6 redenen om naar de Champagnestreek te gaan

Het zal menigeen bekend in de oren klinken als Contributor Liselore zeg dat jeugdige kampeervakanties in Frankrijk de eerste kennismaking met het buitenland waren. Elk jaar trokken met de caravan richting het zonnige zuiden om een nieuw stukje van het fijne Franse land te ontdekken.
champagnestreek troyes frankrijk

Nog steeds herinner ik me de campingnaam van zomer 2000 alsof het gisteren was en weet ik de dorpjes moeiteloos op de kaart aan te wijzen. Voor mijn gevoel had ik alles toch wel zo’n beetje gezien, maar op de een of andere manier zijn we toch nooit aan de Champagnestreek toegekomen. Alsof we haar steeds per ongeluk voorbij reden.

 

ZIE OOK: Wijngaarden Champagne op Unesco Werelderfgoedlijst

 

Afgelopen zomer kwam er toch eindelijk verandering in. Ik was afgestudeerd en dat moest gevierd worden. En zeg nou zelf: waar kun je nou beter met een glas champagne toasten dan in la Champagne zelf? Dat het bijzonder geslaagd was, behoeft denk ik geen uitleg. Ik geef je 6 goede redenen voor een trip naar de Champagnestreek!

Op nog geen 6 uur rijden van Nederland

Gelegen op slechts een paar honderd kilometer van de Nederlandse grens ligt de Champagnestreek binnen handbereik. Een romantisch weekendje weg, een stedentrip naar Reims of Troyes, of een korte vakantie is dus helemaal niet zo’n slecht idee. Of wat dacht je van de trein?

Gouden velden en groene heuvels 

Hoe je ook naar de Gouden Driehoek, zoals de regio tussen Épernay, Châlons-sur-Champagne en (champagne-)hoofdstad Reims ook wel liefkozend wordt genoemd, reist: het mooie uitzicht kan je niet ontgaan. Gouden graanvelden en rustgevende heuvellandschappen vol wijnranken domineren het landschap, afgewisseld door oude wijnboerderijen, kunstenaarsdorpjes en historische steden.

champagnestreek champagne frankrijk

Champagne all day – every day

Champagne drinken in la Champagne, het land van de godendrank, is dat niet hoe het hoort? De beroemde wijn met bubbels mag voor ons dan wel een drankje voor speciale gelegenheden zijn, daar denken ze in Frankrijk héél anders over. Elitair? Welnee! Lunch, aperitief of diner: trust me – een glas bubbels past echt overal bij. Ook als je niets te vieren hebt.

Winkelen in het middeleeuwse Troyes

Het prachtige middeleeuwse stadje Troyes barst van de oude gebouwen, scheve huisjes en sfeervolle pleinen, maar er is meer dan dat. Vlak buiten de stad ligt namelijk het grootste outlet center van Frankrijk, waar liefhebbers van mooie spullen (design! Franse mode!) hun hart kunnen ophalen.

champagnestreek troyes frankrijk

Le tour du Champagne

Cultuur snuiven, maar dan op z’n Frans. Ga voor een tour du Champagne en neem een kijkje in de keuken. De regio telt in totaal 319 champagnehuizen, variërend van grote bekende namen tot kleine bedrijfjes. Overal kun je terecht voor proeverijen, rondleidingen en culinaire avonden waardoor je op een leuke (en lekkere) het verhaal achter het o zo geliefde streekproduct leert kennen.

 

 

Een paradijs voor fietsers

Met haar zachtglooiende heuvels,  milde klimaat en mooie plaatsjes is de Champagnestreek een paradijs voor fietsliefhebbers. Bewapen jezelf met een picknickmand en plof neer bij een wijngaard, op de top van een heuvel of bij een van de aantrekkelijke meren die de streek telt. Oh, en die tour du champagne kun je dus ook gewoon lekker op de fiets doen.

Nóg niet om? Misschien moet je la Champagne dan eens door mijn ogen bekijken; in deze korte reisvideo neem ik je mee!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *