In de voetsporen van Napoleon

Wanneer je vakantie aan het vieren bent op het prachtige Corsica, breng dan vooral ook een bezoekje aan de havenstad Ajaccio en treed in de voetsporen van Napoleon meldt Fred.

Ajaccio

Ajaccio is de grootste stad op het Franse eiland Corsica en tevens de hoofdstad. Met ongeveer 70.000 inwoners ligt het aan de westkust van de gelijknamige baai.

Het is de geboortestad van de Franse keizer Napoleon Bonaparte en zijn broer Lodewijk Napoleon, koning van Holland. Je kunt onmogelijk om de Franse keizer en zijn familie heen. Standbeelden zijn niet te missen en je kunt ook speciale wandelroutes volgen.

De familie Bonaparte stamt oorspronkelijk uit Genua, maar was vanaf eind 15e eeuw actief op Corsica. Het okergele familiehuis met de groene luiken staat in een smal straatje in de oude stad. Hier werd Napoleon Bonaparte in 1769 geboren, een jaar na de aansluiting van Corsica bij Frankrijk. Vandaag de dag fungeert het huis als een nationaal museum over de geschiedenis van de keizer en zijn familie op Corsica. Er zijn tijdelijke exposities en je ziet er mooie oude meubels.

Aan het eind van een statige laan staat boven op een heuvel een markant beeld van Napoleon met op zijn hoofd de bekende tweekantige hoed. Zijn belangrijkste daden staan in steen vereeuwigd, zoals het invoeren van het burgerlijk wetboek, het oprichten van de universiteit en van de Franse bank.

 

 

Je moet ook echt even de kathedraal Santa Maria Assunta binnen lopen. Napoleon Bonaparte is in dit barokke bouwwerk in 1771 gedoopt.

De as van Napoleon Bonaparte is uiteindelijk in 1861 bijgezet in de Dôme des Invalides in Parijs. Napoleon III had al eerder in Ajaccio een keizerlijke kapel laten bouwen aan het Palais Fesch, als laatste rustplaats voor de familie Bonaparte. Zo liggen hier de ouders van Napoleon en ook kardinaal Fesch, een oom van Napoleon III. Deze kardinaal was een groot kunstverzamelaar en ook hij heeft een duidelijke erfenis achtergelaten in Ajaccio.

Napoleon Bonaparte is altijd van de stad blijven houden, al vertrok hij er al op negenjarige leeftijd. Als volwassen man keerde hij er een aantal malen terug. De laatste keer in 1799 op terugreis uit Egypte.

 

 

 

 

 

Comments are closed.