Wijngaarden Champagne op Unesco Werelderfgoedlijst

Aan de lijst van iconische UNESCO Werelderfgoed attracties als de Taj Mahal in India, de Machu Picchu in Peru en de Great Barrier Reef in Australië zijn nu ook de wijngaarden van de Champagne toegevoegd
veuve-clicquot-wijn-struiken

Verschillende wijngaarden, champagnehuizen en –kelders in de Champagne-Ardennen zijn afgelopen weekend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Deze hebben de beschermde status gekregen omdat ze volgens de VN organisatie van cultureel belang zijn. De erkenning vond plaats in de categorie “Continuing, Organically Evolved Cultural Landscape”, een categorie die in 1992 door UNESCO in het leven is geroepen. Het bijzondere proces van fermentatie dat als sinds de 17e eeuw wordt toegepast om champagne te maken dankzij Dom Pérignon – grondlegger van de champagne – werd positief beoordeeld als een gespecialiseerde ambacht dat is uitgegroeid tot een agro-industriële bedrijfstak. De stemming was unaniem.

Werelderfgoed Comité

Vorige week zondag kwamen de 21 leden van het Werelderfgoed Comité bijeen in Bonn om 39 inzendingen te bespreken, waaronder naast de Champagnestreek ook bijvoorbeeld de wijngaarden in de Bourgogne en de stad Beaune. Drijvende kracht achter de Champagne inzending is Pierre Cheval, President van de Association Paysages du Champagne, die de afgelopen acht jaar zich sterk heeft gemaakt voor de kandidatuur.

 

ZIE OOK: Ontdek champagnehuis Joseph Perrier

 

In totaal zijn 14 wijngaarden, champagneproducenten en –kelders opgenomen in de lijst opgenomen, variërend van kleine producenten tot wereldberoemde merken als Pommery, Veuve-Clicquot en Taittinger. Ook de Avenue de Champagne in Épernay – een chique avenue in het centrum met aan weerszijden talrijke champagnehuizen – veroverde een plek op de erkenningslijst.

 

 

Vele champagnehuizen staan ook open voor bezoek van toeristen, die naast een proeverij ook een rondleiding door de wijnkelders en wijngaarden kunnen krijgen. Voor de echte ‘grand voyageurs’ is de champagne een uitgelezen streek om rond te touren met de door de nieuw verworven status iconische wijngaarden als achtergrond. De champagnehoofdstad Reims ligt op minder dan 4,5 uur rijden vanaf Utrecht en nog geen 3 uur vanaf Brussel.

Comments are closed.