Mountainbiken in sportief Benidorm

“Sportief Benidorm. Jaahaa, zeker.” dacht ik enigszins sarcastisch, toen ik een bericht zag over een reis waarbij je de sportieve kant van Benidorm zou ontdekken. Want Benidorm heeft toch de reputatie van een zomerse feestbestemming.

En in de winter? Dan zijn het de Nederlandse gepensioneerden die er van de Spaanse winterzon genieten. Een (voor)oordeel waar zeker een grote kern van waarheid in zit, maar toch heeft de bestemming veel meer te bieden dan je in eerste instantie zou verwachten, zo ontdekte ik afgelopen week. Wat denk je van mountainbiken?!

Mountainbiken in Benidorm

Mountainbiken in Benidorm

Mountainbiken in de zon, midden in de winter

Benidorm is gelegen aan de mediterrane kust van de Costa Blanca. Het heeft een eigen micro-klimaat waardoor je er het hele jaar rond kan genieten van heerlijk warm en zonnig weer. Een eerste vereiste voor een sportvakantie, want om eerlijk te zijn ben ik toch wel een goed-weer-sporter. Geef mij maar zon en hoge temperaturen, dus in de winter ontvlucht ik het koude Nederland het liefst. Benidorm is qua temperatuur een bestemming naar mijn hart, want het is er in november nog warm genoeg om bijvoorbeeld in zee te zwemmen. Of per mountainbike de omgeving te ontdekken natuurlijk.

Van schitterende kustwegen tot angstaanjagende afdalingen

Naar eigen zeggen is Benidorm één van de meeste populaire fietsregio’s in Spanje. Verschillende profwielrenners hebben er in de winter hun trainingskamp, maar ook de iets minder sportieve persoon vindt er in het bergachtige achterland Sierra Helada stevige beklimmingen en een prachtige omgeving. En zo fiets ook ik onder leiding van gids Dennis met een mountainbike van Benidorm naar Altea. We volgen een deel van de boulevard en fietsen vervolgens langs het Nationale Park Serra Gelada, waar prachtige hike-routes zijn uitgezet. We komen uit in het kleine stadje Altea waar ik – ware het niet dat we op tijd terug moeten zijn voor de volgende activiteit- graag om het terras had willen zitten, met uitzicht op de helderblauwe zee.

Eerlijk is eerlijk. Een heel zware fietstocht is het niet. Maar dat is misschien ook wel het mooie; rondom de stad zijn verschillende fietsparcoursen uitgezet die ook voor de beginnende fietser prima te doen zijn. Maar als ik om mij heen kijk zie ik de uitlopers van de bergen, met steile afgronden en lange beklimmingen. Echte waarhalzen en doorgewinterde fietsen komen hier ook aan hun trekken.

Mountainbiken Benidorm

Mountainbiken in Benidorm

Op een locatie waar ik alleen de ‘bierfiets’ en scootmobiel verwachtte, heeft Benidorm me weten te verrassen. Als fanatiek wielrenner zou ik in eerste instantie een andere bestemming kiezen om te gaan wielrennen. Maar nu ik er geweest ben en een korte fietstocht gemaakt heb…. Mogelijkheden om te wielrennen en mountainbiken zijn er genoeg. Van trails tot mooie asfaltwegen.

 

 

Met het mediterrane klimaat heb je er altijd mooi weer om te fietsen. En misschien nog wel het mooiste van alles is dat je er na een zware fietstocht kan relaxen op één van de vele stranden én midden in de winter een heerlijke verkoelende duik in zee kan nemen! Mountainbiken in Benidorm? Gewoon doen dus!

Benidorm strans
Het strand van Benidorm

Meer info: je kan natuurlijk je eigen mountainbike of racefiets meenemen, maar in Benidorm en andere plaatsen aan de Costa Blanca kan je prima fietsen huren. Wij huurden de mountainbikes bij Marco Polo Expediciones en dit kost je ongeveer €7 voor een halve dag en €58 per week. Helmen, pompjes, reservebanden et cetera zijn hier ook te verkrijgen. Tip: de Nederlandse Dennis van Marco Polo kan je de mooiste fietsroutes vertellen of fietst als gids met je mee. Wel zo gezellig!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *