Leshan, Sichuan (China)

Tijdens een lange reis door China verblijf ik enige tijd in de stad Chengdu, van waar uit ik enkele meerdaagse trips maak. Dit verhaal gaat over een uitstapje naar Leshan, op ca. 165 km ten zuiden van Chengdu.

Leshan is vooral bekend vanwege het levensgrote Boeddhabeeld dat is uitgehakt in de rotsen op een punt waar drie rivieren bij elkaar komen. Het is inmiddels ook het grootste Boeddhabeeld ter wereld, nadat in 2001 de Taliban in Afghanistan op het onzalige idee waren gekomen de Boeddhabeelden van Bamiyan met de grond gelijk te maken. Tot 2001 waren de Boeddha’s van Bamiyan dus nóg groter dan die ene grote Boeddha van Leshan.

Een afwisselende rit van 4,5 uur met de bus

Ik dus met de bus, op weg naar Leshan, een rit van ca. 4,5 uur. Een nog wel redelijk afwisselende rit langs rijstvelden en theeplantages en zo af en toe door leuke plaatsjes heen. Backpackers in Leshan kunnen het best overnachten in het “Educational Research Hostel” zo werd me in Chengdu door een mannetje al in de oren gefluisterd, dus begeef ik mij tussen de Chinese studenten en een enkele backpacker in het eenvoudige hotel dat overigens prima voldoet. Leshan zelf is overzichtelijk en je weet er snel de weg.

Daar aan de overkant staat hij verscholen tussen de kliffen, de reusachtige Boeddha van Leshan.

Daar aan de overkant staat hij verscholen tussen de kliffen, de reusachtige Boeddha van Leshan.

De volgende ochtend begeef ik mij al vroeg naar de Minjiang rivier, die dan nog spiegelglad ligt te blinken in de ochtendzon. Bij de schipper van een veerboot koop ik een ticket om mij naar de overkant te brengen, de plek van de grote Boeddha.

Een knisperende ochtend in Leshan

Een knisperende ochtend in Leshan

Onder aan de berg, waar de Boeddha in is uitgehakt, koop je een kaartje voor het gehele terrein, waarna je via een wandelpad langs de zijkanten van de Boeddha om hoog kan klimmen. Maar eerst even tijd voor een verlaat ontbijtje van noedels. En zoals wel vaker bij attracties in China, zijn er altijd nog wel extra’s rond om heen gebouwd. Zo ook hier. Aan de achterzijde van de Boeddha is een mooi park, waar je dan ook bijvoorbeeld in een kamertje een goed bewaarde mummie uit Binnen-Mongolië kan bewonderen en dat slechts voor de toegangsprijs van een dubbeltje. Voor dat geld ben je er dan ook nog eens van gegarandeerd dat je ook deze attractie kan afvinken van je lijstje. Check!

De wandelroute brengt mij vervolgens weer naar beneden via een nogal steile trap. En bij iedere meter dat je verder afdaalt, kijkt “Big Brother Boeddha” verder op je neer.

De Boeddha op zijn troon

De Boeddha op zijn troon

Net zo lang, tot je zijn voeten hebt bereikt en je daar als kabouter Plop verder gaat. Want alleen zijn teennagel is al 1,6 meter lang. En daar sta je dan aan de voeten van deze toch ietwat gezapig voor zich uitkijkende reus. Nadat je de Boeddha vanuit alle hoeken van dichtbij hebt kunnen bewonderen, heeft de wandelroute nog enkele aardige verrassingen in petto. Zo kom je niet veel later bij een riviertje, dat je doorwaden moet omdat de brug (die er toch wel solide uitziet), afgesloten is. Groot hek ervoor. Aan overkant aangekomen heb ik mijn schoenen nog niet aangetrokken of ik kan al weer een extra kaartje kopen voor de zoveelste bezienswaardigheid op de route: het Wuyou-klooster. Het is een heel rustige plek om even te zijn, weinig bezoekers en met name de tempel in het complex is zeer bezienswaardig. En dan heb je nog een galerij met zo’n 1000 terracotta beelden. Allemaal verschillend.

De Jumbojet onder de Boeddha’s

Alles bijelkaar ben je toch wel een aardig dagdeel zoet met het belopen van alles rondom deze jumbojet onder de Boeddha’s. En hoewel Leshan als plaats zelf verder geen echte hoogtepunten heeft, is de Boeddha en alles er omheen toch echt wel de reis vanuit Chengdu dubbel en dwars waard.

Comments are closed.