Luxe safarireis – De mooiste en meest charitatieve belevenis

Een aantal mooie safari’s had ik al mogen ervaren, maar niet eerder ging ik op een luxueuze safarireis. Ik wist ook eerlijk gezegd niet wat ik daarvan zou vinden, het voelde altijd een beetje dubbel. Terug naar de natuur, met de decadentie van een aristocratische ontdekkingsreiziger. Tenten die nauwelijks meer lijken op tenten en met faciliteiten en service waar het Waldorf Astoria zijn best voor moet doen. Onlangs werd ik uitgenodigd om het te beleven en logeerde ik in kleinschalige, luxe kampen in de Okavango Delta en in Linyanti, Botswana.
antilopen-botswana

Charity

Met 2 miljoen inwoners en miljoenen vrije dieren in een land zo groot als Frankrijk, is heel Botswana één groot avonturengebied in Zuidelijk Afrika. Hier leven niet de dieren in afgeschermde gebieden, maar de inwoners van dorpen en nederzettingen. Dankzij het gunstige klimaat, de wisselwerking van water, zand en vegetatie, een gebalanceerd ecosysteem en een bevolking die de natuur met liefde en zorg behandelt, staat Botswana aan de top als het gaat om het spotten van bijzondere dieren. De bevolking is trouwens niet alleen zorgzaam voor de natuur; ze zijn ook zeer goed voor hun gasten en zijn altijd vrolijk. Met voornamen als Charity, Busy, Witness, Gift, Bumps, Tanker en Flame kan dat ook niet anders.

 
ZIE OOK: Het beste van Zuidelijk Afrika
 

Natuurbehoud

Van het dubbele gevoel bleef snel niets meer over. Ja, de overnachtingen hebben behoorlijke prijskaartjes, maar zijn wel inclusief game drives, professionele gidsen en een all inclusive verzorging met kwalitatief hoogstaande gerechten en dranken. Niet alleen gin & tonics; de beste wijnen uit Zuid-Afrika, whisky’s en likeuren. Zelfs in de minibar ontbrak mijn cola zero niet. Een kamp voor twaalf gasten heeft meer dan dertig personeelsleden en dan zijn er nog tientallen bezig met de logistiek, het onderhoud en de transfers per private jets. Als je de reissom deelt door het aantal vakantiebelevenissen in een korte tijd, dan is het alles waard. Ook is het wellicht de meest effectieve, duurzame en charitatieve donatie die je kunt maken. Een paradijs voor werkgelegenheid en natuurbehoud. 
guesthouse-botswana

Toekomst


De kampen van Wilderness Safaris zijn zeer milieuvriendelijk en de organisatie investeert in zonne-energie, in de toekomst van de lokale gemeenschappen en ook in de achtergestelde kinderen van Botswana. Het programma “Children in the Wilderness” biedt kinderen een kans om een comfortabel kamp te komen ervaren, te leren van de natuur en tegelijkertijd een toekomst te kunnen zien in toerisme en natuurbehoud.
Bij een safari gaat kwaliteit boven kwantiteit en dat geldt voor alle aspecten. Verminder desnoods het aantal dagen, maar niet je budget en laat je reis door een ervaren reisadviseur samenstellen, zodat je er het beste uithaalt.

Okavango Delta


Het waterrijke gebied Okavango Delta is één van de meest indrukwekkende en wildrijke gebieden in Afrika. Een oase voor bijzondere vogels, tussen de waterlelies badende nijlpaarden, grazende olifanten, giraffen, zebra’s en jagende leeuwen, hyena’s en wilde honden. Vumbura Plains is een in “Vogue Magazine” stijl ingericht kamp. Casual chique, met veertien mooie tenten en relaxte lounge ruimtes. Jao Camp biedt een heerlijke spa en is onderscheiden als beste spa van Botswana. Mijn eerste nacht verbleef ik in Little Vumbura; zes ruime tenten en een gemoedelijke lounge op een eiland middenin de delta.Linyanti


De ongerepte wildernis Linyanti is vernoemd naar de rivier tussen Botswana en Namibië. De rivier en de moerassen vormen een leefgebied voor groepen olifanten, krokodillen, nijlpaarden en ik heb er tijdens een nachtsafari zelfs een luipaard gespot. De middag daarvoor genoot ik op steenworp afstand van water drinkende leeuwen. 
leeuwen-drinken-botswana
Op een paar honderd meter van mijn tent trok een grote kudde olifanten achter elkaar aan door de rivier met hun slurven nog boven water als prehistorische duikboten; een beeld en een beleving die ik voor altijd met mij mee zal dragen.
olifanten-botswana

Kings Pool Camp heeft negen chique tenten en een hippe, maar stijlvolle “Ibiza meets Bush” lounge. De terrassen dienen voor brunches en “candlelight dinners”. Het is zo’n plek waar je nooit meer weg wilt.
 

 
Iets meer ingetogen en ook zeer comfortabel is Duma Tau Camp, met prachtige uitzichten over de Linyanti rivier. Grote kans dat je – bijkomend van alle avonturen in het zwembadje – olifanten de rivier ziet oversteken.

Al deze kampen zijn per Land Rover transfer binnen dertig minuten te bereiken vanaf een airstrip. Vanuit de plaats Maun vliegen chartervliegtuigjes af en aan en na een korte vlucht met adembenemende vergezichten, land je middenin de wildernis en kan het luxe avonturieren beginnen. Maun is goed bereikbaar per lijndienstvlucht vanuit Johannesburg, Zuid-Afrika.

vliegtuig-botswana

 

Ga op safari, maar doe het goed. Het verandert je leven, behoudt de natuur en helpt lokale gemeenschappen. Voor iedereen winst!

Fred
fred-van-eijk-botswana

Meer foto’s

vogel-botswana

zwembad-botswana

varen-botswana

eten-aan-rivier-botswana

antilopen-botswana

veranda-schommelstoel-botswana

leeuw-botswana

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.