Ötzi, Sissi en goede wijn. La dolce vita in Zuid-Tirol

Contributor Aniek ontdekte la dolce vita in het Italiaanse Zuid-Tirol! Wat keizerin Sissi, de gemummificeerde Ötzi en goede wijn met elkaar te maken hebben? Je vindt het allemaal in het Italiaanse Zuid-Tirol.

Hiken in Zuid-Tirol

Hiken in Zuid-Tirol

Hier flaneer je in de voetsporen van de Oostenrijkse keizerin Sissi door de straten van het kuuroord Merano, neemt een kabelbaan je mee de bergen in, waar Ötzi ooit over paden klauterde waar jij nu een hike kan maken. Helemaal rozig van de berglucht hoef je alleen nog maar te bedenken of je knoedel gaat eten in een restaurant of de lokale wijnen gaat proeven. Wat een leven!

Verpletterend natuurschoon

De mediterrane wijngaarden, de besneeuwde witte Alpen in de verte. Het landschap in Zuid-Tirol is net zo veelzijdig als indrukwekkend. Ja, het is Italië. Dus ook hier vind je wijngaarden, een Italiaanse flair die over het landschap rust. Maar het landschap is tegelijkertijd zo anders dan in de rest van Italië. Heuvels met heldergroene weiden gaan langzaam over in stevige berghellingen, met op de achtergrond altijd de witte toppen van de Dolomieten. Het moge duidelijk zijn dat de tweetalige regio Zuid-Tirol een sportieve bestemming is. De paden vragen om een pittige hike, de berghellingen om een downhill rit met je mountainbike. En voor wie het iet rustiger aan wil doen zijn er de kabelbanen die je de bergen in brengen, vanaf waar je naar een berghut kan wandelen.

 

 

Komen we gelijk uit bij de tweede reden om naar Zuid-Tirol te reizen: het eten. Wij maken een wandeling vanaf de Hirzer-kabelbaan en komen na een korte wandeling uit bij de Gompm Alm. Een van de vele berghutten in de regio. “Maar wel één van de meest bijzondere”, zo is ons gezegd. We worden verwelkomd door een grote Sint Bernardshond en ook al is het ochtend, een paar minuten later wordt er een fles wijn voor ons ontkurkt. In de rust en stilte van de bergen kijken we uit over de bergweide en genieten van een heerlijk ontbijt. Verschillende soorten kaas uit de regio, vers vlierbessensap, een glaasje wijn erbij.

Ontbijt bij Gompm Alm

Ontbijt bij Gompm Alm

Michelinsterren

Zuid-Tirol mag zich met recht een culinaire regio nomen. Met maar liefst 22 Michelinsterren voor 19 restaurants is Zuid-Tirol in Italië de regio met de meeste sterrenrestaurants in verhouding tot het aantal inwoners. Dat betekent dat je dus niet alleen in de berghutten kan eten, maar ook keus te over hebt aan restaurants die zijn bekroond met Michelinsterren. Wanneer wij worden uitgenodigd te komen eten bij Bad Schörgau zeggen wij daar natuurlijk geen nee tegen. In dit restaurant worden de producten uit de regio in een nieuw jasje gestoken. Producten van eigen bodem of van kleine leveranciers uit de regio, maar dan opgediend met een knipoog.

Gompm Alm

Gompm Alm

Baden in Merano

Bijkomen van het wandelen en eten doe je het beste in Merano. Het kuuroord was geliefd door Keizerin Sissi en wie het zich in die tijd kon veroorloven, zorgde ervoor dat hij zijn ontspanning zocht in Merano. Nog steeds is er een spa dat je kan bezoeken voor de heilzame werking van het water. Je zwemt er in de buitenbaden met uitzicht op de bergen of geniet van de sauna’s en thermale baden. En om één van de kastelen waar Sissi ooit verbleef, Schloss Trauttmansdorff, is een prachtige botanische tuin aangelegd, met planten en bomen uit de hele wereld, paviljoens en met de meest fotogenieke uitzichten. De tuinen zijn ieder seizoen anders, met geurige citroenbloesems, palmbomen, tropische planten en mediterrane vruchten.

Merano

Merano

Of je nu in de voetsporen loopt van Ötzi of van Sissi, geniet van natuur of cultuur, vloeiend Italiaans praat of iedereen in het Duits aanspreekt, Zuid-Tirol is een heerlijk ontspannen vakantiebestemming waar je kan genieten van het goede leven.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *