplekken vind je een leuk koffietentje met kunstzinnige souvenirs.

Wil je dieper de jungle in wandelen, stop dan onderweg bij La Maison de la Forêt. Hier vind je een expositiecentrum over de natuur en starten diverse wandelpaden.

 

Lees ook dit artikel: In de voetsporen van Napoleon

 

Hop, naar Guadeloupe

Na een dag vol indrukken en verkregen liefde voor de natuur kwam ik weer aan in het Langley Resort Fort Royal. Een prima hotel om te verblijven en ook een goede uitvalsbasis om de natuur, de fijne restaurants en de prachtige stranden in de omgeving te ontdekken.

 

Guadeloupe is makkelijker te bereiken dan je zou denken. Met Air Belgium vlieg je er rechtstreeks vanaf Brussel naartoe. De verbinding vanaf Amsterdam via Parijs met KLM/Air France is ook prima. En mocht je bij de Cariben aan het eilandhoppen zijn; vanaf het Franse deel van Sint-Maarten is er een comfortabele vlucht van slechts 50 minuten. Ga ook op ontdekkingsreis op Guadeloupe!

Met dank aan Sunnycars

 

 

 

 

 

Comments are closed.