Venetië

Venetië is een unieke stad in het noordoosten van Italië en ligt in de regio Veneto. De stad staat vooral bekend om het feit dat de hele stad gebouwd is op het water en heeft daardoor in de loop van de jaren meerdere bijnamen verworven als ‘stad van het water’ en ‘stad van de bruggen’.

 

 

Reizen naar Venetië

De stad bestaat uit 120 eilanden. Al die eilanden worden met elkaar verbonden door 177 kanalen en 140 bruggen. De kanalen zijn de straten van de stad met het Canal Grande als de hoofdstraat. De hoofdstraat is maar liefst 4 km lang en 30 tot 70 meter breed. Hier zie je duidelijk terug hoe welvarend de stad is geweest; circa 100 palazzi van de rijke families zijn langs de hoofdstraat gevestigd. Het is niet voor niks dat Venetië op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Helaas kampt deze mooie en unieke stad ook met een groot probleem; Venetië zinkt steeds verder weg in de Lagune. Zo is ondertussen al 37 procent van de huizen onbewoonbaar verklaard en 60% moet dringend gerestaureerd worden. Hoewel er verschillende projecten worden opgezet om de stad te redden wordt zelfs gezegd dat dit de laatste generaties zijn die van deze prachtstad kunnen genieten.

 

Dit zijn de leukste hotspots in Italië

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

 

San Marcoplein en Rialtobrug en Rialtomarkt

In de stad Venetië zijn talloze architecturale bezienswaardigheden te bewonderen waarvan het San Marcoplein waarschijnlijk het meest bekend is. Het plein vormt het hart van de stad. Het plein is talloze malen overstroomd en zakt steeds verder weg. Het plein is vernoemd naar de evangelist marcus, de beschermheilige van Venetië. Op het San Marcoplein liggen het Dogenpaleis en de Basilica de San Marco. Een andere bekende bezienswaardigheid is de Rialtobrug en Rialtomarkt. De brug loopt over de Canal Grande. Het is de oudste en bekendste van de drie bruggen over het Canal Grande. Op de brug zelf zijn talloze souvenirwinkeltjes te vinden. Informeer bij de plaatselijke Informeer bij de plaatselijke VVV naar de mooiste wandelroutes, activiteiten en evenementen in de omgeving en bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen.

 

 

Gondelvaart in Venetië

Een bezoek aan de stad is eigenlijk niet compleet zonder een tochtje in een gondel. Al is het een vrij prijzige aangelegenheid, het is zeker de moeite waard! niets is zo romantisch als langzaam voortglijden op de stille grachten tussen de hoge monumentale panden.

 

Tip van het verkeersbureau

Ieder jaar, op 21 november worden er bootjes over het Canal Grande gelegd, zodat je het kanaal te voet kan oversteken. Alleen op die dag gaat de hoofdingang open van de kerk Santa Maria della Salute. Deze kerk staat op meer dan 1 miljoen eikenhouten palen en werd in 1630 gebouwd na het einde van een pestepidemie in Venetië.

Hedendaagse kunst in Venetië

In de stad wordt ook veel aandacht besteed aan hedendaagse kunst. Zo heeft het Peggy Guggenheim gevestigd aan het Canal Grande een uitgebreide collectie moderne kunst. Ook wordt er 1 keer in de 2 jaar de Biënnale van Venetië gehouden; een toonaangevende internationale kunstmanifestatie. Achtentwintig landen hebben er hun eigen tentoonstellingsgebouw, waaronder Nederland in het Rietveldpaviljoen.

 

 

Carnaval in Venetië

Traditie wordt hoog in het vaandel gehouden in Venetië. Carnaval in Venetië is het bekendste en grootste carnaval van Europa. Het feest vindt eind januari / begin februari plaats en heeft ieder jaar een ander thema. Het feest duurt maar liefst 12 dagen en eindigt op vastenavond, de dag voor Aswoensdag. Het feest staat bekend om z’n prachtige kostuums en maskers die door de Venetianen gedragen worden en als u zelf wilt deelnemen is het dragen van een masker verplicht. Die zijn overigens overal in Venetië te koop, vooral in winkels rond de Rialtobrug. Er zijn hele dure handgemaakte maskers die kunstwerken op zich zijn, maar u kunt zich natuurlijk ook een fabrieksmasker aanschaffen. Deze maskers werden vroeger niet alleen met carnaval gedragen; Venetianen gingen geregeld met een masker op over straat om niet herkend te worden. Voor meer informatie over carnaval vieren in Venetië kunt u terecht bij het verkeersbureau van Venetië (regio Veneto).

Hotels in de buurt van Venetie

Vlakbij Venetie, in de plaats Cortina d’Ampezzo ligt het mooie 4-sterren hotel Ancora. Het hotel is gebouwd in 1826 en daarmee het oudste hotel van de stad. Al 3 generaties wordt dit schitterende hotel op de Corso Italia 62 gerund door de familie. Elk jaar krijgt het hotel een prijs voor ‘beste hotel” van de streek Veneto of van Italie. Het restaurant in het Ancora hotel heeft zelfs een vermelding in de Dove guide bij de 6 beste restaurants van Veneto.

4-sterren hotel Ancora Veneto

Het schitterende 4-sterren hotel Ancora

de romantische hotelkamer in hotel Ancora

Reserveren kan online via Booking.com of telefonisch bij het hotel op +39-4363261 .

5 Tips van het verkeersbureau van Venetië

Om uw verblijf in Venetië goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau u de volgende vijf tips

  • Op Booking.com vind je voordelige en goede hotels in Venetië
  • Meer informatie en voor het bestellen van tickets kijkt u op Venetië Biennale
  • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Venetië.
  • Voor het vooraf boeken van een gondeltocht kijk je hier.

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Venetië om in de vakantiestemming te komen!

 

Dit zijn de leukste hotspots in Italië

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

 

Vliegtickets naar Venetië

Zowel KLM, Transavia en Alitalia vliegen naar de luchthaven Marco Polo bij Venetië. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Marco Polo. Bekijk de ticket aanbiedingen!

 

Bekijk de Verkeersbureaus en VVV in Venetië