Malta herontdekt

Contributor Fred vloog naar Malta om het eiland met zijn eeuwenoude geschiedenis, cultuur en smeltkroes van beschavingen opnieuw te ontdekken. Zijn verwachtingen werden overtroffen.

malta-herontdekt

Ik had dat eigenlijk met geen enkele plek in de wereld behalve met Malta. Overal geniet ik van mijn ontdekkingen, de nieuwe ervaringen, de andere omgeving en de lokale sfeer. Maar niet in Malta. Het eiland deed niks met me. Ik begreep niet waarom mensen daar op vakantie zouden gaan. Eerlijkheidshalve moet ik wel even toelichten, dat ik het alleen maar een aantal keren bezocht had als inkoper van een grote Britse reisonderneming en dat meer dan 18 jaar geleden. Mijn taak was het contracteren van twee en drie sterren hotels en karig ingerichte studio’s en appartementen. En dat zo goedkoop mogelijk. Het instapmodel voor het massa toerisme. Bedden regelen voor meer dan 5.000 passagiers van maar liefst 35 charter vliegtuigen per week. Vooral vol met hoogbejaarde Engelse toeristen, die de winter ontvluchtten en van eiland wisselden en waarvan niet iedereen de terugreis haalde.

De hoogste tijd!

Hoogste tijd om Malta te herontdekken. Laat die eeuwenoude geschiedenis, de cultuur en de smeltkroes van beschavingen maar over me heen komen. Dit keer geen karakterloze appartementen en fish and chips. We gaan voor de oude stadjes, boetiekhotels, authentieke restaurantjes en culturele festivals.

festivals-malta

De eerste dag was het meteen raak met een avondwandeling door Mdina, Malta’s eerste hoofdstad ten tijde van de Ridders van Malta en ooit een nederzetting van het Romeinse Keizerrijk. Culinaire hoogstandjes dagen onze smaakpapillen uit in het award winning restaurant De Mondion. Dit zeer gerenommeerde restaurant bevindt zich op het dak van het Relais & Chateaux hotel The Xara Palace. Een eeuwenoud paleisje vol met antiek en kunst en 17 stijlvolle kamers in het hart van Mdina.

 

ZIE OOK: De 360˚droom van een fotograaf

 

De republiek Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo en Comino. Veel mensen gaan naar Gozo voor een dagje. Zonde! Blijf overnachten in het Kempinski hotel of boek een farm house. Laat de rust van het eiland op je inwerken en vergeet niet te lunchen bij The Boathouse in Xlendi Bay, waar je vanaf het schaduwrijke terras de visserbootjes in en uit ziet varen en de locals ziet genieten van het kleine zandstrandje en het verfrissende blauwe water.
kempinski-hotel-gozo

gozo

Ook op de 2e avond was het weer raak. In het door de befaamde architect Renzo Piano ontworpen openluchttheater Pjazza Teatru Rjal in de hoofdstad Valetta genieten we van twee voorstellingen van het Ballet d’Europe. Renzo Piano creëerde een prachtige locatie op de overblijfselen van een in de tweede wereldoorlog gebombardeerd opera gebouw. De moderne dans van het talentvolle gezelschap Ballet d’Europe kwam hier prachtig tot zijn recht. Zacht verlichte straten en barok gebouwen vormden een passend decor.

openluchtttheater-valetta

Malta kent meer dan 60 parochies en die houden allemaal hun eigen feestje. Een parochie is naar een heilige vernoemd en jaarlijks wordt deze sint groots in het zonnetje gezet. Wij kwamen terecht in het festival voor St. Dominic. Een achttal stoere mannen droeg het loodzware beeld van Dominic door de broeierige straatjes van Valetta, aangemoedigd door opzwepende muziek, knallend vuurwerk, fladderende confetti en in handen klappende, zingende en in hun meest feestelijke kleding gestoken parochianen. Deze unieke belevenissen kun je als welkome toeschouwer vrijwel ieder weekend meemaken bij een van de vele parochies in de periode van juni tot september.

matla-st-dominic-feest

Valetta is de hoofdstad van Malta en biedt talloze leuke straatjes en pleintjes om door heen te slenteren. Een wandeling door de stad neemt je in een korte tijd mee door honderden jaren van cultuur en architectuur. Absolute hoogtepunt is het bewonderen van de St. Johns co-kathedraal, gebouwd in de 16e eeuw door de ridders van Malta. Deze rijk versierde kerk herbergt het indrukwekkende schilderij “de onthoofding van Johannes de Doper” van Caravaggio.

malta-st-johns-co-katredraal

Vlak bij de hoofdingang van Valetta tref je het 5 sterren hotel Phoenicia. Na de renovatie in begin 2016 een prima hotel om een aantal dagen in comfort te verblijven. Liever een appartement? Dan kan je terecht in Palazzo Prince d ‘Orange. Een gebouw uit de 17e eeuw omgetoverd door een Nederlandse eigenaar. Steeds meer Maltese families gaan met toonaangevende architecten en ontwerpers aan de slag en veranderen hun eeuwenoude panden in boetiekhotels. Zoals het Casa Ellul in Valetta. Een Victoriaans pand uit de 19e eeuw en nu een intiem boetiekhotel met een rustgevende balans van modern design in een antieke omgeving.

malta-fred

Het aller hoogste hoogtepunt van de zomer is het jaarlijkse concert van de wereldberoemde Maltese tenor Joseph Calleja. Met duizenden locals en toeristen genoten wij op een zwoele zomeravond van de mooiste aria’s, de klanken van het Maltees philharmonisch orkest en de vele gasten van Joseph Calleja. Ieder jaar brengt hij een grote ster naar zijn eiland en dit jaar dansten wij mee op de grootste hits van wereldster Anastacia.

Met al die opgesnoven cultuur en opgedane indrukken is een dagje niks doen en een beetje in verfrissend water plonsen een welkome afwisseling. Dit doe je goed in beach club Café del Mar.

Mijn mening over Malta is na al die jaren totaal veranderd. Een eiland vol geschiedenis, cultuur, festivals, smaakvol ingerichte hotels en even goed smakende gerechten. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij en trots op hun eilanden. En terecht.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *