Het Fietsseizoen in Zweden is geopend met de nieuwe fietsroute Cykelleden Skåne

Op de internationale Wereldfietsdag vorige maand opende de Zuid-Zweedse regio Skåne de nieuwe fietsroute Cykelleden Skåne. De nieuwe route bestaat uit drie etappes. Daarmee wordt in een klap 560 km fietsroute toegevoegd aan het bestaande fietsnetwerk.

Dat fietsnetwerk in Zuid-Zweden was al niet bepaald gering dankzij de 900km fietsroute van de South Sweden Trails. Wie het zuiden van Zweden wil ontdekken, doet dat dus het beste op de fiets. Dit deel van Zweden is vlak, uitgestrekt en gevarieerd en daarmee voor iedere fietser geschikt. Ook in de regio’s Småland, Halland en Blekinge valt er heel wat door te trappen…

Nieuw: Cykelleden Skåne, nieuwe fietsroute in 2023

De nieuwe fietsroute Cykelleden Skåne wordt op 3 juni feestelijk geopend in Kristianstad. Deze Zuid-Zweedse stad is daarmee ook meteen een belangrijk fietshub in de nieuwe ronde door de regio Skåne. De drie routes lopen tussen Kristianstad en Ängelholm (174km), Ystad en Båstad (251km) en Lomma en Kristianstad (143km). Daarmee is de Cykelleden ook als volledige ronde te fietsen. De route zorgt niet alleen voor ontspannen fietsplezier, maar er is ook goed gekeken naar de kwaliteit en veiligheid van de routes. De goed bewegwijzerde routes leiden fietsers veilig over fietspaden of landwegen met weinig verkeer – een pluspunt vooral voor gezinnen met kinderen.

 

 

Skåne is een ideale fietsregio. De nieuwe fietsroutes leiden fietsers vooral door het verrassende binnenland van de meest zuidelijke regio van Zweden. Het grensgebied met Denemarken staat bol van de historie en dus fiets je hier langs talrijke kastelen, oude herenboerderijen, leuke dorpjes met musea en boerderijwinkeltjes. Een deel van de route bij Kristianstad leidt door het UNESCO biosfeerreservaat Vattenrike, rijk aan water, flora en fauna.

 

 

Ook in de regio Halland wordt in mei een nieuwe fietsroute geopend: de Hylteleden. Vanuit het stadshart van Halmstad fiets je over een lengte van 180km door de diepe bossen en langs spiegelgladde meren door het achterland van deze Zuid-Zweedse kustregio.

South Sweden Trails

Als we het dan toch over fietsen in Zuid-Zweden hebben: met de South Sweden Trails is het fietsbereik van Zuid-Zweden in één klap samengevat. De South Sweden Trails omvatten namelijk ruim 900 kilometer aan fietsroutes door de regio’s Skåne, Småland, Blekinge en Halland. Je fietst hier langs de kustlijn, door de eindeloze bossen, via leuke dorpjes, grote steden en het uitgestrekte groene binnenland. Om de South Sweden Trails – die bestaat uit de losse fietsroutes Kattegattleden, Sydostleden en Sydkustleden – te bedwingen hoef je niet alle 900 kilometers door te trappen. De diverse routes bestaan uit losse (dag)etappes die onafhankelijk van elkaar te fietsen zijn.

MTB-trails in Småland

MTB-ers houden doorgaans wel van een beetje actie in de natuur. Het noorden van Småland heeft daar de perfecte omstandigheden voor. In Jönköping vind je verschillende routes waar alle uitdagingen samenkomen: hoogteverschil, slingerende paadjes en ruige natuur. Het gebied rond Huskvarna Mountain – het hoogste punt in de omgeving – is door de jaren heen de thuisbasis geweest van nationale, Scandinavische en Europese mountainbikekampioenschappen. Bekende kampioenen als Julien Absalon en Jolanda Neff reden over deze tracks. Lange beklimmingen, steile afdalingen en lastige paden liggen hier op avontuurlijke MTB-ers te wachten. Ook bij Isaberg Mountain Resort (met eigen bike park) en Gränna Mountain vind je veel MBT mogelijkheden.

In de voetsporen van Astrid Lindgren

Zeg je Zweden, dan zeg je Astrid Lindgren. De geestesmoeder van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en Gebroeders Leeuwenhart groeide op in Småland. Stap op de fiets voor de speciale fietsroute Cykla i Filmlandskapet Småland, waarbij je langs een aantal opnamelocaties uit de tv-series van Astrid Lindgren fietst. Je start bij het filmmuseum Filmbyn in Mariannelund en fietst daarna langs de plekken waar de iconische series van Emil van de Hazelhoeve en De Kinderen van Bolderburen opgenomen werden. Dit is op en top Småland: de typische rode huisjes, prachtige natuur en in de voetsporen van je eigen jeugdhelden.

Rondje Åsnen op de fiets

Het meer van Åsnen in Småland is niet bepaald een klein plasje water. Het kost je dan zo’n vier dagen om er omheen te fietsen, over een lengte van 140 km. Maar dan fiets je wel op je gemak door een droomlandschap van blauw water, kleine groene eilandjes en de machtige natuur van Åsnen Nationaal Park. De route start in Avesta en je verliest onderweg het meer nooit uit het oog. De route is grotendeels autoluw. Je kunt een totaalpakket boeken, bestaande uit accommodatie en proviand voor onderweg. Ook fietsen zijn hier te huur.

Eilandhoppen met de fiets

Het is aan jou of je de natuur, het water en de historische omgeving van Blekinge te voet, per fiets, per kajak of per boot wilt verkennen. Het netwerk van Ark56 bestaat uit 16 hubs die verschillende routes in de archipel van Blekinge met elkaar verbinden. Onderweg vind je diverse stops om te kunnen eten, overnachten en activiteiten te ondernemen. Een hub is een punt waar je tevens van vervoermiddel kunt veranderen: stap op een veerboot naar een volgend eiland, huur een fiets of een kajak of strik je veters en wandel verder. Er is een speciale app met alle benodigde routes en handige adressen.

Met de ferry van Scandlines naar Zweden

Ook de reis naar Zuid-Zweden is snel en flexibel. Zeker als je een deel van de reis aflegt met de ferries van Scandlines. Er zijn diverse routes tussen Denemarken, Duitsland en Zweden. Duurzaam reizen is al dagelijkse realiteit bij Scandlines. De zes schepen van Scandlines vormen de grootste hybride vloot ter wereld. Daarnaast maken rotorzeilen op twee veerboten gebruik van de extra windkracht. Efficiënte en stille scheepsschroeven genereren minder onderwatergeluid en binnenkort neemt Scandlines de eerste volledig elektrische veerboot in de vaart.

 

 

 

 

 

Comments are closed.