Het beste van Zuidelijk Afrika

Zodra de bestemming bepaald is, check ik bij mijn vaste reisorganisatie Kilroy Travels of ik goed voorbereid op reis ga en of ze nog praktische tips voor me hebben. Het is voor het eerst dat ze me na jaren trouwe hulp een reis afraden.

Georganiseerd door Zuidelijk Afrika reizen zou een veiligere en goedkopere manier van reizen zijn dan op eigen initiatief. Teleurgesteld neem ik dit advies in me op en besluit ik na enige overweging het risico te nemen toch met eigen vervoer te gaan. Dit keer niet alleen. Omwille van veiligheidsredenen en om de lange afstanden te overbruggen besluit ik op zoek te gaan naar een reispartner. Via reisgenoten.net had ik binnen 5 minuten een reispartner gevonden, wat een geluk! Direct bij aankomst in Johannesburg hebben we onze huurauto op het vliegveld opgehaald. Ben je net als ons van plan meerdere landen in Afrika te bezoeken, geef dit dan van te voren aan zodat het autoverhuurbedrijf voor het nodige papierwerk kan zorgen.

Verkeer en wegennetwerk

Enigszins gespannen om hoe het links rijden zal bevallen, rijden we het pand uit dat direct uitmondt op een meerbaanse snelweg. Niet alleen rijd je aan de linkerkant van de weg, ook houd je bij meerdere banen links aan en haal je dus van rechts in. Het is een kwestie van even logisch nadenken, maar in een mum van tijd weet je niet meer beter. De (hoofd)wegen door zowel Zuid-Afrika als Namibië en Botswana zijn goed toegankelijk. Af en toe loopt een verharde weg over in een zandweg, maar buiten een wat vieze auto om, vormt het geen enkel probleem. Voor de meeste wegen heb je geen four-wheel drive nodig. Je bent een stuk goedkoper uit met een gewone auto qua huurtarief en benzinekosten. Onze splinternieuwe VW Polo heeft ons maar liefst 8700 km vervoerd, zonder een enkel mankement. Een GPS is bijna overal overbodig, een simpele landkaart volstaat (m.u.v. Johannesburg). Plaatsnamen worden duidelijk en op tijd aangegeven. Mocht je toch verdwalen, wees niet bang om de weg te vragen. De Afrikanen zijn erg behulpzaam en vriendelijk.

De weg vragen bij de locals

De weg vragen bij de locals

De hoogtepunten

Iedere x aantal kilometers word je verrast door de wisselende landschappen en al het moois dat Afrika te bieden heeft. Olifanten en giraffen langs de kant van de weg, authentieke Afrikaanse dorpjes, koeien, ezels, geiten en apen die in grote groepen de weg oversteken en het naderende verkeer laten wachten, we saw it all! Buiten de als highlights afgestempelde bezienswaardigheden om, is de reis van plaats naar plaats al op en top genieten.

Groepje kinderen uit Namibië

Groepje kinderen uit Namibië

Een verlaten hutje

Een verlaten hutje

Botswana

Om er dan toch een paar te noemen zal ik beginnen bij het Chobe National Park.
Via Kasane kun je voor slechts 20 euro p.p. 3 uur op safari in dit nationale park. Met een beetje geluk spot je in die 3 uur al gauw 3 of 4 dieren uit de big 5! Wil je op eigen initiatief door Chobe reizen? Dat kan! Maar alleen met een four-wheel drive. Laat je goed informeren, in Chobe wil je niet vast komen te staan. De rangers kunnen je overigens precies vertellen wat je wel en niet moet doen. Ben je een beetje avontuurlijk ingesteld, overweeg deze mogelijkheid!

Op safari in het Chobe National Park

Op safari in het Chobe National Park

Een groepje olifanten in Chobe National Park

Een groepje olifanten in Chobe National Park

Bewonder de leeuwen in het park

Bewonder de leeuwen in het park

The Victoria falls

Een ander absoluut hoogtepunt zijn de Victoria Falls in Zimbabwe, op zo’n 90 kilometer van Kasane. Zowel georganiseerd als met eigen vervoer is behoorlijk prijzig. Het goedkoopst ben je uit wanneer je met een groepje de grens oversteekt, aangezien je buiten je visum van $30, je entreekosten van nog eens $30, ook voor je auto betaalt. Hoe lichter je auto, hoe goedkoper je uit bent. Regel geldzaken enkel bij de loketmedewerker en laat je niet net zoals ons afzetten door een ‘o zo behulpzame’ medewerker, die er vervolgens met $50 in zijn zak van door gaat voor een zogenaamde verzekering.

Victoria falss

Victoria falss

Okovango Delta

Op zo’n 600 kilometer van Kasane ligt het stadje Maun, van waaruit je een kanotocht kunt maken over de Okovango Delta. Hartstikke leuk, maar smeer je goed in en neem een kussentje mee om de tocht wat comfortabeler te maken. Boeken kan bij een reisbureau in de stad, maar het goedkoopst ben je uit bij de old bridge backpackers, waar je ook nog eens prima kunt kamperen! Er valt geen slecht woord over deze camping te spreken. Het personeel is vriendelijk, de prijs/kwaliteitsverhouding is erg goed en er hangt een gezellige sfeer. Absoluut een aanrader!

Kanotocht over de okovango delta

Kanotocht over de okovango delta

Okovango Delta bij zonsopkomst

Okovango Delta bij zonsopkomst

Namibië

Eén van de hoogtepunten van Namibië is Etosha park. Voor dit Nationale park heb je geen gids of four-wheel drive nodig. 1 dag volstaat om het hele park te kunnen zien, wat voor mij persoonlijk genoeg was om een goede indruk op te doen. Het park is, in vergelijking met Chobe, heel wijds en open, waardoor je de dieren gauw opmerkt, maar wat na verloop van tijd ook gaat vervelen. Wil je de kans om een luipaard of leeuw te spotten vergroten? Kijk dan in het boek bij de receptie, waar deze als laatst is gesignaleerd. Grote kans dat je er een ziet!

Etosha park

Etosha park

Giraffe in Etosha park

Giraffe in Etosha park

Olifanten in Etosha park

Olifanten in Etosha park

Skeleton Coast National Park

Er zijn tal van leuke stadjes te noemen. Swakopmund is daar één van. Deze op één na grootste stad van Namibië heeft een uitgesproken Duits karakter en is zowel gelegen aan de zee als aan de woestijn. Een ideale tussenstop om vervolgens door te rijden naar de Skeleton Coast, die zijn naam te danken heeft aan de met scheepswrakken bezaaide kuststrook en de vele omgekomen zeelieden. Maak onderweg een stop bij Cape Cross, waar een kolonie van 100.000 vreselijke stinkende, maar o zo leuke, Kaapse pelsrobben gevestigd zit. Je kijkt je ogen uit! (en houd je neus dicht..)

Vervolg je weg naar Torra Bay, waar je op het strand kunt kamperen en van de prachtige zonsondergang kunt genieten. Dit strand is ook erg geliefd bij vissers i.v.m. de grote populatie vissen. Er zijn regels verbonden aan een bezoek aan het park, lees je hier goed over in om teleurstelling te voorkomen.

Skeleton Coast

Skeleton Coast

Cape cross, pelsrobben

Cape cross, pelsrobben

Sossusvlei

Vanuit Swakopmund is het 400 kilometer genieten van de wisselende landschappen richting de Sossesvlei. Je waant je in Schotland, Spanje, het wilde westen en nog veel meer.  In Sesriem kun je overnachten. Dit is namelijk niet mogelijk in de Sossesvlei. Zorg ervoor dat je binnen het park overnacht, zodat je de volgende ochtend de zonsopkomst vanaf de bekende Duin 45 kunt meemaken. Het park gaat namelijk niet voor 6.30 open en dan is de zon al op. In het donker is het bord van Duin 45 gemakkelijk te missen. Zorg ervoor dat je op tijd aanrijd of ga georganiseerd zodat je niet net als ons, de verkeerde duin beklimt en alsnog de zonsopkomst mist.

Sossesvlei, sunset

Sossesvlei, sunset

Een stukje verderop vind je de ingang van de Sossesvlei. Je kunt deze enkel betreden met een 4×4 maar het verstandigst doe je eraan om je naar het park te laten brengen. Bij de ingang staan ervaren chauffeurs. Je komt namelijk heel gemakkelijk vast te staan in het zand en dan kom je er niet meer zo gemakkelijk uit. Je kunt er ook voor kiezen de 5 kilometer naar de Deadvlei te lopen, maar het losse zand en de warmte maken deze wandeling ver van aangenaam.

Het uitgraven van de auto

Het uitgraven van de auto

Deadvlei

Deadvlei

Fish River Canyon

Binnen een halve dag hadden we het weer gezien en vervolgden we onze reis naar de Fish River Canyon, de op 1 na grootste canyon ter wereld. Ook hier is een 4×4 geen noodzaak. Het grootste gedeelte van de trek is met een normale auto te doen. De beste tijd om te gaan is tegen zonsondergang. De temperatuur begint dan enigszins te dalen en het geeft een mooi effect.

Het Fish River Canyon

Het Fish River Canyon

Zuid-Afrika

Onze volgende bestemming was Kaapstad. Wauw, wat een wereldstad! We konden ons geluk niet op toen we bij de grensovergang ineens weer radio ontvangst hadden! Dat was al een hoogtepunt op zich. Een ander hoogtepunt (letterlijk) was de 2 uur durende beklimming van Tafelberg. Het is een redelijk zware klim, maar te doen. Zelfs een gewonde voet weerhield mij niet om deze beklimming aan te gaan. Op een bewolkte dag kan het erg koud zijn op de top, zorg voor warme kleding en voldoende water! Als je rond 16.30 aan de klim begint, ben je tegen zonsondergang boven. Het uitzicht wat je daar treft is adembenemend! Niet voor niks behoort Tafelberg tot de nieuwe 7 wereldwonderen der natuur.

Tafelberg beklimmen!

Tafelberg beklimmen!

De zonsondergang vanaf tafelberg

De zonsondergang vanaf tafelberg

Kaapstad vanaf Tafelberg

Kaapstad vanaf Tafelberg

Meer Zuid-Afrika

Er is ontzettend veel te zien en ondernemen in Zuid-Afrika. Te veel om allemaal in deze blog te proppen. Gelukkig is hier veel over te vinden op internet. Robbeneiland bijvoorbeeld, moet je gezien hebben. De rondleiding wordt gedaan door een ex-gevangene. Het is erg interessant om je in dit stukje geschiedenis te verdiepen. De garden route is een prachtige route om te rijden. Leuke stops kun je maken in Wilderness, the Crags en Coffee Bay. Stellenbosch staat bekend als de wijnstad van Zuid-Afrika en Jeffrey’s Bay is dé place to be voor surfers. Voor de waaghalzen: ga bungeejumpen vanaf de Bloukrans Bridge, de hoogste bungeejump ter wereld of face the great white tijdens een kooiduik in Gansbaai! In Sodwana Bay vind je het duikmekka van Zuid-Afrika en last but not least: Drakensberg! Hier kun je prachtige hikes maken, zowel georganiseerd als op eigen houtje. Een bekende en indrukwekkende hike is de Amfitheatre hike, waar ook de op 1 na hoogste waterval ter wereld, de Tugela Falls, te zien is.

Al bij al, Afrika has it all!

Ex-gevange robbenisland

Ex-gevange robbenisland

Drakensberg, Ampitheatre

Drakensberg, Ampitheatre

Kooi duiken met witte haaien

Kooi duiken met witte haaien

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *