Italiaanse bestemmingen die je in de kerstsfeer brengen

Italië…. is er een mooier land om de feestmaand door te brengen? De altijd al mooie steden zijn gehuld in een magische sfeer en zijn versierd met duizenden lichtjes. Prachtige kerstmarkten worden opgebouwd met stalletjes vol hebbedingen voor onder de kerstboom en heerlijke lekkernijen. Aniek gaat op zoek naar de mooiste Italiaanse bestemmingen die je in de kerstsfeer brengen.

Gubbio in de sneeuw, Foto Simone Berettoni

Gubbio in de sneeuw, Foto Simone Berettoni via Flickr

De grootste kerstboom ter wereld in Gubbio

In de winkels van het prachtig verlichte en versierde historische stadscentrum van Gubbio verkopen ambachtslieden de leukste kerstcadeaus. Loop je naar de oude wijk San Martino, dan ontdek je hier een enorme kerststal, verspreid over de middeleeuwse straatjes van de wijk, onder bogen, poorten en op kleine pleintjes. De levensgrote beelden vertegenwoordigen oude ambachten en zijn een creatie van de inwoners van het stadje. Zij waren namelijk degenen die besloten dat je beter één openlucht kerststal kan hebben dan talloze kleine. Geef ze eens ongelijk!

 

ZIE OOK: https://verkeersbureaus.info/contributors/2015/07/03/65453-heerlijk-vertoeven-aan-gardameer-racefiets/

 

Maar waar Gubbio tijdens de feestdagen vooral om bekend staat, is ‘s werelds grootste kerstboom die je hier kan bewonderen. Op de hellingen van de berg Ingino, die uitkijkt over de stad, vormen honderden lichten het silhouet van een dennenboom. De boom is 650 meter hoog en 349 meter breed en haalde hiermee zelfs het Guinness Book of Records als ‘De Grootste Kerstboom van de wereld’. Een waar meesterwerk dat van kilometers afstand te bewonderen is!

De Kerstmarkt van Merano en Bolzano

De afgelopen maanden reisde ik 2 keer af naar Zuid-Tirol, de Noord-Italiaanse regio met alpiene gezelligheid en een Italiaanse flair. Ik struinde door de straten van Bolzano en Merano, ging heerlijk uit eten en maakte hikes in de Dolomieten.

Eigenlijk was ik er een paar maanden te vroeg. In december vind je in deze twee steden namelijk misschien wel de mooiste kerstmarkten van Italië. Kleurrijke houten kraampjes liggen vol met ambachtelijke kerstversieringen en heerlijke lokale delicatessen. Knapperige gemberkoekjes, apfelstrudel, vin brulé of Kerstthee, gemaakt met sinaasappel en kruidnagel. In Merano vind je kraampjes door de hele stad, zoals langs de rivier Passirio en op Piazza delle Terme. In Bolzano moet je op Piazza Walther zijn, hoewel de hele historische binnenstad gehuld is in stralende lichtjes en kerstslingers.

De kerstmarkt van Merano, foto Matteo Paciotti via Flickr

Een van de mooiste Italiaanse kerstbestemmingen: De kerstmarkt van Merano. Foto Matteo Paciotti via Flickr

 

 

Kerst in dé stad van de kerststal: Napels

Napels. Het is dé stad van de kerststal. De oudste Napolitaanse kerststal stamt uit 1025 en sindsdien gaat het ambacht van de presepaio ofwel kerststalmaker hier over van vader op zoon. In de loop der eeuwen is de kerststaltraditie uitgegroeid tot een ware kunstvorm. De Via San Gregorio Armeno is inmiddels omgedoopt tot de Via del presepe, de “kerststallenstraat”, aangezien de traditionele kerstwerkplaatsen hier het hele jaar door geopend zijn. In het smalle steegje zijn meer dan veertig ateliers gevestigd die gespecialiseerd zijn in de vervaardiging van presepi, kerststallen. Hier vind je de meest bijzondere kerstfiguren voor in de kerststal: het kindje Jezus, de Drie Wijzen, maar ook een Berlusconi of Barack Obama.

Vooral in december is Napels in de ban van kerst, wanneer je op de sfeervolle kerstmarkt tal van kerstobjecten, kerstgeschenken, kerstdecoratie en heerlijke lekkernijen vindt. De kerststalfiguren worden massaal ingekocht in Napels en koren geven speciale kerstconcerten.

Kerstfiguren in Naapels, foto thriol

Kerstfiguren in Naapels, foto thriol via Flickr

En na de kerst…. Nieuwjaar in Venetië!

Houd jij meer van een knallend nieuwjaar dan een kerstdiner? Op het San Marco plein in Venetië geniet je van prachtig vuurwerk, net als rondom de Arno rivier in Florence. Maar ook Napels schijnt het nieuwe jaar met flink wat vuurwerk te beginnen!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *