Valencia in vogelvlucht

Contributer Eva bezocht de Spaanse stad Valencia voor het eerst in 1999. Onlangs keerde ze tijdens haar Star Clippers Zeilcruise terug voor een vernieuwde kennismaking. In negen uur tijd omarmde zij de stad die ze (te) lang niet bezocht. Lees mee hoe ze in het korte tijdsbestek efficiënt kris kras door de stad doorkruiste.

Valencia_ansichtkaart

Stipt 8 uur ’s morgens zit ik in het restaurant van de Star Flyer – het schip waar ik een week lang mee langs de Spaanse kust en Balearen vaar – gereed voor het ontbijt. Over ongeveer een uur leggen we aan op de bestemming waar ik tijdens deze zeilcruise het meeste naar uitkijk, Valencia.

Laat het anker zakken, Valencia in zicht

De wijzers van de klok tikken negen uur nog net niet aan, wanneer kapitein Yuriy aanlegt bij Terminal Trasmediterranea. Vanuit deze haven vertrekken normaliter ferry’s naar Barcelona, de Balearen, Canarische eiland en Marokko. Vandaag gaat ons tallship hier voor anker. Wachten duurt lang, ik tel de minuten tot Steffie, de cruise director, het sein geeft dat alle formaliteiten achter de rug zijn en ik aan wal mag. Vlug, vlug, vlug langs de kade het Acciona gebouw in, de roltrappen omlaag, de draaideur door en… Yes, ik heb meteen een taxi te pakken. Valencia ik kom er aan!

Valencia_Mercado_Colon

Mercado de Colón

Mijn eerste stop in Valencia wordt de wijk El Ensanche. Dure winkelstraten, vergelijkbaar met de PC Hoofdstraat in Amsterdam domineren de wijk. Mijn doel; Mercado de Colón. Ik zou je kunnen vertellen over het feit dat deze prachtige (voormalige) markt ontworpen is door een leerling van Gaudi. Dat het modernistische hoge, overwelfde gebouw opgetrokken is uit smeedijzer, glas, tegels en baksteen, maar wat ik liever met je deel is dat je hier fantastisch goed kunt eten. Tapas, wijn, sushi, oesters. Noem het op en je kunt het hier op deze fantastisch plek nuttigen. Op deze warme ochtend slurp ik mijn Orxata – typisch Valenciaans drankje gemaakt van aardamandelen – en maak plannen voor de rest van mijn dag in de stad. Bij de laatste slok, zet ik meer eten op mijn to-do lijstje, de Mercat Central.

Carrer de Colón

De overdekte markt laat ik achter me, tijd om de nabij gelegen winkelstraat eens te inspecteren. El Corte Ingles, de Spaanse variant van de Bijenkorf, daar moet ik écht altijd even naar binnen als ik in Spanje ben. Een klein verwenmoment bij Argimiro Joyero. Bij deze fraaie juwelierszaak trakteer ik mezelf op een fragiel kettinkje met een kleine parel. Naast grote ketens zijn er in Valencia genoeg kleine boetiekjes en snuisterijenwinkels. Als ik meer tijd had, dan shopte ik hier nog rustig even door.

Plaza de la Reina

Grote ficus planten zorgen voor wat schaduw in Parc Glorieta, ik maak voor mezelf een aantekening dat ik bij een volgend bezoek wat tijd uit moet trekken voor dit park, tussen het winkelen door. Misschien wel neerstrijken voor een picknick… Vandaag in ieder geval niet, ik vervolg mijn weg via de Calle de la Paz naar Plaza de Reina waar ik bij een van de vele toeristen restaurantjes een snelle lunch tot me neem.
Valencia_Plaza_la_Reina

Bus Turistic

Veel zien, zonder de benen nog verder uit mijn lijf te lopen dat is waar ik aan toe ben. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Ik hoef me dan ook geen seconde te bedenken en stap aan boord van de Valencia Bus Turistic. Route A neemt je mee door historisch Valencia, ik kies echter voor Route B, genaamd Valencia Marítima. In zo’n anderhalf uur tijd, trekt de stad aan me voorbij. Ik zie de stierenvechtersarena, het indrukwekkende Ciudad de las Artes Y las Ciencias, het grote aquarium, de haven. Grote delen van de route rijdt de bus langs Jardí del Túria – daar waar ooit een rivier was, is nu een 9 kilometer lange groene long, een fantastisch langgerekt stadspark.
Valencia_Bus_Turistic

 

ZIE OOK: De 10 must do’s in Valencia

 

Valencia_Bus_Turistic

Valencia_Bus_Turistic

Te voet verder

Aangezien ik optimaal van het uitzicht wil genieten, koos ik in de Bus Turistic een plaats bovenin de open dubbeldekker. Nou, dat heb ik geweten, met het zicht was niets mis, de temperatuur daarentegen…. Bij elke halte kruipt het kwik een stukje verder naar boven, 39 graden is niet gelogen. Pfffff.

 

 

Bij terugkomst op Plaza de la Reina gooi ik een halve liter water naar binnen en begin aan het vervolg van wat nog rest van mijn dag. Plaza de la Virgen sla ik zeker niet over net als de kleine straatjes rondom Basílica De Nuestra Señora De Los Desamparados en La Lonja de la Seda, de oude zijdebeurs van Valencia.
Valencia_Basilica

Valencia Tourist Card

Voordat ik de stad verlaat doe ik mezelf nog tegoed aan een glas Spaanse wijn met een tapa. Daar hoef ik niet eens mijn portemonnee voor te trekken. Het voucher uit mijn bonnenboekje behorende bij mijn Valencia Tourist Card is voldoende. Met diezelfde kaart stap ik op de lokale bus, die me terug brengt waar ik de dag eerder begon, de haven.

Vaarwel Valencia

Eenmaal terug aan boord van de Star Clippers Zeilcruise vliegen de Valencia verhalen me om de oren. Wie ook wat bezocht heeft deze dag, allen is men het er over eens, Valencia daar moet ik nog een keer terug naar toe.

Valencia in vogelvlucht

Helaas, had ik maar weinig tijd deze leuke stad in al haar glorie goed te bezoeken. Twee kaarten die mijn bezoek een stuk makkelijker maakten;

  • Bus Turistic: zeker als je al een gedeelte van de stad te voet hebt afgelegd, is het heerlijk om op je gemak Valencia aan je voorbij te zien trekken tijdens een rit met de Bus Turistic. Je hoeft niet net als ik het rondje compleet te maken, je mag uitstappen waar je wil en Route A en B met elkaar combineren.
  • Valencia Tourist Card: Met deze kaart heb je een OV-kaart en kortingsbonnen samen. De kortingsbonnen variëren van gratis entree tot musea tot korting bij winkels of op boottochten in de haven. Superhandig, wanneer je niet alleen in het centrum rond wilt kijken of naar plekken wil waar de Bus Turistic niet langskomt.

Boek je vliegticket naar Valencia om deze reis zelf te ervaren en te genieten van schitterend Valencia.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *