Tips en tricks voor een geslaagd dagje Keukenhof en Bloemencorso

Contributor Grietje bezocht de Keukenhof en door het filmpje krijgen wij een goed idee van wat er hier te beleven valt. Vorig jaar bezochten meer dan 1 miljoen mensen de Keukenhof. Een record! Het grootste deel daarvan zijn toeristen, maar ook de Nederlander begint het park te ontdekken. Met mooi weer is het een heerlijk dagje uit in eigen land.

Keukenhof kitchen garden 2015

De Keukenhof

De Keukenhof in Lisse in haar huidige vorm is ontstaan als visitekaartje van de bollenteelt. In 1949 namen tien bollenkwekers en exporteurs het initiatief het park te maken. Nu leveren zo’n 100 leveranciers de bloemen waar het park zo beroemd om is. Van narcissen en hyacinten tot lelies en natuurlijk tulpen. Elk jaar worden de bloembedden opnieuw vormgegeven, zodat je altijd een nieuw park aantreft. De thematuinen en bloemen buiten worden afgewisseld met paviljoens. Hier zijn verschillende exposities te bezichtigen. Mijn persoonlijke favoriet is het Beatrix paviljoen. Als orchideeënliefhebber kan ik hier dit jaar echt mijn hart ophalen met rijen en rijen van mijn favoriete planten.

Bloemen wild Keukenhof

De Bloemencorso

Elk jaar rijdt een bloemenparade door de bollenstreek. In de omgeving van Haarlem en Noordwijk worden verschillende plaatsen aangedaan. Deze corso bestaat uit verschillende elementen: muziek van diverse bands en fanfares, luxe wagens en praalwagens. De luxe wagens zijn auto’s en trekkers die met bloemen zijn gedecoreerd maar de praalwagens zijn de pronkstukken van de parade. Dinosaurussen, reusachtige kronen, werkelijk alles kan langskomen. De wagens worden elk jaar ontworpen rondom een nieuw thema. En omdat elk ontwerp natuurlijk helemaal overdekt is met verse bloemen, is het nog een heel werk alles binnen korte tijd startklaar te maken. Vele honderden vrijwilligers steken de wagens in drie dagen in met bloemen.

Bloemencorso 2015 Keukenhof collage

Drukte omzeilen

De Keukenhof is slechts 8 weken per jaar geopend. Je kan je voorstellen dat 800.000 tot 1 miljoen mensen in zo’n korte periode best een drukte kunnen geven! Gelukkig kan je die drukte omzeilen. Bijvoorbeeld door het park laat op de dag te bezoeken. Rond 5u gaan de meeste bussen weer richting Leiden en Amsterdam en keert de rust weder. Met de avondzon op de achtergrond een goed moment om je rondje te lopen. Moet je van ver komen en wil je er wel echt een dagje uit van maken? Huur een fiets, rijd overdag door de velden en doe je bezoekje Keukenhof als afsluiter van de dag.

 

 

Wanneer de bloemencorso langs de Keukenhof komt, heerst er absolute topdrukte. Als je beide evenementen mee wilt maken, kan je ze beter los van elkaar doen. Ga naar een andere locatie dan de Keukenhof voor de bloemencorso en bezoek het park bijvoorbeeld op een doordeweekse dag. Wat ook kan: loop door de Keukenhof terwijl de bloemencorso over de weg langsrijdt. De meeste mensen zullen achter de dranghekken staan en jij hebt alle rust in het park. Houd in dat geval wel rekening met files op de weg naar de Keukenhof toe.

Keukenhof water groen

Bezoek plannen

De bollen worden geplant in lagen, volgens de zogenaamde lasagne techniek. Vroegbloeiers bovenin de grond, daaronder de middenbloeiers en helemaal onderop de laatbloeiers. Zo blijft het park zo lang mogelijk bezaaid met prachtige bloemen. Toch is het elk jaar weer de vraag wanneer het park er het mooist bij ligt. Het blijft immers een natuur product! Over het algemeen kan je zeggen dat de laatste twee weken van april en de eerste week van mei het beste zijn voor een bezoekje. Maar het kan ook net even eerder of later zijn. Als je echt wilt weten hoe het ervoor staat, bel eventjes! De mensen van de Keukenhof kunnen je precies vertellen hoe het park erbij ligt.

Video

Natuurlijk maakte ik ook dit keer weer een beeldend verslag. Bekijk hier de video:

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *