Heerlijk vertoeven aan het Gardameer, mét je racefiets

Als Italië fan kon het Gardameer niet ontbreken in de lijst met bestemmingen waar Contributor Aniek eropuit trok met haar racefiets. Door te kiezen voor een Vacansoleil camping kon haar fiets overal veilig gestald worden.

Wielrennen in Italië

Wielrennen in Italië

Het grootste meer van Italië trekt ieder jaar weer duizenden Nederlandse bezoekers. En geef ze eens ongelijk, want het azuurblauwe Gardameer nodigt uit om een duik te nemen. Aan de oevers van het meer vind je tal van pittoreske stadjes en dorpjes om te bezoeken, en nog veel meer accommodaties om uit te kiezen. Of je nu in een rustieke b&b verblijft, in een hotel of op een camping, het Gardameer is een bezoek waard!

De meeste bezoekers van het Gardameer vullen hun tijd met zonnen aan de oevers van het meer, maar het is ook een mooie uitvalsbasis om de drie aangrenzende regio’s Lombardije, Trentino Zuid Tirol en de Veneto te ontdekken. Dat kan door een stedentrip naar bijvoorbeeld Venetië (lees mijn blogpost), maar natuurlijk ook op de fiets!

Wielrennen aan het Gardameer

Het Gardameer wordt omgeven door steile bergen, dus een rustige fietstocht hoef je niet te verwachten. Toen wij onze racefietsen inpakten voor een vakantie gingen we uit van een uitdagende fietsomgeving, maar het bleek pittiger dan verwacht! Je fietst over kleine straten en paadjes door de bergen, of over brede lopende wegen die over de bergkammen slingeren. Zo nu en dan kom je een motorrijder tegen, maar verder fiets je in alle rust. Het enige wat je hoort is je eigen ademhaling.

Die hoor je overigens wel nadrukkelijk. Want zodra je afdraait van de promenade aan het meer, worden de wegen steeds steiler. 10 procent, zie ik op mijn fietscomputer staan, 20 procent, 25 procent. In sommige bochten zie ik een angstaanjagend steigingspercentage van boven de 30 procent. Wielrennen bij het Gardameer is echt iets voor sportievelingen!

Pittoreske plaatsjes

Gelukkig heb je er wel nog de promenades. Je komt een heel eind door langs de oevers van het meer van dorpje naar dorpje te fietsen. Zo heb je steeds een spectaculair uitzicht op het meer, voorkom je al te steile klimmetjes en heb je voldoende mogelijkheden voor een koffiestop. Bezoek bijvoorbeeld pittoreske plaatsen als Gargnano, Malcesine, Lazise, Limone sul Garda of Bardolino.

 

 

Een mooie route vanaf de zuidkant van het meer, waar wij verbleven, voert je naar het Lago di Valvestino. Maar fiets ook eens naar Sirmione, waar je vanaf het schiereiland misschien wel het mooiste uitzicht over het meer hebt!

Desenzano del Garda, Italië

Desenzano del Garda, Italië

Waar verblijf je?

Aan het Gardameer heb je een ongelofelijk aanbod aan accommodaties: hotels, appartementen en campings zijn er in overvloed. Maar reis je met een racefiets, dan is de keuze al wat beperkter. Gelukkig zijn er steeds vaker hotels waar je een fiets veilig kan stallen, maar niet iedere hoteleigenaar wordt er blij van als je je racefiets meeneemt naar je hotelkamer (wat wij écht doen!).

De oplossing was deze keer eenvoudig. In het relatieve rustige voorseizoen, besloten wij een camping te boeken. Wij kozen voor Camping Eden, die direct aan het meer ligt. Zo kon onze racefiets ‘s nachts gewoon veilig naast ons bed staan!

Wielrennen in Italië…. waar gaan we volgende keer naartoe?

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.