De 10 must do’s in Valencia

Valencia is een fantastische stad als stedentrip. Waarom? De stad heeft een mix van alles. Je vindt hier een prachtig historisch centrum, mooie bezienswaardigheden, veel musea, leuke winkels en ook aan goede restaurants ontbreekt het niet. En het mooiste? De Middellandse Zee ligt om de hoek! Daarnaast telt de stad gemiddeld 300 dagen zon per jaar en daalt de temperatuur overdag niet snel onder de 15 graden. Perfecter kan dus bijna niet. Benieuwd wat je zeker niet mag missen als je Valencia bezoekt? Ik vertel je graag mijn tien leukste must do’s.

1. Beklim de klokkentoren El Miguelete

Een bezoek aan Valencia is niet compleet zonder een klim naar het uitkijkplatform van El Miguelete. Vanaf deze 51 meter hoge klokkentoren heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Beneden ligt een doolhof aan smalle straatjes en een stuk verderop spot je het Turia Park, Ciudad de las Artes y las Ciencias, de haven en uiteraard de Middellandse Zee. In de verte doemen de bergen op en ten zuiden van de stad kun je de kustlijn van de Costa Blanca volgen. Ook het natuurgebied Albufera is bij helder weer goed zichtbaar. Aanrader dus!

 

2. Huur een fiets en verken het Turia Park

Tot 1957 stroomde de Turia dwars door Valencia, maar na een hevige overstroming werd besloten om de rivier via de zuidkant van de stad te laten leiden. In de drooggelegde rivierbedding werd vervolgens een park aangelegd. Vandaag de dag is het Turia park het bekendste en grootste park van de stad en een geliefde plek van de Valencianen. Het negen kilometer lange park bestaat uit verschillende zones en is perfect om per fiets te verkennen. Tijdens de fietstocht kom je langs grote fonteinen, mooie plantsoenen en kruis je meerdere bruggen. Neem wat lekkers mee zodat je halverwege lekker kunt picknicken.

3. Ontdek Ciudad de las Artes y las Ciencias

Met de komst van Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel ‘de stad van de kunst en wetenschap’, is Valencia zowel internationaal als toeristisch op de kaart gezet. Het enorme gebouwen- en recreatiecomplex ligt aan het eind van het Turia Park, is ontworpen door architect Santiago Calatrava en behoort tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De bouw van het complex heeft jarenlang in beslag genomen en bestaat uit zes uiteenlopende futuristische bouwwerken. Zeer indrukwekkend!

4. Wandel door smalle straten in de oude wijk El Carmen

Lang geleden bestond Valencia enkel uit de wijk El Carmen en werd het omgeven door een stadsmuur en twee stadspoorten. Vandaag de dag behoort El Carmen tot één van de leukste wijken van de stad en is het dus zeker een bezoek waard. Wandel door de vele smalle straten en laat je verrassen door al het moois wat je tegenkomt. Spot oude pleinen, statige huizen en een gedeelte van de historische stadsmuur. Ook is het de moeite waard om één van de twee stadspoorten te beklimmen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het historische gedeelte van de stad.

5. Bezoek de drie mooiste en belangrijkste pleinen

Midden in het centrum liggen drie prachtige pleinen. Vanaf het station loop je eenvoudig naar het eerste plein, Plaza del Ayuntamiento. Dit plein is het grootste en belangrijkste plein van de stad. Jaarlijks wordt hier in maart namelijk Fallas gevierd, hét feest onder de Valencianen. Rondom het plein vind je een mooi fontein, kleurrijke bloemenstallen en prachtige gebouwen, waaronder het gemeentehuis en het postkantoor. Loop je verder in noordelijke richting, dan wandel je vanzelf Plaza de la Reina op. Hier bevindt zich de hoofdingang van de kathedraal. Om de hoek van Plaza de la Reina ligt Plaza de la Virgen. Dit plein behoort tot één van de mooiste pleinen van de stad.

6. Geniet van een paella in het authentieke dorp El Palmar

Dat de paella afkomstig is uit de Spaanse keuken, dat weten we allemaal. Maar wist je dat dit heerlijke gerecht uit Valencia komt? Een goede paella mag dan ook niet ontbreken tijdens een stedentrip. Doe dit alleen niet in de stad, maar proef de beste paella in het authentieke dorp El Palmar. Naar verluidt komt hier de paella oorspronkelijk vandaan. Het dorp ligt in het natuurgebied Albufera, dat ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad ligt. In dit natuurgebied vind je onder andere het grootste zoetwatermeer van het land, ongerepte stranden en talloze rijstvelden. Tip: Paella wordt officieel als lunch gegeten, dus de meeste restaurants in El Palmar zijn alleen ’s middags geopend.

7. Koop lekkere producten in de Mercado Central

De Mercado Central behoort tot één van de grootste overdekte markten van Europa en is dé plek waar de Valencianen hun meest verse levensmiddelen kunnen kopen. Loop even naar binnen en kijk je ogen uit naar al het lekkers dat hier te verkrijgen is. Je vindt hier niet alleen verse groente, fruit, vlees en vis, maar ook brood, olijven en kruiden. Koop wat fruit en geniet hier vervolgens van aan de rand van de fontein op het mooie Plaza de la Virgen.

8. Relax op het strand van Malvarossa

Niets heerlijker dan een stedentrip afwisselen met een dag relaxen aan strand, toch? Valencia mag zich gelukkig prijzen met mooie lange zandstranden. Een populair strand? Playa La Malvarossa. Het strand is breed, het zand is fijn en de zee wordt langzaamaan diep. Ben je ook graag een beetje actief tijdens een dag strand? Op het strand van Playa La Malvarossa liggen meerdere volleybalvelden die je gratis kunt huren.

9. Shop till you drop

Een stedentrip is niet compleet zonder een middag winkelen. En waar kun je dat nu beter dan in Valencia? Voor de grote internationale ketens moet je in en rondom Calle Colón zijn. Ga je liever voor de kleine onbekende boetiekjes? Dan kun je je hart ophalen in de exclusieve wijk L’Eixample.

10. Eet tapas in één van de vele restaurants

Een dag in Valencia sluit je natúúrlijk af met heerlijke tapas. De stad kent talloze leuke restaurants waar je ’s avonds heerlijk kunt genieten van de meest lekkere tapas. Waar je moet zijn? In de oude wijk El Carmen vind je voornamelijk traditionele restaurants. De nieuwste hotspots liggen in de hippe wijk Ruzafa.

Natuurlijk valt er nog veel meer te ontdekken en te beleven in Valencia, maar met deze tien must do’s krijg je in ieder geval al een heel goed beeld van de stad!

Meer informatie over Valencia vind je hier: verkeersbureaus.info/europa/spanje/valencia/valencia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *