‘Prisoner of love’ in Gozo

Het eiland Ogygia was volgens de Griekse mythologie de plek waar de nimf (Grieks voor verborgene) Calypso leefde. Het eiland Ogygia van toen schijnt nu het eiland Gozo te zijn. De belangrijke mythe over Odysseus en Calypso zou zich hebben afgespeeld rond de Ramla Bay op Gozo, waar je tegenwoordig de Calypso grot kan bekijken.

Calypso

Uitzicht op de Ramla Bay

Na afloop van de Trojaanse oorlog kostte het Odysseus 20 jaar om terug te keren naar zijn vrouw Penelope die op hem wachtte op het Griekse eiland Ithaka. Odysseus spoelde tijdens een schipbreuk aan in de baai van de eeuwig mooie, jonge en vrolijke Calypso. Ze werd meteen verliefd op Odysseus en nam hem mee naar haar grot waar ze hem behandelde als haar ‘prisoner of love’. Calypso kreeg te horen van een van de goden dat zij Odysseus toch naar huis moest laten gaan en hem gereedschap en hout moest geven voor het maken van een vlot. Na 7 jaren op Ogygia te hebben geleefd met Calypso vertrok Odysseus met het kleine zelfgemaakte vlot naar zijn Penelope waar hij zijn zoon voor het eerst weer zou zien die inmiddels een volwassen man geworden was.

Jeugdsentiment

Er was alleen een probleem. Penelope moest een rouwgewaad weven omdat haar man hoogstwaarschijnlijk nooit meer levend terug zou komen na de oorlog. Tientallen mannen wilde met haar trouwen zodra ze het gewaad of zou hebben gemaakt. Elke avond haalde Penelope het gewaad weer los, want ze wilde alleen maar haar eigen man: Odysseus. En niemand anders. Toen Odysseus terug was op Ithaka veranderden de goden hem tot een oude zwerver zodat hij het paleis binnen kon treden zonder herkent en gedood te worden. Zo kwam hij bij zijn Penelope en de goden veranderden hem weer terug naar zijn oorspronkelijke gedaante waardoor zij hem ook weer herkende.

Dit mooie verhaal werd mij verteld tijdens de busrit vanuit de haven naar de grot van Calypso. Wat een jeugdsentiment! Mijn vader las mij vroeger altijd voor uit boeken over de Griekse mythologie.

Blue_lagoon_comino

Uitzicht op de Blue lagoon van Comino vanaf Gozo

Leuk, maar hoe kom je dan op Gozo?

Om op Gozo te komen pak je de ferry vanaf Malta. Deze neemt je mee langs het eiland Comino en na 6km varen kom je aan op Gozo. Er zijn een heleboel prachtige farmhouses op Gozo waar je terecht kunt voor een langer verblijf. Het Village Tal Fanal is zo een plek waar je eventjes kunt terug trekken in de landelijke omgeving.

Azure Window

Om uit te komen bij de mooiste toeristenattractie van de baai Dwerja in Gozo moet je over een aantal rotsen heen lopen waar wind- en watererosie de prachtige Azure Window gevormd hebben. Dit gat in de kliffen laat de wilde zee op een indrukwekkende manier dichtbij komen en geeft de mogelijkheid tot het maken van fascinerende foto’s.

Vlak naast de Azure Window ligt de Fungus Rock. Deze rotsformatie is een klein rotseiland waar een plant groeit die vroeger aangezien werd voor een paddenstoelensoort en gebruikt werd voor de geheime helende werking. Inmiddels is de Fungus Rock een natuurreservaat.

Ben je opzoek naar leuke knusse plekjes waar je een lekker bakje koffie kan drinken? Bezoek dan eens de oude havenstad Xlendi waar je over een natuurlijk golfbad uitkijkt terwijl je geniet van de lokale gastvrijheid.

Azure_Window

Een wilde zee bij de Azure Window

Kaart van Gozo

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.