Edinburgh, de leuke stad van het noorden

Na slechts één uur vliegen ben je in het Schotse Edinburgh. De stad van het kasteel dat boven de stad torent, de hoofdstraat de Royal Mile, de Akropolis, de berg Arthur’s seat en de geruite rok. De prachtige foto’s die verschenen op Google prikkelden onze nieuwsgierigheid. Dus wij vlogen naar de andere kant van de Noordzee.

Marcella-Edinburgh-Uitzicht

Old Town en New Town

De stad bestaat uit twee delen: Old Town en New Town. Princess Street is de grote winkelstraat in New Town en bevat hoofdzakelijk moderne gebouwen met ketens als H&M en Stacy’s. Ook vind je er een aantal kleine lokale winkeltjes en knusse cafeetjes. In Old Town is de Royal Mile de hoofdstraat. Dit is de beroemdste straat van Edinburgh en verbindt Edinburgh Castle met Holyrood Palace. In Old Town zijn de gevels van de meeste winkels kleurrijk rood, knalblauw, geel of paars. De straat heeft een aantal authentieke winkels, maar bestaat voornamelijk uit souvenirwinkeltjes met hetzelfde assortiment: sweaters met prints van Edinburgh of Schotland, magneetjes, kleurige kilts en doedelzakken in allerlei formaten.

The Real Mary King Close

Rondom de Royal Mile bevinden zich veel smalle straatjes, de zogenaamde closes. In de closes waren eeuwen geleden kleine huisjes tot wel acht verdiepingen hoog opgestapeld. Een soort voorloper van de gallerijflats, maar dan ondergronds. De meesten zijn verdwenen, maar een paar zijn bewaard gebleven omdat ze gebruikt zijn als fundering voor nieuwbouw. Met een gids bezochten wij het gangenstelsel onder de grond. Een boeiend uurtje vol verhalen over misdaad, de ziekte de pest en het leven onder de grond in 1700.

Marcella-Edinburgh-Castle

De kroonjuwelen van Edinburgh Castle

Dat prachtige kasteel gelegen op de hoge, prominente rots wilden wij weleens van dichtbij bekijken. We betaalden een aardige toegangsprijs, maar kregen er helaas weinig voor terug: het kasteel was decennia lang het woonverblijf van de koninklijke familie, maar hiervan kregen we niet meer dan een glimp te zien. Toch genoten we van het mooie uitzicht over de stad en namen we een kijkje in een paar ruimtes waar een tentoonstelling over Schotland te bewonderen was. Onder toeziend oog van een aantal beveiligers bekeken we hier de kroonjuwelen van Edinburgh Castle.

Klimmen naar de top van Arthur’s Seat

Het bijzondere aan Edinburgh is dat je de stedentrip kunt combineren met het beklimmen van een berg. Hoewel 251 meter niet hoog lijkt, is het best een klim na drie dagen rondslenteren door de heuvelachtige stad. Een heuse beklimming ook, want een goed pad was er niet. Het laatste stukje klauterden we over stenen naar de top. Met een zonnig uitzicht over de stad en kust is de beklimming absoluut de moeite waard. Een unieke ervaring is het niet, maar wel eentje die bij een trip naar Edinburgh hoort.

Gezellige heuvelachtige stad

De stad ademt oudheid en gezelligheid. Er zijn veel sfeervolle cafeetjes en leuke restaurants. Weer eens wat anders dan Parijs of Londen! Edinburgh is volledig gebouwd op heuvels waardoor je de hele dag omhoog en omlaag loopt. De stad is het bezoeken meer dan waard. Vliegen duurt maar een uurtje en kan voor een leuk bedrag. Wij waren vijf dagen in de stad, maar hadden dan ook ruimschoots de tijd om alle hotspots te verkennen. Ook in een dag zijn de highlights van Edinburgh goed te doen. Schotland heeft tenslotte ook nog een prachtige natuur om te ontdekken.

Marcella-Edinburgh-RoyalMile

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *