The best of Edinburgh in 24 uur

Het was niet zo bedoeld, maar achteraf bleek mijn citytrip naar Edinburgh van vorige week mijn meest bijzondere ooit. Mijn zomervakantie van 2015 door Engeland viel door veranderende werkomstandigheden letterlijk en figuurlijk in het water. Hierdoor was ik genoodzaakt mijn reisdoel naar het wereldvermaarde muziekspektakel The Royal Edinburgh Military Tattoo op geheel andere wijze in te vullen. Het werd een reis van amper één dag. Op avontuur met een wandeling bergopwaarts, over de beroemde shopping street van Old Town Edinburgh. Het is de Royal Mile die je rechtstreeks leidt naar Edinburgh Castle met het permanente stadion en een capaciteit van 15.000 bezoekers.

Als klein jongetje ben ik opgegroeid op de markt in Arnhem met jaarlijks de NATO Taptoe: een militair muziekspektakel met vermaarde muziekgezelschappen van over de hele wereld. Twee weken lang hing ik letterlijk uit de ramen om alles mee te maken. Nu is dit jaarlijkse militaire muziekspektakel te zien in Ahoy. Als verdienstelijk trompettist bij de blaaskapel De Overals krijg ik nog altijd kippenvel zodra ik de pipes and drums in de verte hoor aankomen. Het typische geluid van doedelzak muziek in combinatie met ritmisch tromgeroffel geeft mij een bijzonder gevoel.

Meer dan veertien miljoen bezoekers

De eerste Royal Edinburgh Military Tattoo ooit vond plaats in 1950. Inmiddels biedt het jaarlijks drie weken lang muziek en dans met uitzicht op Edinburg Castle en is het stadion avond aan avond uitverkocht. Het spektakel wordt over de hele wereld op televisie gevolgd met een kijkerspubliek van 100.000 miljoen, en ik was erbij.

Edinburgh - Overview

Edinburgh – Overview

De basis wordt gevormd door een militaire fanfare en muziekkorpsen uit alle werelddelen. Het Chinese optreden samen met het korps uit Australië was één van de hoogtepunten. Al jaren is Top Secret uit Basel (Zwitserland) de sensatie van de avond. Zij presteren het om als trommelaar in een strakke discipline de meest bijzondere ritmische drumsessies ten gehore te brengen én met gevoel voor humor.

Je zit als toeschouwer op een immense tribune met uitzicht op het middeleeuws kasteel dat tijdens de gehele show dienst doet als decor. Videoprojecties en kleureffecten geven het geheel een extra dimensie. Er zijn ook zang- en dansoptredens waarbij de tradities van de Schotten in ere gehouden worden met liedjes uit de higlands. Ook wereldbekende River Dance heeft meer dan eens een geweldige show laten zien. Wie denkt dat dit zomaar een truttige muziekshow is, zal verbaasd zijn. Zeker als je bedenkt dat de opening gebeurde met vier straaljagers en een hoop kabaal. De finale is een grote vuurwerkshow muzikaal begeleid door alle korpsen.

Ik weet zeker dat iedereen dit ooit in zijn leven één keer gezien moet hebben. Alle informatie is te vinden op de website. De Royal Edinburgh Military Tattoo vindt altijd plaats in de maand augustus en duurt drie weken. Wacht niet te lang met kaarten bestellen want de show is echt uitverkocht. Zorg wel voor warme kleding en een regencoat want je kunt er alle soorten weersomstandigheden verwachten. Toen ik er was heb ik lekker in de zon genoten bij 24 graden. Dus ook in Schotland kan het mooi zomers weer zijn.

Wil je als VIP lekker uitgerust en in de juiste sfeer komen, boek dan de Cannonball Package. Voor 150 pond p.p. krijg je een typisch Schots diner voorgeschoteld waar gerookte zalm, gestoomd varken en blackpudding niet zullen ontbreken. Na een halve liter wijn achter de kiezen wordt je 10 minuten vóór aanvang van de show persoonlijk naar je plaats begeleid. Via YouTube zit je midden in de show en kan je thuis zelf kijken wat je mist hebt dit jaar.

https://www.youtube.com/watch?v=k-IYiP0whQM

Wandelen wordt shoppen op de Royal Mile

Ik was samen met mijn vrouw al vroeg uit de veren na een prima overnachting bij Drew en Tom. Twee gastheren die hun appartement verhuren via AirBnB. Kosten voor twee nachten: bijna € 200,- inclusief provisie. Toch een stevige prijs om bij je gastheer in huis te verblijven. Juist het persoonlijke contact en de slimme tools (bv. de app) maken dat je altijd op het juiste moment contact kunt leggen, en dat alles wat je wilt weten direct wordt opgelost. Toch biedt AirBnB een alternatief voor de vaak (te) dure hotels bij evenementen en concerten. Neem maar eens een kijkje in het huis van Drew en Tom in typisch traditioneel Engelse stijl. De kamerprijs van een vergelijkbaar hotel was twee keer zo hoog.

Onze dag startte met een ontbijt om de hoek en we hadden de keuze uit wel drie soorten breakfast and lunch restaurants. Wij kozen voor een bakkertje met verse broodjes en salades. De cappuccino was top. Voor 12 pond was het een redelijk geprijsd ontbijtje. Maar dan heb je ook wel wat anders dan die muffe dingen van McDonalds.

Onze eerste echte confrontatie was The Queens Gallery tegenover het Parlementhouse. Uiteindelijk hebben wij hier gratis de foto wereldtentoonstelling mogen zien. Hieruit blijkt wel hoe gastvrij de Schotten zijn. Overal is men vriendelijk en het is heel schoon op straat. We lopen verder omhoog en komen op de hoek van St. Mary’s Street The World’s End tegen. Hier ligt een stukje geschiedenis vanaf 16th century. We hebben ons nog maar niet gewaagd aan de Whiskey die overal rondwaart.

Onderweg komen we waarschijnlijk de laatste rode telefooncels tegen. De meeste zijn al omgebouwd tot pinautomaat. En wat betreft de traditionele mode, is er hier niets te vinden van Hennis en Maurits, Prada, ….maar kan je gewoon een kilt laten maken. Of er één huren natuurlijk. Niets van die standaard winkels die overal ter wereld het winkelen maken tot een verplichting. Nee, in Edinburgh is het een feest van verwondering. Alleen al de namen op de vele winkelpuien maken je zo nieuwsgierig dat je vanzelf wel naar binnen gaat om te kijken. Het zijn soms kleine museums op zich. Enkele voorbeelden;

  • Bonnie Blue: ik weet nu nog niet wat ze verkopen
  • Nutcracker Christmas Shop: het hele jaar kan je hier kerstspullen kopen
  • Celtic Craft Centre: Kiltmaker waar ze jouw schotse rok op maat aanmeten
  • Ness: een winkeltje waar vooral de dames vrolijk van worden met originele kleding die niet in ons land te vinden is.

Tussen het winkelen loop je door vele steegjes (closes). Vaak geeft zo’n naambordje boven de close al aan welke bedrijvigheid daar plaatsvindt. Achter zo’n steegje doemt een totaal andere wereld op en zie je waar de binnenstadsbewoners gehuisvest zijn.

Net zoals zoveel toeristen, liep ook ik de kerk in. Halverwege onze klim naar Edinburgh Castle zijn we stilletjes en respectvol de St. Gileskathedraal binnen gegaan. Na een moment van bezinning pakten we de draad weer op en hebben wij de The Scotch Whisky experience bezocht. Geef aan dat je uit Nederland komt en de hele rondgang wordt op zijn Nederlands weergegeven. Alleen het proeven van de vier verschillende whisky’s gebeurt op zijn schots. Je gaat lichtelijk beschonken weer naar buiten. Het bezoek duurt een goed uurtje en hoort bij een bezoek aan Edinburgh. De entreeprijs is best wel stevig en bedraagt GBP.14 p.p. Maar we weten nu wel hoe whiskey gebotteld wordt en waarom sommigen onbetaalbaar zijn doordat ze wel vijftig jaar lang op het vat gelagerd worden.

 

ZIE OOK: Edinburgh, de leuke stad van het noorden

 

Een ander hoogtepunt was natuurlijk Edinburgh Castle met het Nationaal Oorlogsmuseum. Hier worden fijntjes alle veldslagen uit de geschiedenis uit de doeken gedaan en worden de gevallenen geëerd. Zelfs de Slag bij Waterloo van 18 juni 1815 werd in volle glorie gepresenteerd. Ook de juwelen van de Royal Familie liggen er tentoongesteld. Koop wel je kaarten online want dat scheelt erg lang wachten. Wie het kasteel bezoekt, krijgt een mooi beeld van de omgeving en heeft een prima zicht op de haven. De prijs voor een kaartje bedraagt 16,50 pond per persoon.

Helaas was er geen tijd meer voor een bezoek aan Camera Obscura, World of Illusions, The Royal Yacht Britannia in het Edinburgh Waterfront.

Edinburgh - International Festival 2015

Edinburgh – International Festival 2015

International Festival 2015

Soms loop je tegen een verrassing aan en ben je met stomheid geslagen. Dat gold dit keer ook voor mij. Het straattheater, alle artiestenoptredens, de muziek en dans in de straten van Edinburgh heeft mij positief verrast. Het was een soort parade zoals wij die in ons land kennen, met veel shows die je soms gratis en soms betaald kunt bezoeken. In Edinburgh kun je je hart ophalen met meer dan 300 voorstellingen van allerlei pluimage. In theaters, pubs, hotels en op straat.

Op straat wordt je voortdurend met folders uitgedaagd om een van de vele voorstellingen te bezoeken. Ze doen dat met de reviews erbij in de hoop extra bezoekers te trekken. Zeer origineel. Aanrader is het optreden van The Sight of Body – Tai Body Theatre.

Voor een citytrip mag je verwachten dat er voor sommige bezienswaardigheden stevige prijzen gelden maar er is keuze ten overvloede voor elk budget. Wie de taxi pakt vanaf het vliegveld betaalt voor een rit naar het centrum 25 pond en als je de bus neemt ben je niet meer dan 4 pond kwijt. Op een terrasje ben je gemiddeld voor 2 drankjes 6 pond kwijt en een lunch varieert van 10 tot 15 pond. Ik heb prettige ervingen overgehouden aan de vlucht via EasyJet vanaf Schiphol met in totaal maar een uur vertraging. Deze ene dag heeft mij zoveel energie en belevenissen opgeleverd dat ik het gevoel heb een week op vakantie te zijn geweest naar een of ander Grieks eiland.

 

 

Een bezoek aan Schotland is voor mij voor herhaling vatbaar en ik ga volgend jaar beslist een paar dagen extra om te wandelen in de higlands net buiten Edinburgh. Met wederom de Tattoo op het programma maar vooral ook vanwege het Internationaal Festival 2016.

Edinburgh - Scotch Whisky Experience

Edinburgh – Scotch Whisky Experience

Tips & Trucs:

* Edinburgh Tattoo – www.edintattoo.co.uk/tickets
* Internationaal Festival 2016 – www.eif.co.uk
* The Scoth Whiskey Experience – www.scotchwhiskyexperience.co.uk
* Hop on Hop off and discover – edinburghtour.com
* Edinburgh Castle – www.edinburghcastle.gov.uk

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *