De 360˚droom van een fotograaf

Na een vlucht van maar 3 uurtjes land je op Malta, het kleine Mediterrane eiland wat mij deed verbazen door de vele dingen die er te zien en te doen zijn.

Marsaxlokk

Het vissersdorp Marsaxlokk

Met een totale oppervlakte van 316 km2 is Malta groter dan Liechtenstein, maar kleiner dan Andorra. Het is ongelofelijk dat je op zo’n klein eiland veel keuze hebt qua activiteiten, dineren, hotels en gidsen. De twee officiële talen zijn Maltees en Engels, maar Malta heeft een gids voor elk land zodat elke toerist in de eigen taal kan worden rondgeleid over het eiland. Dat is al bijzonder gastvrij, vind je niet?

Een citytour door Valetta met een bezoek aan de Upper Baracca Gardens geeft een prachtig uitzicht over Valetta en de Three Cities. Als je na aankomst op Malta begint met deze excursie krijg je meteen een beter beeld over hoe groot het eiland nou eigenlijk is.

Geïnteresseerd in kerken? De belangrijkste kathedraal van Malta kun je tijdens de citytour ook bezoeken: de St. Johns Co-Cathedral. De op drie na grootste koepelkerk van Europa vind je in Malta in het stadje Mosta waar een wonder heeft plaatsgevonden: in de 2e wereldoorlog viel een vliegtuigbom door de koepel, maar deze ontplofte gelukkig niet en zo raakte er niemand gewond.

Blue_grotto

De omgeving van de Blue Grotto

Blue Grotto

Wat een verblijf op Malta absoluut niet mag missen is een bezoek aan de Blue Grotto. Wauw, wat is dit prachtig! Mijn reis naar Malta is zoals een droom van een fotograaf, maar plekjes zoals de Blue Grotto zijn daarnaast een echte belevenis. Met een vissersbootje vaar je langs de kustlijn waar de mysterieuze grotten verstopt zitten.

Je kunt prima duiken naar scheepswrakken in deze omgeving. In de zee bij Malta liggen er meer dan twintig. Het populairste wrak op Malta is de Um el Faroud. Dit wrak ligt op een diepte van 35 meter in de buurt van de Blue Grotto.

blue_grotto_boot

Het water in deze Blue Grotto is helderblauw door de lichteffecten van de stralende zon

Vlakbij de Blue Grotto vind je de restanten van de tempel van Hagar Qim welke op een heuvel staan. Je kunt deze tempel in alle rust bekijken onder het genot van veel schaduw. Door het weer heeft de tempel flink wat schade geleden en dat probeert men nu te minimaliseren door middel van een grote witte tent die de verdere aftakeling tegen zal moeten houden.

Hagar_Qim_Malta

De binnenkant van de Hagar Qim Tempel met uitzicht op Filfla

Er zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan in Hagar Qim zoals de zittende ‘Fat Lady’ waarover de archeologen nog steeds discussiëren of het een dikke vrouw is of misschien toch een sumo worstelaar. Klinkt raar, maar waar!
Vanuit deze tempel heb je tevens uitzicht op het klein verlaten eiland Filfla wat sinds 1980 een vogelreservaat is.

visser_marsaxlokk

Klein vissersbootje bij Marsaxlokk

Vissersdorpje Marsaxlokk

Malta heeft een eigen Volendam: Marsaxlokk. Dit kleurrijke vissersdorpje met haar lokale marktjes en restaurantjes heeft een ontzettend grote aantrekkingskracht voor toeristen, maar toch is het geen enorm uitgebuite trekpleister. Je ziet veel lokale mensen en kunt allerlei lokale lekkernijen proeven. Het restaurant Pisces in Marsaxlokk is een aanrader wanneer je opzoek bent naar een visrestaurant. Ze serveren een heerlijke inktvis salade, tonijn en zelfs zwaardvis. Ik heb van deze gerechten mogen genieten tijdens de lunch en daarbij hoort natuurlijk ook een lekkere droge witte Maltese wijn!

In Malta mag je door de tuinen van de President rond struinen. Om dat mee te kunnen maken moet je naar het midden van het eiland rijden, naar het dorpje Attard. Het enorme tuincomplex genaamd San Anton Gardens biedt veel schaduw en je kunt zelfs bij de voordeur van de President eventjes een foto maken! De President zelf komt regelmatig een kopje koffie drinken bij zijn buren: het elegante 5* sterren hotel Corinthia Palace. Ik ben er zelf natuurlijk ook even wezen kijken en een kopje koffie gaan drinken.
Malta is een veilig land waar de mensen elkaar vertrouwen en vriendelijk zijn. De gastvrijheid van de Maltese bevolking is fantastisch, al het lokale eten is het proeven waard en het eiland biedt 360˚ aan schitterende foto’s.

Malta mooi_malta

Comments are closed.