6 Bergen die je moet beklimmen in China

Contributor Chris neemt je mee naar 6 unieke heilige bergen in China. Een trapwandeling van 6 uur was nodig om 1 van de toppen, dat UNESCO Wereld Erfgoed is, te bezoeken. Geniet je mee?
China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

China is een groot land en heeft een 13-tal religieuze bergen die onderverdeelt zijn in drie groepen. De vijf heilige bergen welke het meest belangrijk zijn in de geschiedenis van China. Deze hebben een overheersend Taoïstisch karakter echter herbergen ook Boeddhistische tempels. De overige 8 bergen zijn er 4 voor het Boeddhisme en 4 voor het Taoïsme. Daarnaast zijn er een aantal unieke bergen die een bezoek waard zijn om hun natuurlijke schoonheid. Ik neem je mee naar de 6 bergen die mij het meest zijn bijgebleven door hun unieke eigenschappen.

1 Huangshan – de gele berg

Huangshan behoord niet tot de 13 grote bergen van China maar is belangrijk in de schilderkunst en literatuur in China. De bergketen heeft maar liefst 74 pieken en de hoogste piek is 1864 meter hoog. Omdat ik de berg bezocht gedurende een dagtrip nam ik de kabelbaan omhoog. Hou rekening met lange wachttijden en zorg dat je kaartjes in het voren hebt gekocht. Gelukkig was het laagseizoen maar het duurde toch nog een kleine twee uur voor ik boven was. Door het schilderachtige uitzicht begreep ik direct waarom er zoveel toeristen waren.

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

De berg is onder andere bekend om zijn mooie zonsopkomsten echter is dan een overnachting op de top nodig. Een wandeling langs de meest belangrijke uitzichten kost circa 6 uur aan vooral traplopen. Je komt langs imposante granieten pieken, hotspring, frisse dennenbomen en afhankelijk van het weer een uitzicht op de wolken onder je. De vele uitzichten zijn een voor een sprookjesachtig. Bij het zien van deze plaatjes was het mij wel duidelijk waarom kunstenaars en schrijvers deze gebruiken in hun werken. Het gebied staat op de lijst van het UNESCO Wereld Erfgoed en dat is niet voor niks. Combineer een bezoek aan Huangshan met de authentieke dorpjes Xidi en Hongcun.  Een 3-4 daagse trip in deze regio is aan te raden om alles rustig te kunnen zien.

 

ZIE OOK: Kees ontdekt Leshan in Sichuan

 

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

2 Huashan – de grote westelijke berg

Huashan is één van de vijf grote bergen van China, ook wel de westelijke berg genoemd en ligt circa 150 kilometer van Xian. Een bezoek is prima te combineren met een bezoek aan het terracotta leger in Xian. De berg heeft een lange religieuze historie en wordt bezocht door massa’s toeristen om zijn schoonheid. Het Taoïsme overheerst op de berg met belangrijke tempels aan de voet, op de helling en de top. De berg heeft vijf toppen: noord, zuid, west, oost en het midden. Om alle toppen in één dag te zien is het noodzakelijk de westelijke kabelbaan naar de top te nemen en de noordelijke kabelbaan weer naar beneden. Tijdens mijn bezoek was het erg mistig; wat ook wel weer mooi was.

 

 

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

De route om alle toppen te beklimmen inclusief de hoogste westelijke top van 2154.90 meter is via zuid naar west om vervolgens via oost en het midden naar de noordelijke top te lopen. Dit is trap af trap op en ik liep het in de miezerige regen in circa 6-7 uur. De uitzichten waren niet ver maar de mist gaf een aparte sfeer op de berg plus er waren weinig toeristen. Wat deze berg extra speciaal maakt is de “plank walk” welke de meeste gevaarlijke ter wereld is. Met een klif scherp naar beneden loop je over houten planken voor circa 150 meter naar een kleine tempel. Vroeger gebeurde dit zonder beveiliging maar tegenwoordig is er meer beveiliging. Bij mooi weer kijk je dus honderden meters naar beneden maar door de mist was dit niet mogelijk. Wél wist ik dat en maakte de tocht zeker zo spannend!

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

3 Hengshan – noordelijke grote berg

De Heng Shan is de noordelijke van de vijf grote bergen in China. De berg is de minst gecommercialiseerde van de vijf en daarom prettig te bezoeken. De hike naar de top duurt slechts 3 uur heen en weer en geeft een mooi uitzicht over de vlaktes er beneden.

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

Op de berghelling zijn diverse tempels gebouwd welke gerelateerd zijn aan het taoïsme. Sommige hangen aan de bergwanden. De mooiste tempel echter is enkele kilometers verwijderd van de berg en een must see. Deze bekende hangende tempel is gebouwd circa 1500 jaar geleden en uniek in de wereld. De noordelijke Hengshan en deze tempel zijn een gecombineerd bezoek zeker waard. Combineer het met de Boeddha grotten van Datong als een twee daagse trip vanuit Beijing.

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

4 Wuyishan – tropische biodiversiteit

Wuyishan is een bergketen in de Fujian provincie en staat op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. De keten hoort niet tot de religieuze bergen van China maar is bekend om zijn mooie natuur. Kronkelende revieren, kabbelende beekjes, tropisch regenwoud en een grote diversiteit aan fauna. Het gebied is ook bekend om de lokale vooral dure thee. De thee van de vier bekende struiken kost enkele jaarlonen per kilo.

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

Ik bezocht het gebied vier volle dagen wat lang genoeg is om de meest mooie trekkings te doen. In de zomer lopen de temperaturen hoog op maar het voordeel is weer dat het gebied de meest schone lucht van China heeft. Het hoogte verschil is niet enorm waardoor de hitte te verdragen is in de zomer. Vergeet zeker niet de smalle grotten te bezoeken waar slechts een kleine spleet licht naar binnenkomt en waar de smalste doorgang maar 32 cm is! In de grotten leeft een grote kolonie vleermuizen die je om de oren vliegen. Een tocht met een vlot over de rivier van de negen bochten mag ook niet ontbreken.

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

5 Jade Dragon Mountain – Tiger Leaping Gorge

De Jade Dragon Mountain in de Yunnan provincie halverwege Tibet is bekend om zijn sneeuwtoppen en de Tiger Leaping Gorge. De top is niet te beklimmen maar een kabelbaan gaat tot circa 4250 meter waarna de laatste klim naar 4680 te voet kan. Hou rekening met de hoogte omdat er een gebrek aan zuurstof is. Rustig aan doen of een fles zuurstof kopen is aan te raden. De beloning wanneer je de top bereikt is sneeuw, kou maar vooral een uitzicht dat je je leven lang bij zal blijven!

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

De achterkant van de berg vormt de ene kant van de Tiger Leaping Gorge. Een kloof dieper en mooier dan de Grand Canyon. De Tiger Leaping Gorge is vooral bekend om de hike die je er kan doen. Er is een optie voor een tweedaagse hike of vanaf halfway het laatste (mooiere) stuk te lopen. Ik deed het laatste. Na een lunch in het halfway restaurant begon ik aan de 4 uur durende hike. Ik liep over paden van geen meter breed met kliffen honderden meters naar beneden. Door een waterval die over het pad naar beneden kwam. Af en toe klauteren over rotsen en vooral de afdaling was steil met veel obstakels. Er waren geen andere toeristen of lokale bewoners te bekennen behalve enkele geiten die mij een tijdje gezelschap hielden. Heb je hoogte vrees? Dan is deze tocht niks voor je maar voor alle anderen zeker een must do in China. Hou rekening met het weer en loop hem niet als het regent. De toch is goed te doen vanuit Yunnan of op de route naar Shang-ri la.

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

6 Taishan – de berg van lang leven

Een klim naar de top van Taishan brengt een lang en welvarend level. Althans, zo gaat de legende. Helaas door tijdgebrek moest ik de tweede helft de kabelbaan nemen; ik hoop dat de goden mij vergeven. Taishan is de meest prominente van de vijf grote bergen van China. De tocht naar de top neemt circa 5-6 uur in beslag (lopend) met nog eens 2-3 uur op de top om alles te zien. Begin dus vroeg! Het uitzicht vanaf de top is adembenemend.

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

Op de top zijn diverse tempels, paviljoens en andere bezienswaardigheden te vinden. Leuk in China is dat op elke bergtop je de mogelijlheid hebt een medeille te kopen waar ze je naam in graveren. De berg Taishan is ook goed te doen als dag trip vanuit Beijing. Met de hogesnelheidstrein duurt het circa anderhalf uur om er te komen.

China - Top 6 Bergen die je moet beklimmen

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *