Eten & Drinken in Champagne-Ardenne

Wie Champagne-Ardenne zegt, zegt champagne. De streek vormt het hart van de champagnestreek en telt tientallen champagne huizen. Eén daarvan is Joseph-Perrier, die het bezoekers mogelijk maakt een kijkje in de champagnewereld te nemen. Eens per maand en elke dag in de maanden juli & augustus is het mogelijk om een rondleiding te krijgen door het productiehuis en de grotten waar de champagne wordt opgeslagen. De grotten liggen diep onder de aanleunende heuvel en herbergen een 3 kilometer lang gangenstelsel.
eten-drinken-icoon-verkeersbureaus

Champagne

De Champagneroute van Vitry-le-François is een een 60 kilometer lange route die je langs vijftien Franse dorpjes brengt, allen gekenmerkt door de Bocage Champenois. Onder meer Vitry-le-François, Bassu, Rosay, Val-de-Vière en Vitry-en-Perthois liggen langs deze route.

Nachtleven in Champagne-Ardenne

In Epernay kun je bij champagne bar ‘C Comme Champagne terecht voor een betaalbare proeverij van vijf of zes verschillende champagnes. Rond het Place Drouet d’Erlon in Reims vind je velen barren en restaurants, die ook tot laat (1 uur) open blijven, zoals L’Apostrophe. Ook staat Reims bekend om haar vele culturele activiteiten: iedere dag en avond is er wel ergens iets te doen. Hou de agenda dus goed in de gaten als je jouw bezoek aan Reims plant.

Truffels: het zwarte goud

Naast champagne is de streek een truffelwalhalla. Dit zwarte goud is een ware delicatesse en wordt op diverse plekken in de regio geteeld en geoogst. Waar men vroeger met varkens op truffeljacht ging, gebruikt men tegenwoordig liever honden. Deze dieren zijn goed te trainen en eten de truffels in tegenstelling tot varkens niet zo snel op. Onder andere in Matougues worden truffels geoogst. Toeristen kunnen zelfs mee op truffeljacht. Een bijzondere ervaring en leuk om zelf eens mee te maken!

Champagne-Ardenne-truffels-zoeken

Eten in Champagne-Ardenne

In Reims vind je naast gezellige Franse bistro’s ook luxe sterren restaurants. Voor gastronomische verwennerij op hoog niveau boek je een tafel bij Château Les Crayères, Le Millénaire, Le Foch of L’Assiette Champenoise. Betaalbare lokale gerechten worden geserveerd in bijvoorbeeld Café du Palais, een café in volledige jaren 30 art-decostijl in het centrum van Reims of bij La Table Anna. Laat de buitenkant van L’Alambic je vooral niet afschrikken: binnen vind je een gezellig restaurant waar fantastische gerechten geserveerd worden.

Zowel voor Franse gerechten als voor internationale keukens als Chinees, Italiaans, Mexicaans, Indisch of Pakistaans kun je in Epernay terecht. Op Place Drouet d’Erlon vind je talloze restaurants en terrassen. Le 3 Brasseurs is een restaurant in een oude brouwerij waar je lokale specialiteiten eet onder genot van een zelfgebrouwd biertje.

In Châlons-en-champagne is gastronomische restaurant Au Carillon Gourmand bekend om inventieve gerechten en uitzonderlijke ingrediënten. Bij Les Ardennes, gelegen midden in het oude stadscentrum van Châlon-en-champagne, eet je typische Franse gerechten in een intieme sfeer. In Langres vind je bij Diderot dezelfde sfeer, hier staan ook klassieke Franse gerechten op de kaart.