De beste tips voor TEFAF 2016

Maastricht is van 11-20 maart 2016 weer in de ban van kunst & antiek, van private jets & haute couture, tijdens de TFAF leeft de stad op met bezoekers van over de hele wereld. Contributor Aniek is kunstliefhebber en werkte vorig jaar op de TEFAF. Ze heeft voor Verkeersbureaus.info de beste tips voor TEFAF 2016 verzameld.

TEFAF 2016, Daxer & Marschall Kunsthandel, Wassily Kandinsky, Planegg I landschap nabij München, Olieverf op canvas, 1901

TEFAF 2016, Daxer & Marschall Kunsthandel, Wassily Kandinsky, Planegg I landschap nabij München, Olieverf op canvas, 1901

Tijdens ’s werelds meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs TEFAF is Maastricht de place to be om kunst en antiek, design en juwelen te bewonderen. De stad bruist van de kunstinitiatieven, speciale 60 minutes dinners, exposities en unieke festivalvoorstellingen. Maar alles draait uiteraard om de kunstbeurs in het MECC. Aniek geeft je de beste tips!

 

 

Bestel je ticket voor TEFAF 2016 online

Sta je ‘s ochtends stipt om 11 uur in de entreehal van het MECC dan is het dringen geblazen. Al ruim voor de beurs opent staan kunstliefhebbers te trappelen om naar binnen te mogen. Arriveer als het even kan dus minstens een kwartiertje later en bestel je tickets alvast online. Zo kom je zonder wachtrijen de beursruimte in. Tickets kosten €40 per persoon, kinderen tussen 12 en 18 jaar betalen €20 en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang tot de beurs. Een catalogus kost je €20, maar bestel de voucher en haal je catalogus pas aan het einde van de dag op: de voorraad is ruim voldoende en zo hoef je niet de hele dag met de catalogus te sjouwen.

 

ZIE OOK: Chef-kok Ferran Adrià komt naar Maastricht

 

Zoek vooraf de mooiste kunstwerken uit

De TEFAF is ieder jaar weer overweldigend. De beurs is enorm en waar je ook kijkt zie je prachtige kunst. Ik weet nooit waar te beginnen. Gelukkig maak ik ieder jaar een overzicht met de highlights van de TEFAF, zodat ik weet welke stands ik móet bezoeken. Moretti Gallery presenteert dit jaar Bernardo Bellotto’s: Een zicht op het Canal Grande. Een prachtig Venetiaans stadsgezicht, met het Canal Grande van het Palazzo Foscari tot aan de kerk Santa Maria della Carità. Kunsthandelaar Dickinson toont een uitzonderlijk werk van Pierre-Auguste Renoir: Au Bord de l’Eau, waar je invloeden van Monet in kan herkennen. Vanderven Oriental Art toont een uitzonderlijke bronzen Jian waterbassin, een van de hoogtepunten van de Aziatische decoratieve kunsten op de beurs. En Italië-liefhebber die ik ben, bezoek ik altijd de vooraanstaande Italiaanse kunsthandelaar Carlo Orsi. Dit jaar toont hij een historisch Florentijns meesterwerk: De dood van Filippo Strozzi. Ben je meer dan van grafische tekeningen, dan bewonder je René Magritte bij William Weston Gallery Ltd.

Highlights van TEFAF 2016: René Magritte (1898-Lessen-1967), Salon de Mai – L’Oiseau Feuilles, Lithografie in kleuren, 1965, William Weston Gallery Ltd

Highlights van TEFAF 2016: René Magritte (1898-Lessen-1967), Salon de Mai – L’Oiseau Feuilles, Lithografie in kleuren, 1965, William Weston Gallery Ltd

Geniet van een hapje of een drankje

Een paar feitjes over de TEFAF. Op meer dan 31,000 m2 tonen circa 265 dealers uit 22 landen hun mooiste kunstwerken, antiek en design. In totaal zo’n 30.000 werken en om het nog mooier aan te kleden worden 175.000 rozen, tulpen en andere bloemen gebruikt. Bezoekers drinken zo’n 15,000 glazen champagne, 31,000 glazen wijn en 75,000 kopjes koffie. Ze eten hier nog zo’n 50,000 sandwiches en 11,000 oesters bij. Het moge duidelijk zijn: naast kunst op het hoogste niveau geniet je op de TEFAF ook van een lekker hapje en drankje. Zo proef je bij de oesterbars oesters, vitello tonnato, cevichi en prosciutto. Mooie kunst maakt hongerig!

Maak een tour over de TEFAF

Wil je meer weten over de kunst en over de kunsthandelaren? Boek dan een rondleiding. Iedere dag zijn er “Taste of TEFAF Tours” in het Nederlands of Engels, die de highlights van de TEFAF laten zien. Reserveren kan bij de informatiedesk en de kosten zijn  €7.50. Misschien nog wel leuker zijn de “Dealer’s Choice Tours”. Afgelopen jaar begeleidde ik iedere dag deze tours, waarbij ik groepen van maximaal 15 personen meenam over de verschillende afdelingen van de TEFAF. Als groep bezoek je ongeveer 6 dealers die je de ins en outs vertellen over hun favoriete kunstwerk(en). Een uniek kijkje achter de schermen, dus! De tour vindt dagelijks plaats om 16.30u en is gratis. Reserveren is wel noodzakelijk!

Bernardo Bellotto, Venetie, uitzicht op het Canal Grande, Moretti Florence - London - New-York

Bernardo Bellotto, Venetie, uitzicht op het Canal Grande, Moretti Florence – London – New-York

Bezoek de tentoonstelling Collecting Collectors

Wat niet iedereen weet is dat je op de TEFAF ook tentoonstellingen kan bezoeken. Dit jaar bewonder je de topstukken uit de  collectie tekeningen en prenten van Museum Boijmans Van Beuningen. In de herfst van 2016 zal een grote Fra Bartolommeo-tentoonstelling in Rotterdam neerstrijken en als voorproefje hierop kan je op de kunstbeurs de tekeningen van Fra Bartolommeo (1473-1517) bekijken die door de Florentijnse verzamelaar Niccolò Gabburri in 1729 werden gebundeld in twee luxe albums. Een van de albums wordt getoond op TEFAF 2016.

Sowieso is een bezoek aan TEFAF Paper wat mij betreft een must! Het is er minder druk dan op de rest van de beurs, maar belangrijker, je ziet er de mooiste tekeningen en prenten die samen een overzicht geven van de westerse kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot heden. Werken op papier van Albrecht Dürer, Lucas van Leyden en Rembrandt van Rijn, maar ook de moderne Paul Cézanne, Salvador Dalí en René Magritte. Prachtig!

Museum Boijmans - Van Beuningen, Fra Bartelommeo, Jonge man leunt op een voetstuk

Museum Boijmans – Van Beuningen, Fra Bartelommeo, Jonge man leunt op een voetstuk

Reserveer een 60 minutes dinner

Tijdens TEFAF heb je het al druk genoeg met kunst kijken en wie weet zelfs kopen. Wachten op een tafel in een restaurant, daar heb je eigenlijk de tijd niet voor. Hoe fijn is het dat DURING TEFAF tijdens de kunstbeurs een leuke selectie restaurants heeft gemaakt waar je binnen 60 minuten kunt genieten van een 2-gangen menu én de rekening. Zo kan je gastronomisch genieten en genoeg tijd overhouden om je te vergapen aan de mooiste kunst en antiek. De deelnemende restaurants zijn te herkennen aan het 60 minutes dinner logo, maar vooraf reserveren is noodzakelijk.

Heb jij een vraag over de TEFAF? Stuur me een tweet!

TEFAF Maastricht

11 – 20 maart 2016
Dagelijks van 11 tot 19 uur, zondag 20 maart van 11 tot 18 uur
Maastricht Exhibition & Congress Centre (MECC)
Forum 100, 6229 GV Maastricht

www.tefaf.com

 

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *