Estland dat is natuur, cultuur, traditie en toekomst

Estland is een klein land in het noordoosten van Europa op iets meer dan twee uurtjes vliegen. De meest noordelijke van de Baltische staten en door de Finse Golf gescheiden van Finland. Estland is zeer veelzijdig. In een korte tijd kun je hier talloze indrukken opdoen en genieten van de gastvrijheid en de goede restaurants.

Start en eindig je reis in de hoofdstad Tallinn. Ook ideaal voor een korte stedentrip, maar probeer ook een paar dagen de natuur in te gaan.

Tallinn

De stad is verdeeld in een boven- en benedenstad. In het hoger gelegen deel tref je de statige Russisch-orthodoxe kathedraal en het parlementsgebouw. Als Hanzestad beleefde Tallinn gouden tijden. Het oude centrum Vanalinn gelegen in de benedenstad is Unesco-werelderfgoed en is zeer goed bewaard gebleven. Je treft er indrukwekkende kerken, koopmanshuizen, stadsmuren en verdedigingstorens uit de 13de, 14de en 15de eeuw. Naast Russische en Deense invloeden zijn er diverse andere bouwstijlen terug te vinden, zoals de oude Jugendstil panden. Je wandelt door een rijke geschiedenis.

Maar je vindt in deze bijzondere stad niet alleen oude gebouwen. Neem ook een kijkje in Kalamaja, de hipsterwijk van Tallinn. Er staan veel kleurrijke houten gebouwen, die ooit bewoond werden door vissers, maar tegenwoordig vind je hier voornamelijk hippe cafeetjes, leuke winkeltjes en goede restaurants.
Moderne kunst en street art vind je in Telliskivi; een creatieve broedplaats op een voormalig fabrieksgebied niet ver van het centrum en een populaire ontmoetingsplaats voor kunstenaars en moderne kunstliefhebbers, shoppers en restaurantbezoekers.

Kroonjuweel van Telliskivi is het internationale fotografie kunstcentrum Fotografiska Tallinn. Aan de wanden hangt het beste werk van wereldberoemde fotografen in regelmatig wisselende tentoonstellingen. Fotografiska herbergt een café en restaurant waar je zonder museumkaartje ook naartoe kunt. Het restaurant wordt gerund door topchef Peeter Pihel en hij gaat creatief en smakelijk met lokale ingrediënten om.

Eten en drinken

Rataskaevu 16

Ze konden geen originele naam verzinnen, dus kozen maar het adres. Die naam hebben ze niet nodig. Eenmaal hier geweest vergeet je nooit meer het lekkere eten en supervriendelijk personeel. Een menu, zoals in deze tijd een trendy menu hoort te zijn. Een rijke keuze aan veganistische en vegetarische gerechten en je vlees- of visetende vrienden kunnen gerust mee. Adres spreekt voor zich

Al mijn smaakpapillen kwamen tot leven door het hoofdgerecht. In de pan gebakken artisjok met trompetzwam, bulgur, ovengebakken ui, kappertjes, pompoen en een tomatensaus.

Must Puudel

Andere favoriete eetplekjes van mij in de oude stad zijn Must Puudel, vooral overdag. Voor een fijn diner: Lee Restoran en Rado. En zó goed, ik noem het nog een keer: Restoran Fotografiska in de wijk Telliskivi.

Foto’s van Lee Restoran

Slapen in Estland

Hotel Savoy

Een klassiek hotel midden in het oude centrum. Zalige bedden en een prima ontbijt.

Hotel Telegraaf

Een luxe 5-sterren designhotel voor als je wat te vieren hebt of jezelf extra wilt verwennen. Ook hartje oude stad, met een spa als bonus.

L’Embitu Hotel

Een modern hotel net buiten het centrum, maar op loopafstand van de oude stad met prima faciliteiten en een goede sfeer.

De natuur in van Estland

Lahemaa Nationale Park

Huur een auto en ontdek de schitterende natuur van dit nationale park op slechts een uurtje rijden van Tallinn. In deze prachtige omgeving beleefde ik mijn allereerste bogs wandeling onder leiding van een leuke gids met interessante verhalen.

 

 

Nog nooit van gehoord? Ik had dat ook niet, maar voor alles is een eerste keer. De moerassen zijn plaatsen die alle Esten heel dierbaar zijn en al eeuwenlang deel uitmaken van hun cultuur. Een bog is een platte, wijde zool die je onder je schoenen gespt waarmee je op het moeras kan lopen en de natuur niet beschadigt. Mocht je een nachtje in deze omgeving willen overnachten, dan kan dat bij het landhuis Vihula Manor.

landhuis Vihula Manor

Muhu Eiland

Estland telt ongeveer 1.500 eilanden. Je moet echt proberen minimaal een of twee te bezoeken. Ik koos voor Muhu. Ik geef toe, mede vanwege het internationaal befaamde hotel Padaste Manor met het even beroemde restaurant Alexander.

Maar ook het simpele en traditionele eilandleven ervaarde ik op Muhu. Een lunch van gerookte vis in de tuin aan zee van het eenvoudige, maar oprechte restaurant Noodakuur. Aan een houten tafel tussen de trotse eilandbewoners – in dit geval 2 spraakzame lokale vissers – liet ik de tijd stilstaan.

De meer culinaire hoogstandjes kreeg ik die avond in restaurant Alexander. Een restaurant in de internationale top, geen wonder dat er ook zo nu en dan een beroemdheid plaats neemt. Maar nu kookte top chef Diogo Caetano de sterren van de hemel speciaal voor mij.

 

 

Padaste Manor is een hotel waar je eigenlijk nooit meer weg wilt. Hoogstaande service, maar altijd persoonlijk en toegankelijk. Uitstekende kamers met hemelse bedden, een spa, prachtige tuin (vergeet de moestuin niet) en een meertje om aan te relaxen of met een bootje te verkennen. Dat alles in een mooi gerestaureerd landhuis in een prachtige omgeving. En slechts 10 minuten van de veerboot tussen het vasteland en Muhu. Een kort verblijf in Padaste Manor tijdens je reis door Estland is een vakantie in een vakantie.

Natuur, cultuur, traditie, een blik op de toekomst. Historie, hedendaagse kunst en verrukkelijke gerechten van lokale producten. Je krijgt het allemaal in Estland.

Meer foto’s van de Estland trip

subtitel

2eALINEA

 

 

 

 

Comments are closed.